Парфюмът е един от популярните коледни подаръци, но лекари предупреждават, че ако несъзнателно закупите фалшив продукт, може да изложите близките си на риск. За това сигнализира британският сайт HalfPricePerfumes.

„Използването на фалшиви парфюми може да изглежда като примамлив начин да се спестят пари, но то крие сериозни рискове за здравето, които не бива да се пренебрегват“, казва д-р Римас Гейга, лекар и диетолог в GlowBarLDN.

Според него е важно да се обърне внимание на опасността от увреждане.

„Фалшивите парфюми често се произвеждат с вредни химикали и токсини, които не са регулирани, за разлика от съставките в истинските парфюми“, обяснява лекарят.

Тези химикали могат да раздразнят кожата, да доведат до обриви, алергии или дори химически изгаряния.

„Някои фалшиви парфюми съдържат и фталати, които са свързани с хормонални смущения и репродуктивни проблеми, особено при жените. Непрекъснатото излагане на такива химикали може да има дългосрочни последици за здравето, включително увреждане на черния дроб, бъбреците и дори на нервната система“, подчертава още той.

Експертът заявява пред британския сайт, че фалшивите продукти също така могат да бъдат и замърсени.

„Безопасността на съставките, използвани във фалшивите парфюми, рядко е гарантирана. Докато законният парфюм преминава през задълбочени тестове, за да се гарантира неговата безопасност и ефикасност, фалшивите версии могат да съдържат непроверени или некачествени съставки“, подчертава д-р Римас Гейга, цитиран от БГНЕС.

„Тези продукти често се произвеждат в нехигиенични условия, което води до замърсяване и увеличава вероятността от нежелани реакции, като например инфекции. За хората с чувствителна кожа или алергии фалшивите парфюми могат да предизвикат тежки реакции като дихателни проблеми, астматични пристъпи или силно кожно дразнене“, добавя още лекарят.

Посланието му е подкрепено и от Ант Робинсън, експерт по парфюми в HalfPricePerfumes.

„Истинските парфюми често съдържат консерванти – химически вещества, които предотвратяват развитието на бактерии, но е много по-малко вероятно фалшивите продукти да ги включват. Още по-лошо, те често се произвеждат в нехигиенични условия, което може да доведе до бактериално замърсяване“, казва Робинсън.