Ечемикът е една от най-широко използваните зърнени култури в храненето на всеки човек. Тези зърна са богати на много хранителни вещества и консумацията им носи впечатляващи ползи за здравето – подобрява храносмилането, води до загуба на тегло, намалява нивата на холестерола в кръвта и подпомага работата на сърцето.

Ечемикът е богат на витамини, минерали и други полезни съединения. В целите зърна ечемик, когато са с люспата, се съдържат добри количества мед, манган, селен, хром, фосфор, магнезий и витамин В1. Освен това в тях има антиоксиданти (от групата на лигнаните), които понижават риска от рак и сърдечни заболявания.

Предлага се в много форми, вариращи от олющен ечемик, през зърна с люспите до брашно. Почти всички видове са полезни, с изключение на полирания, при който са отстранени всички външни слоеве (в него има твърде малко фибри).

Добре би било да се знае също така, че подобно на всички пълнозърнести храни, ечемикът има и някои вредни за човешкия организъм вещества, които нарушават храносмилането и усвояването на някои от съставките в останалите продукти, уточняват диетолозите.

За да се избави човек от тях, трябва да накисне ечемика във вода, преди да го консумира, или пък да го хапва, когато покълне. Така се намалява съдържанието на тези вредни вещества и се увеличават полезните.

Снимка: iStock

Ето още пет ползи за здравето от консумацията на ечемик, към които диетолозите насочват нашето внимание:

Намалява чувството за глад

Диета, включваща покълнали или накиснати във вода зърна, най-вероятно ще доведе до загуба на тегло с течение на времето. Специалистите обясняват, че ечемикът намалява глада главно чрез високото съдържание на фибри.

Разтворимите влакна, известни като бета-глюкани, са особено полезни за храносмилането. Това е така, защото този вид фибри има склонност да образува вещество, подобно на гел, което покрива стените на червата. Така се забавя усвояването на хранителните вещества, което пък на свой ред води до намаляване на апетита и насърчаване на усещането за ситост.

Преглед на 44 проучвания показва, че разтворимите влакна – като бета-глюканите, са най-ефективни, когато става дума за понижаване на теглото. Нещо повече, този вид фибри топи коремните мазнини, които се свързват с метаболитните заболявания.

Грижи се за здравето на червата

Вече стана ясно, че в зърната ечемик, които не са олющени, има много фиби и това е полезно за тънките черва. Тук обаче трябва да се обърне внимание на неразтворимите влакнини. За разлика от разтворимите, тези не образуват гелоподобно вещество. Те не се променят при контакта си с водата и така ускоряват движението на червата, намалявайки вероятността от запек и подуване на корема.

Резултатите от едно 4-седмично проучване, включващо над 1200 възрастни жени, доказват, че яденето на повече ечемик подобрява функцията на червата и увеличава обема на изпражненията. От друга страна, съдържанието на разтворими фибри в ечемика осигурява достатъчно полезни вещества за увеличаването на полезните чревни бактерии и намаляване на възпаленията.

Снимка: iStock

 

Ето защо специалистите препоръчват целите зърна ечемик за подобряване на симптомите при различни стомашно-чревни заболявания – като синдром на раздразнените черва, болестта на Крон или улцерозен колит.

Пази от появата на жлъчни камъни

Жлъчните камъни са твърди частици, които могат да се образуват спонтанно в жлъчния мехур (малък орган, разположен под черния дроб). Той е зает с производството на жлъчни киселини, които тялото използва за преработката на мазнините.

В повечето случаи тези камъни не предизвикват никакви симптоми. Въпреки това от време на време големите жлъчни камъни могат да се забият в тесните каналчета и да доведат до силна болка. Такива случаи често изискват операция за отстраняване не само на камъните, но и на целия жлъчен мехур.

Неразтворимите фибри, които се намират в ечемика, могат да предотвратят образуването на камъни в жлъчката и да намалят вероятността от хирургично отстраняване на целия мехур. Според едно 16-годишно проучване при жените с висок прием на фибри има 13% по-малка вероятност да развият камъни в жлъчката.

Тази полза изглежда е свързана с дозата на приетите неразтворими влакнини, тъй като с всяко увеличаване на приема им с 5 грама, този риск се понижава с около 10%, коментират диетолозите.

Снимка: iStock

В друго проучване са проследени хора със затлъстяване. Половината били поставени на стандартна диета с много протеини, а останалите – на режим, в който имало много ечемик и респективно – фибри.

След пет седмици участниците, които консумирали повече фибри, се чувствали три пъти по-добре в сравнение с онези на протеинова диета. Освен това хранещите се с повече белтъчини образували камъни в жлъчката, за разлика от останалите, в чиято диета имало ечемик.

Гарантира добро сърдечно здраве

Целите зърна ечемик (накиснати във вода или покълнали) са способни да подобрят работата на сърцето. Следователно не е изненадващо, че редовното им добавяне към диетата може да намали риска от инфаркт. Това е така, защото разтворимите фибри в тези зърна могат да понижат нивата на „лошия“ холестерол и да коригират нивата на кръвното налягане.

Хипертонията и високият холестерол са два от основните рискови фактора, водещи до сърдечни заболявания. Според едно скорошно проучване приемът на 8,7 грама разтворими фибри на ден може да бъде свързан с леко понижение на кръвното налягане. Или иначе казано, включването на ечемика в диета защитава идеално сърцето.

Понижава риска от диабет тип 2

Разтворимите фибри в ечемика покриват храносмилателния тракт с нещо като гел, който забавя абсорбцията на захар в кръвта. Но тук трябва да се обърне и специално внимание на магнезия – минерал, който играе важна роля в производството на инсулин и убиването на апетита за консумацията на сладко.

От резултатите, получени в края на скорошно изследване, става ясно, че ако в закуската присъства ечемик, то човек по-лесно поддържа нивата на кръвната захар в норма в сравнение с приема на други пълнозърнести храни – като например овес.

Доброволци били разделени на две групи. Първата се хранела сутрин с накиснат във вода овес, а хората във втората група – с овесена каша. След три месеца нивата на кръвната захар на първите намалели с 10-13%, а на втората – е едва 3%.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.