През 1956 г. британската химичка Дороти Ходжкин описва структурата на голямата молекула на витамин В12, за което получава Нобелова награда за химия осем години по-късно. През 1971 г. органичният химик Робърт Удуърд съобщава, че е синтезирал успешно витамина след 10-годишни усилия.
Днес е ясно, че витамин B12 има редица полезни качества. Той се свързва със синтеза на ДНК и образуването на кръвта. Освен това е важен за нормалното функциониране на мозъка и цялата нервна система, пише сайтът Health Line.
Участва в обмяната на веществата във всяка клетка, най-вече в синтеза на мастните киселини и в производството на енергия. Предпазва от старческа деменция, болестта на Алцхаймер и тази на Паркинсон.
Получавате ли достатъчно количества витамин B12? Много хора не успяват да се сдобият с него. А подобен дефицит може да доведе до сериозни здравословни проблеми, категорични са медиците.
Добрата новина е, че всеки от нас може да си го набави чрез промяна в менюто или чрез приема на хранителни добавки. Точно какво количество ни е необходимо обаче, зависи от възрастта.
Как се стига до недостиг на В12?
Дефицитът на този витамин може да възникне по много причини. Има голям брой заболявания, при които абсорбирането му може да е затруднено – като например:
- атрофичен гастрит,
- злокачествена анемия,
- хирургични интервенции за отстраняване на част от стомаха или тънките черва (включително операции за намаляване на теглото),
- различни състояния, засягащи тънките черва (болест на Крон, цьолиакия, бактериален растеж или паразити),
- алкохолизъм,
- проблеми, свързани с имунитета,
- продължителна употреба на намаляващи киселинността лекарства.
Дефицит може да се получи и при лишаването от месо – при веганите, които отказват да ядат дори мляко, сирене и яйца. Бебетата, родени от майки вегетарианци, също могат да страдат от недостиг на витамин B12.
Какви са най-честите симптоми?
Дефицитът на витамин В12 може да доведе до анемия. Специалистите твърдят, че ако човек не обърне внимание на менюто си и не вземе мерки, може да изпита слабост, да се оплаква от хронична умора или в най-добрия случай – от често прималяване.
Учестеното сърцебиене и дишане също е признак за такъв недостиг. Повечето хора губят апетит, кожата им става бледа, по нея се забелязва кръвонасядане. Възможно е да страдат и от кървене на венците, стомашно неразположение, загуба на тегло, диария или запек.
Редица изследвания сочат, че дефицитът на витамин В12 може да доведе дори до анормални неврологични, сърдечносъдови, зрителни и психиатрични симптоми.
Те включват атаксия (треперене на ръцете и нестабилна походка), мускулна слабост, спазми, хипотензия (понижено кръвно налягане), проблеми със зрението, деменция, психоза, депресия и твърде честа промяна в настроениято. Някои от хората се оплакват и от скованост и изтръпване на ръцете и краката.
Ако човек открие у себе си подобни симптоми, може да се консултира с личния си лекар. Най-вероятно ще е необходим кръвен тест, който да докаже липсата или превишаването на нормалните нива на витамин В12.
Редно е да се отбележи, че голяма част от симптомите могат да се появят дори при най-малкото отклонение – независимо дали става дума за дефицит или за свръхнатрупване на този витамин в кръвта.
Какви изследвания се правят?
Проверяват се серумните нива на витамин В12. Първото изследване, което се извършва за потвърждаването на подобен дефицит, е кръвен тест. Въпреки че екстремно ниските стойности (под 100 pg/ml или под 73,8 pmol/l) обикновено се асоциират с клинични симптоми, толкова ниски нива рядко се наблюдават, твърдят медиците.
Често има както фалшиво позитивни, така и фалшиво негативни стойности (при 40-50% от изследванията), ако лабораторията е съобщила долна граница на нормата като критерий за дефицит. Високата честота на фалшиво негативни и фалшиво позитивни резултати може да се дължи на факта, че само 20% от общия измерен витамин B12 е върху носещия клетъчен протеин – транскобаламин. Останалата част е свързана с хаптокорин – протеин с неизвестна функция.
В повечето лаборатории се извършват автоматизирани тестове за определяне на стойностите на витамин В12. Често няма съответствие между резултатите, когато пробите се изследват от различни лаборатории чрез различни методи.
Лекува ли се това състояние?
Лечението зависи от това, поради каква причина се е стигнало до отклонения в нивата на витамин В12 в организма. Ако дефицитът се дължи на анемия или проблем с усвояването му, то човек ще трябва да си го набавя чрез инжектиране или по друг начин, който личният лекар сметне за удачен.
Ако проблемът се дължи на това, че човек не консумира достатъчно животински продукти, се налага промяна в диетата или приема на хранителни добавки (най-вече при веганите). Повечето пациенти се повлияват добре от лечението, твърдят медиците.
Добре е обаче да се знае, че в случай на настъпило увреждане на нервите то може да се окаже необратимо.
Предотвратим ли е този проблем?
Повечето хора биха могли да попречат на този дефицит, ако консумират достатъчно месо, морски дарове, млечни продукти и яйца. Веганите обаче категорично отказват да го правят. А някои хора се лишават от тези продукти по лекарско предписание – заради здравословен проблем, който налага ограничаването им.
Когато тялото не може да асимилира в оптимална степен хранителните вещества, експертите препоръчват приема на B12 под формата на мускулни инжекции или хранителни добавки.
На пазара съществуват и зърнени закуски, които са обогатени с този витамин. Затова обърнете внимание какво пише на етикета, преди да сложите пакета в пазарската си кошница.
Кои хора са изложени на риск?
Хората, които са изложени на опасност от развитието на такъв дефицит, са предимно крайни вегетарианци или вегани. Но както вече стана ясно, възможно е и други групи да развият подобно състояние – например бременните, пенсионерите, както и пациентите с тириотоксикоза, анемия, хеморагия, злокачествени, чернодробни или бъбречни заболявания.
Приемането на витамин В12 през устата (орално), интрамускулно или интраназално (с помощта на сонда) е ефективно за предотвратяване и лечение на този недостиг.
Медиците уточняват, че той е важен за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. Забавя дегенерацията и стареенето. Поддържа здрави нервните клетки и червените кръвни телца. Участва в метаболизма. Регулира кръвното налягане. Ето защо не е добра идея човек да се лишава от него.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.