По-здравословен ли е кафявият ориз? Проучване разкрива скрит риск

Кафявият ориз има повече хранителни вещества, но и повече арсен, който може да бъде опасно за децата
Светът на здравето
Светът на здравето
По-здравословен ли е кафявият ориз? Проучване разкрива скрит риск

Независимо дали купувате ориз от магазина или го поръчвате като гарнитура в ресторант, е логично да изберете кафявия пред белия заради по-високото му съдържание на хранителни вещества и фибри.

Много хора свързват кафявия ориз със здравословното хранене, но реалността се оказва малко по-различна.

Скорошни изследвания от Мичиганския държавен университет, публикувани в списанието Risk Analysis, установяват, че кафявият ориз съдържа по-високи нива на арсен в сравнение с белия ориз.

Въпреки че тези нива не представляват значителни рискове за здравето на повечето възрастни може да има известни опасности за деца под пет години. Те ядат повече спрямо телесното си тегло и са по-уязвими към излагането на арсена.

Изборът на кафяв пред бял ориз би довел до средно по-висока експозиция на арсен, но нивата не трябва да причиняват дългосрочни здравословни проблеми.

Единствено сериозен риск има за някой, който е ял огромно количество кафяв ориз всеки ден в продължение на години”, казва главният автор на изследването Фелиша Ву пред scitechdaily.

Предистория и методология на изследването

Арсенът е естествен компонент на земната кора и е силно токсичен. В сравнение с други зърнени култури, оризът има значително по-високо съдържание на арсен. Всъщност, оризът поема почти 10 пъти повече съдържание на арсен от другите зърна.

Снимка: iStock

Това е така, защото тази култура често се отглежда в постоянно наводнени оризища, а влажните почвени условия благоприятстват поемането на арсен от почвата.

Докато хранителните ползи от кафявия ориз са добре познати, белият ориз е основна храна по целия свят.

Фелиша Ву и екипът й сравняват експозицията на арсен и свързаните рискове между двата вида ориз. По-конкретно те изчисляват средните стойности на дневния прием на ориз, както за кафяв, така и за бял ориз.

Резултатите показват разликата на количествата арсен в кафявия и белия ориз, както и по-сложни данни относно това как тези количества се различават по региони, подчертавайки къде и кои нации могат да бъдат изложени на повишен риск за здравето.

Географски разлики в наличието на арсен

Концентрацията на неорганичен арсен в белия спрямо кафявия ориз е значително различна според региона. За ориза, отглеждан в Съединените щати, изследователите откриват, че делът на по-токсичния неорганичен арсен в белия ориз е 33%, а в кафявия ориз е 48%. 

Снимка: iStock

В световен мащаб положението е по-тежко – 53% от общия арсен в белия ориз е неорганичен, а 65% от общия арсен в кафявия ориз също е неорганичен.

Органичният арсен, който се среща по-често в морски дарове, както и в други храни, е по-малко токсичен, тъй като лесно се отделя от тялото.

Има и някои групи от населението, които са по-уязвими поради повишена консумация на ориз или податливост към излагане на арсен. По-конкретно, това са малки деца, азиатски имигрантски нации, които са изправени пред продоволствена криза, и др..

Тълкуване на резултатите

Важно е да не тълкувате тези открития като доказателство, че кафявият ориз е нездравословен или да консумирате само бял ориз. Кафявият ориз съдържа важни съставки като фибри, протеини и ниацин, които са от полза за потребителите.

Това е само едната страна на уравнението, когато се изследват потенциалните компромиси между консумацията на кафяв и бял ориз.

Дори ако нивата на арсен са малко по-високи в кафявия ориз, отколкото в белия, са необходими повече изследвания, за да се докаже дали потенциалните рискове са смекчени отчасти от потенциалните хранителни ползи, осигурени от него”, пояснява Фелиша Ву. 

Изследователите предлагат да се извърши емпиричен анализ на вредите и ползите за общественото здраве чрез консумация на кафяв ориз в сравнение с бял ориз.

В своя анализ те документират допълнителни ключови разлики между двата вида ориз, включително цени, цялостна хранителна полза и тежест за околната среда.

Потенциални политически промени 

Хроничното излагане на арсен през целия живот може да увеличи риска от рак. Следователно, това изследване повдига въпроса за потребителското поведение и общественото здраве.

Ако повече потребители са наясно с опасенията, свързани с арсена, тогава те биха могли умишлено да вземат различни диетични решения, особено когато става въпрос за консумация на ориз.

В САЩ стартира кампания Closer to Zero на Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Целта й е да намали излагането на токсични елементи (сред които е арсенът) в храните, консумирани от бебета и малки деца, до възможно най-ниските нива.

FDA дава приоритет на бебетата и малките деца, тъй като техните по-малки размери на тялото и метаболизъм ги правят по-уязвими към вредното въздействие на тези замърсители.

За момента е важно всички потребители да са наясно с нивата на арсен в храните си и да осъзнават и рисковете от кафявия ориз.

Но не и да го премахнат от менюто си, което ще бъде напълно погрешен подход. Защото все пак този вид ориз продължава да има своите изключително важни хранителни качества.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.