Глюкозен пик и защо рязкото повишаване на кръвната захар не винаги е лошо

От съществено значение е не само нивото на глюкозата, а гликемична вариабилност – степента на колебание на кръвната захар
Глюкозен пик и защо рязкото повишаване на кръвната захар не винаги е лошо

Напълно нормално е кръвната захар да се повиши след хранене. Два часа след хранене, нормалните нива на кръвната захар са между 5.0 и 8.0 mmol/l. Ако консумирате повече въглехидрати, може да са необходими до четири часа, за да се върнат нивата на кръвната захар в нормални граници.

Това е съвсем логично, тъй като храносмилателната система разгражда въглехидратите до глюкоза, която навлиза в кръвния поток.

Какво обаче означава понятието „глюкозен пик" и притеснително ли е рязкото покачване на нивата на кръвната захар. Или е напълно нормално за здрав човек, който няма проблеми с кръвната захар – тъй като след хранене (повишаване на захарта) инсулинът влиза в действие и стойностите на глюкозата започват да се понижават.

Всъщност, какво се счита за глюкозен пик и всички глюкозни пикове ли са лоши? Кои фактори влияят на нивата на кръвната захар през деня и само тези стойности ли са важни, или има и други, които допълват цялата картина. 

Какво е глюкозен пик и какво го причинява?

Глюкозният пик е термин, често използван за обозначаване на бързо повишаване на нивата на кръвната захар, пише изданието Nutrisense. Но какво всъщност се счита за „пик“ често не е ясно, тъй като някои смятат, че глюкозният пик може да варира от леко колебание до много по-сериозно повишение, което остава високо в продължение на няколко часа.

С повишаването на нивата на кръвната захар, това подтиква панкреаса да освободи достатъчно инсулин, за да позволи на клетките да абсорбират и използват глюкозата за енергия.

Колебанията в нивата на глюкозата възникват естествено в резултат на циркадния ритъм на хормоните, участващи в контрола на глюкозната хомеостаза, както и на фактори като:

  • Какво, кога и как се храните
  • Вид, честота и интензивност на вашата активност
  • Качество и количество на съня ви
  • Нива на стрес
  • Други здравословни състояния, които може да имате
  • Някои лекарства или добавки

Преди обаче да си помислите, че т.нар. глюкозен пик означава просто покачване на кръвната захар, има още неща, които трябва да имате предвид.

Нормални ли са скоковете в нивата на глюкозата?

Степента, в която вашата кръвна захар се колебае, се нарича гликемична вариабилност (ГВ).

Снимка: iStock

Тя се измерва най-добре с непрекъснат глюкозен монитор, който отчита колко високо се повишава вашата кръвна захар, но също и колко ниско спада. Това може да включва случаи на хипергликемия и хипогликемия, или съответно висока и ниска глюкоза.

Някаква степен на вариабилност в глюкозата е нормална и здравословна. Въпреки това, по-екстремни колебания, които се случват по-редовно, могат да увеличат риска от заболяване с течение на времето.

Гликемичната вариабилност е повишена при хора с диабет и и е свързана с микросъдови и макросъдови усложнения. 

Но дори и при хора без диабет, по-високата гликемична вариабилност се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдова смърт.

В някои проучвания изследователите установяват, че драстичните колебания в кръвната захар могат да бъдат по-вредни от хронично високите нива на кръвната захар. 

Проучванията също така показват, че диетите, базирани на храни, които предизвикват по-ниски реакции на кръвната захар след хранене, могат да подобрят инсулиновата чувствителност и контрола на кръвната захар. В същото време, намаляването на тези пикове след хранене може да намали риска от развитие на заболявания като:

  • Диабет
  • Сърдечни заболявания
  • Някои видове рак 

Скритите опасности на хипогликемията

Другата страна на гликемичната променливост е ниската кръвна захар – хипогликемията. Ниската кръвна захар често се определя като концентрация на плазмена глюкоза под 3.9 mmol/L, придружена от симптоми.

