Данни от Втората световна война: Как захарта погубва организма ни

Ограничаването на захарта в ранна възраст се свързва с 35% намален риск от диабет и 20% по-малък шанс за хипертония
Светът на здравето
Светът на здравето
Данни от Втората световна война: Как захарта погубва организма ни

Светът около нас е пълен с кулинарни изкушения, лесни за приготвяне и консумация готови пакетирани храни, пухкави сладкиши, сокове в кутии и др. И във всички тях има захар. В подобен свят живеят повечето родители и деца. 

Все повече изследвания подкрепят ограничаването на приема на захар на децата през първите 1000 дни от живота им – започвайки от зачеването до 2-годишна възраст.

Проучване, публикувано въз основа на данни от епохата на Втората световна война, подчертава важността на правилното хранене, особено по време на бременност, обяснява пред Washington Post д-р Робърт Сийгъл, педиатър и специалист по детско затлъстяване в Синсинати.

Ти си не само това, което ядеш, ти си това, което майка ти яде. Храненето се формира още в утробата и дава началото на развитието на хранителни предпочитания”, казва Сийгъл.

Риск от диабет

Публикувано в Science изследване сочи повишен риск от някои хронични заболявания, включително диабет тип 2 и хипертония, при бременни жени и малки деца, които консумират по-голямо количество захар.

Снимка: Canva

С днешните деца, включително невръстни, които ядат прекалено много захар, нарастват опасенията за дългосрочното му въздействие“, смята Тадея Грачнер, водещ автор на изследването.

Тя казва, че здравните данни, събрани по време и след Втората световна война, включително разпределянето на дажби захар във Великобритания, дават уникална информация.

Това позволява на нейния екип да сравни дългосрочните здравни тенденции сред хора с ограничен достъп до захар в ранните си години, с тези, които са имали достъп до по-голямо количество.

Използвайки данни от UK Biobank, специалистите са изследвали записи на повече от 60 000 души, родени между октомври 1951 г. и март 1956 г. (на възраст 51-66 години по време на проучването). Великобритания ограничава захарта и другите храни от януари 1940 г., началото на Втората световна война, до средата на 50-те, няколко години след края на войната.

Нормирането на захарта в ранна възраст се свързва с намален риск от диабет тип 2 с 35% и забавено начало на заболяването с четири години. Както и 20% по-малък шанс от хипертония и забавено начало на заболяването с две години, установява проучването.

Открихме, че краят на ограничението е увеличил разпространението на хронично възпаление при възрастни, важен маркер за хронични заболявания. А също така установихме увеличаване на лошото метаболитно здраве – особено диабет, холестерол и артрит", пишат Грачнер и нейният съавтор Пол Гертлър в изследването.

Снимка: iStock

Необходими са повече изследвания, но нашите констатации показват, че ограниченията на захарта в ранен живот поставят хората в много по-здравословна траектория.

Една възможна причина е намаленото предпочитание към сладкото. Вкусовите предпочитания се формират рано и продължават в зряла възраст”, пояснява авторката. 

Експертите изследват ролята на епигенетиката (промените в генната експресия, предизвикани от фактори, като околната среда, начин на живот и хранене, и могат да се предават на следващите поколения) и метаболизма по време на бременност.

Целта им е да научат повече за това колко захар е „добре” да се приема по време на критичните периоди от развитието на плода.

Това означава, че трябва да продължим да работим върху идеалния хранителен прием от момента на зачеването нататък“, казват експертите.

Насоки за родители

Американската академия по педиатрия (AAP) казва, че пренаталното хранене на майката и първите две години от живота (започвайки със зачеването) могат да „програмират" рисковете за здравето, както в детството, така и в последваща по-зряла възраст. 

Снимка: iStock

Препоръчва се избягване на „добавени захари". Това са захарите, добавени към хранителни продукти, включително сосове за паста, крекери и напитки. Обикновено те се обработват, като включват царевичен сироп, фруктоза, захароза и глюкоза.

AAP казва, че захарта за съжаление съставлява цели 17% от храненето на децата и половината от това идва от сладки напитки.

Сред препоръките са:

  • Деца под 2 години не трябва да консумират добавена захар.
  • Деца на 2 и повече години трябва да приемат по-малко от 25 грама (около 6 чаени лъжички) добавена захар на ден. 
  • Диетичните насоки препоръчват минимизиране на приема на добавена захар на всяка възраст, ограничавайки го до по-малко от 10 процента от калориите на ден.

Д-р Стивън Абеловиц, педиатър в Ориндж Каунти, Калифорния, казва, че родителите не трябва да се стремят към съвършенство, а към намаляване на захарта, доколкото е възможно.

Днес в почти всички хранителни продукти има разбивка на всички съставки, включително наличното количество захар. Когато има опция, просто изберете продукта с по-ниско съдържание на захар”, съветва Абеловиц.

Той добавя и един много ценен и интересен подход към родителите, наречен „95210", разработен от базирания в Питсбърг педиатър Алиша Хартунг:

  • 9 часа сън
  • 5 порции плодове и зеленчуци на ден
  • 2 часа (или по-малко) стоене пред екрана
  • 1 час движение
  • 0 подсладени напитки

Абеловиц е съгласен, че трябва да се внимава със захарта по време на бременност.

Разглеждането и осъзнаването на общите въглехидрати, както и общото съдържание на захар в продуктите, ще помогне в положителна посока както за майката, така и за бебето“, коментира специалистът.

Грачнер добавя, че производителите също имат огромна роля в общата картина.

Въпреки че подобряването на хранителната грамотност е важно, хранителните компании също трябва да бъдат част от решението – независимо дали чрез преформулиране на по-здравословни опции или преразглеждане на начина, по който сладките храни се продават и ценообразуват.

Тя добавя, че проучването „не е за забрана на захарта – торта за рожден ден, бонбони или бисквитки са лакомства, на които всички можем да се наслаждаваме от време на време. Но нека бъде в умерено количество”.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.