Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло. Ето защо е важно да се грижим за него и да не го натоварваме излишно с алкохол, захар или лекарства, пише немският сайт Fitbook.

Също така можем активно да се погрижим за него, за да ни служи добре до дълбока старост. Например чрез определени видове чай.

Защо черният дроб е толкова важен?

Той е отговорен за различни дейности в човешкото тяло. Той не само отговаря за метаболизма на мазнините и на захарта, но и разгражда вредни вещества като алкохол и лекарства. Този орган също така произвежда жизненоважни хормони, както и витамин D3.

Ето защо трябва да му обърнем особено внимание. Високата консумация на алкохол е особено вредна, припомнят лекарите. А според Федералната асоциация на германските интернисти около 30-50% от чернодробните заболявания в индустриализираните страни са причинени от алкохол.

Снимка: istockphoto.com

Проблемът е, че напоследък неалкохолната чернодробна стеатоза (омазняване) също се превръща в голям проблем. Консумацията на определени храни и напитки обаче може да се окаже особено полезна за този орган.

Как се стига до омазняването на този орган?

Често комбинацията от нездравословна диета, заседнал живот и висока консумация на алкохол води до т.нар. омазняване на черния дроб. Специалистите говорят за това заболяване, когато в този орган се натрупат повече мазнини, отколкото той може да преработи и освободи.

Засегнатите обикновено не осъзнават случващото се и така омазняването остава незабелязано с години. Според Германската медицинска асоциация около една четвърт от населението в страната е засегнато от този проблем. Положението в България не е по-различно.

Снимка: iStock

Всеки, който натоварва прекалено много черния си дроб в продължение на години, рискува да го увреди, като може да се стигне дори до чернодробна цироза (смърт на чернодробни клетки).

Черният дроб може да се регенерира бързо

Въпреки лошата картина, все пак има добра новина: черният дроб може да се регенерира много бързо, ако навреме се промени начина на живот. Често е достатъчно само да се спре алкохола, ако човек прекалява с него.

Ограничаването на фруктозата (плодовата захар) и захарозата (трапезната захар) също е добро решение, ако човек реши да се погрижи за здравето на черния си дроб. Добре би било да се знае, че фруктозата също може да доведе до омазняване на този орган, ако се консумира в твърде големи количества.

Три вида чай почистват този орган от мазнините

Има няколко вида чай, които детоксикират тялото и подпомагат регенерацията на чернодробните клетки.

  • Чай от глухарче: В него се съдържат веществата тараксин и хинолин, както и флавоноиди и танини. Освен всичко друго, те стимулират производството на жлъчна киселина в черния дроб и по този начин поддържат метаболизма на мазнините. Освен това стимулират отделянето на токсини чрез урината, което допълнително насърчава детоксикацията. Чаят е леко горчив на вкус.
  • Чай от бял равнец: Той се приготвя от популярна в алтернативната медицина билка. Има спазмолитично действие и затова традиционно се препоръчва при стомашно-чревни оплаквания. Положителни ефекти обаче се наблюдават и при проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, защото билката съдържа флавоноиди и други вещества с противовъзпалителен ефект. Чаят има пикантна нотка.
  • Чай от артишок: Това е популярен зеленчук, който има положителен ефект върху черния дроб. Използван под формата на топла напитка, той стимулира производството на жлъчна киселина в черния дроб и по този начин метаболизма на мазнините. Това не само води до по-доброто им усвояване, но и предпазва черния дроб от натрупването на нови. Чаят, също като този от глухарчета, има горчив вкус.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.