Снимка: pixabay

Високата гликемична вариабилност може да бъде съпътствана както от хипергликемия, така и от хипогликемия – и не само хипергликемията представлява риск за здравето. Хипогликемията може да бъде също толкова опасна. 

Съществува значителна връзка между високата гликемична вариабилност и повишената честота на хипогликемия. 

Може ли скокът на глюкозата да има ползи за здравето?

Гликохормезата или наричан още гликохормезис (от хормезис – идеята, че малки количества стрес водят до адаптация, подобряваща здравословното ни състояние) е концепция, която предполага, че излагането на леки или умерени стресови фактори, като временно повишаване на кръвната захар, може да помогне на клетките да станат по-способни да се справят с оксидативния стрес от по-високата глюкоза.

Снимка: Pexels

С други думи, кратките и редки скокове на глюкозата всъщност могат да бъдат полезни за подготвяне на антиоксидантните защитни механизми на организма по начини, които потенциално могат да компенсират щетите от самите скокове на кръвната захар. 

Кога трябва да се притеснявате за скоковете на кръвната захар?

Не всеки скок на кръвната захар над 7.8 mmol/l е повод за тревога. За да разберете дали даден скок на глюкозата е наистина тревожен и какво можете да направите по въпроса, трябва да обмислите следните пет въпроса:

  1. Колко често се случва скокът?
  2. Какво причинява скоковете?
  3. Колко висок е скокът на глюкозата и колко дълго продължава?
  4. Каква е цялостната ви гликемична вариабилност?
  5. Какво е текущото ви здравословно състояние, включително настоящи състояния и симптоми?

Тази допълнителна информация ще даде много по-точна и значима картина, отколкото просто изолираното отчитане на един-единствен пик на глюкозата. 

Какво причинява заблуждаващи скокове на кръвната захар?

Понякога има неща, които могат да доведат до заблуждаващи показания във вашите данни за глюкозата, включително на практика заблуждаващ глюкозен пик. Те могат да включват:

  • Витамин С, често в по-високи дози
  • Промени в температурата, особено по-екстремни, като например седене в сауна
  • Пряко излагане на измервателното устройство на слънчева светлина 
  • Някои лекарства

Защо физическите упражнения могат да повишат кръвната захар?

Както вероятно вече знаете, физическите упражнения понякога могат да предизвикат скок в нивото на глюкозата над 7.8 mmol/l. Трябва ли да се притеснявате от това? 

Механизмът, поради който тялото изхвърля излишната глюкоза, е свързан с реакцията на стрес и е същият като този, който се случва, когато сме стресирани от други източници.

Въпреки че физическите упражнения често се представят като благоприятен хорметичен стресов фактор, ако добавите допълнителен стрес чрез неправилно хранене или лоша хидратация по време на тренировка, това може да претовари тялото и да доведе до още по-високи скокове”, коментира регистрираната спортна диетоложка Кейси Бриксиус.

Някои пикове, свързани с упражненията, могат да бъдат смекчени чрез подходяща хидратация, както и чрез подходящо хранене. Също така не е необходимо да натоварваме тренировките си до такова ниво на интензивност при всяка тренировка. Тялото се нуждае от време за почивка и възстановяване след стрес и не може да го направи, ако стигаме до крайности при всяка тренировка“, допълва още експертът.

Наблюдавайте цялата картина, а не само един глюкозен пик

От изключителна важност е да не правите грешката и да се фокусирате прекалено върху един-единствен показател за кръвната захар, включително един-единствен скок, когато взимате решения относно здравето или начина си на хранене.

Вместо това, проследяването на тенденция може да ви даде по-добра представа за това как различни фактори влияят върху нивата на кръвната захар. Ето ключовите неща, които трябва да имате предвид относно пиковете на глюкозата:

  • Известни колебания в глюкозата са нормални и здравословни. 
  • Гликемичната вариабилност (ГВ) е също толкова важен показател.
  • Хронично високата ГВ може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и други здравословни състояния и усложнения. ‍
  • Непрекъснатите глюкозни монитори са уникално ефективни при проследяване на ГВ поради начина, по който са способни да събират данни в реално време.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.