Привържениците на тезата, че умереното количество алкохол е полезно за здравето, имат достатъчно аргументи в своя полза.
Ако говорим по-специално за червеното вино, то предлага най-много противовъзпалителни ползи, дължащи се до голяма степен на ресвератрола и други антиоксиданти.
Алкохолът повишава нивата на естроген, с това увеличава костната плътност при хората, които страдат от остеопороза. Има многобройни проучвания относно умерения прием на алкохол, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
Рисковете от червеното и бялото вино
Консумацията на алкохол обаче със сигурност попада в списъка с действия, носещи многобройни вреди на организма. Едно от тях е, че може да увеличи риска от някои видове рак.
Подробен мета-анализ, публикуван в Nutrients, сравнява потенциалните ефекти на бялото и червеното вино върху риска от рак.
В своя анализ на 42 проучвания, изследователите не откриват, че червеното или бялото вино са свързани с общия риск от рак.
Когато обаче разглеждат само кохортни проучвания, те откриват, че консумацията на бяло вино е свързана с повишен риск от рак и по-конкретно – повишен риск от рак при жените, както и повишен риск от рак на кожата и за двата пола, пише MedicalNewsToday.
Как бялото и червеното вино влияят върху риска от рак?
Изследователи от Училището по обществено здраве към Университета Браун, Медицинския факултет „Уорън Алпърт“ към Университета Браун и Медицинския факултет на Харвард сравняват консумацията на червено и бяло вино и как всяка напитка влияе върху риска от рак.
В окончателния мета-анализ са включили 22 проучвания и 20 кохортни изследвания. Изследват са няколко вида ракови заболявания, включително рак на простатата при мъжете, рак на гърдата при жените, рак на кожата и рак на белия дроб.
37 от проучванията се фокусират върху консумацията на червено и бяло вино, докато 5 разглеждат само червеното вино.
„Въпреки че е добре известно, че консумацията на алкохол (включително вино) увеличава риска от рак, много хора смятат червеното вино за по-здравословен вариант поради по-високите му нива на антиоксиданти в сравнение с бялото вино.
Въпреки това, има малко мащабни проучвания, които директно сравняват червеното вино с бялото вино по отношение на риска от рак, поради което решихме да проведем този мета-анализ.
Нашите открития не показват значителна разлика в риска от рак между червеното и бялото вино като цяло. Основното послание е, че няма безопасни алкохолни напитки по отношение на превенцията на рака“, казва Еньонг Чо, автор на изследването, доктор по медицина, доцент по епидемиология и дерматология пред Medical News Today.
Сравнение: Бялото вино понякога може да е по-лошо
Когато се разглеждат само кохортни проучвания обаче, изследователите наблюдават, че бялото вино е свързано с повишен риск от рак в сравнение с червеното.
Не изглежда да има разлика в риска от рак при червеното спрямо бялото вино конкретно при мъжете. При жените обаче бялото вино е свързано с повишени рискове.
Когато се разглеждат специфични видове ракови заболявания, експертите наблюдават, че с бялото вино се свързва увеличение на риска от рак на кожата с 22%.
Също така, червеното и бялото вино са свързани с повишен риск от рак на гърдата при жените.
Изследователите все пак уточняват, че наблюдаваното увеличение на риска от рак на кожата при консуматорите на бяло вино може да е свързано с различен начин на живот, дори и чисто демографски, в сравнение с изследваните, които са консумирали червено вино.
Включените проучвания обаче са взели предвид други рискови фактори за рак на кожата, така че учените предполагат, че резултатите вероятно отразяват истинския ефект на бялото вино върху риска от рак на кожата.
Как консумацията на алкохол е свързана с рак на кожата?
„Една от възможните теории е, че прекомерната консумация на алкохол може да е свързана с високорискови поведения, като слънчево изгаряне, солариум или недостатъчна употреба на слънцезащитни продукти“, обяснява авторката на проучването.
И добавя: „Все още не е ясно защо конкретно бялото вино изглежда носи повече рискове за евентуален рак в сравнение с червеното.”
Авторите на проучването отбелязват, че компонент на червеното вино е ресвератролът и че някои доказателства подкрепят неговите противоракови свойства.
Червеното вино има по-високи нива на ресвератрол от бялото вино. А конкретно ресвератролът е мощен антиоксидант, който помага за поддържане нормални нива на холестерол и кръвно налягане, нормална функция на сърдечно-съдовата и имунната системи.
Проучването обаче категорично не показва, че червеното вино намалява риска от рак. И твърдо оспорва убеждението, че то е по-здравословно от бялото вино.
В крайна сметка, бяло или червено, прекомерната консумация на вино, а и какъвто и да е друг алкохол, крие своите рискове. Така че бъдете внимателни…
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.