С яркочервения си цвят и осезаема киселинност, ревенът не е от онези растения, които са първия избор за ежедневното меню. Въпреки това, когато се комбинира със сладки плодове се превръща във вкусен и питателен елемент от диетата. 

Използван от векове в традиционната китайска медицина заради своите слабителни, противовъзпалителни и антисептични свойства, ревенът продължава да предизвиква интерес и в съвременната наука за храненето.

Въпреки че не е особено богат на есенциални хранителни вещества, той е много изгоден от гледна точка на хранителната стойност“, казва Шели Уегман, регистрирана диетоложка в UNC Rex Nutrition Services, пред TODAY.

 

Той съчетава сравнително скромен хранителен профил с висока стойност, особено когато се разглежда като част от сезонна, балансирана диета, допълва Грейс Дероча, лицензиран диетолог.

Ползи за здравето от ревенa

Хранителни стойности на ревен

Една чаша нарязан ревен съдържа:

  • 26 калории
  • 1 грам протеин
  • 6 грама въглехидрати
  • 2 грама фибри
  • 1 грам захар
  • 36 микрограма витамин К (40% от дневната доза)
  • 10 милиграма витамин С (13% от дневната доза)

Ползи от консумацията на ревен

Въпреки че е с ниско съдържание на калории и въглехидрати, ревенът е богат на фибри, твърди Дероча. Това допринася за здравето на червата и сърцето, както и за контрола на кръвната захар.

Снимка: Canva

Растението се отличава и с високо съдържание на витамин К,  ключов елемент за правилното съсирване на кръвта. Освен това участва в процесите на образуване и укрепване на костите, както и тези за защита на невроните в мозъка от увреждания, което го прави важен за когнитивното здраве, допълва диетоложката Уегман. Специалистите подчертават, че хората, които употребяват антикоагуланти (лекарства, които разреждат кръвта), трябва да внимават с приема на този витамин, но за останалите наличието му в диетата остава необходимо.

В допълнение, ревенът съдържа малки количества бета-каротин, пигмент, който организмът превръща във витамин А, необходим за зрението, растежа на клетките и поддържането на кожата. 

Съдържанието му е богато и на витамин C, който подпомага имунната функция, усвояването на желязо и участва в синтеза на колаген.

В състава му могат да се открият още електролитни минерали, като калций, калий и магнезий, твърди Дероча. Тези елементи играят основна роля в поддържането на баланса на течностите в организма, както и в правилното функциониране на мускулите, сърцето и нервната система.

Яркият червеникав цвят на ревена е индикатор за присъствието на силни антиоксиданти. Сред тях са антоцианините (растителни пигменти с противовъзпалителни свойства) и полифенолите, съединения, които защитават клетките от оксидативен стрес и подпомагат метаболитното здраве. Освен това тази антиоксидантна активност може да помогне за превенцията и контрола на хронични заболявания като диабет тип 2, допълва Дероча.

 

Също така ревенът съдържа и ресвератрол (вид полифенол), намиращ се и в червеното грозде, който подпомага регулирането на мастния метаболизъм и допринася за понижаването на холестерола. Именно това съединение свързва ревена с потенциални ползи за сърдечно-съдовата система, обяснява Уегман.

Безопасно ли е да се ядат листата на ревена?

Листата на ревена са токсични и не бива да се консумират, предупреждават експерти по хранене като Дероча и Уегман. Причината е високото съдържание на оксалати: съединения, които според Министерството на земеделието на САЩ (USDA) могат да предизвикат сериозно натравяне при поглъщане. 

За хора с анамнеза за бъбречни камъни това важи дори за стеблата, тъй като високото съдържание на калциев оксалат може да повиши риска от образуване на нови камъни.

Снимка: Canva

Термичната обработка намалява съдържанието на тези съединения, но не ги елиминира напълно, уточнява Дероча.

Затова при използване на ревен в кухнята е важно да се премахва зелената маса на растението и да се консумират само червеникавите стъбла в умерени количества.

Най-добрите начини за приготвяне на ревен

Тъй като ревенът е с кисел вкус, той често се комбинира с по-сладки храни, най-често с ягоди.

Тази киселинност се съчетава естествено и със сладки десерти, като пайове, мъфини и компоти. Други предложения са мармалад от ревен с ягоди и чиа семена, както и на барбекю сос от ревен за ребра или пиле.

 

Ревенът може да се добавя и в салати или салатни дресинги, особено в такива, които включват плодове като ягоди или малини, допълва Дероча.

Диетоложката предлага и друг метод за консумация на растението:

Ревенът може да се запече с проста смес от подправки, лимонова или портокалова кора и ванилов екстракт. След това сместа може да се използва като топинг за гръцки йогурт, кисело мляко, пудинг от чиа семена или овесена каша. Палачинките са също добра алтернатива и са предпочитаната опция от децата.

Добавя различна текстура и вкус, без да съдържа много захар“, казва Дероча.

Снимка: Unsplash

Ревенът не само добавя цвят и киселинност към ястията, но и осигурява ключови хранителни вещества с потенциална полза за костите, червата и сърцето. В умерени количества и с правилна подготовка, той може да бъде ценно допълнение към балансираната диета.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.