Киселото мляко е известно с това, че съдържа полезни пробиотици, но колко от тях всъщност достигат до червата ви? Оказва се, че повечето от тях не оцеляват, преминавайки през различните фази на храносмилането, т.е. ензимите убиват голяма част от полезните микроорганизми.
Ако добавите към този продукт лъжица пчелен мед, това ще помогне на полезните бактерии да преминат през чревния ви тракт непокътнати, пише здравният сайт Health.
Изследователи от университета на Илинойс – „Урбана-Шампейн“ (UIUC), са провели две отделни проучвания на тази тема. Резултатите са публикувани в списание The Journal of Nutrition.
Авторът на изследването – доц. Хана Д. Холшер, която е експерт по хранене и преподавател в UIUC, обяснява, че интересът ѝ към ефектите на меда, поставен в киселото мляко, се е породил, след като попаднала на изследване, показващо, че този пчелен продукт поддържа оцеляването на бифидобактериите в експериментална среда.
„Бифидобактериите са често срещани пробиотични бактерии, които се добавят към киселото мляко. То пък много често се консумира с добавен пчелен мед. Ето защо бях заинтересована да определя дали кулинарното сдвояване на тези два продукта може да съхрани пробиотиците в стомашно-чревния тракт – лабораторно и практически при хората“, обяснява тя.
Подозренията на доц. Холшер се оказали верни, след като ръководеният от нея екип направил две проучвания, независими едно от друго.
Първото изследване на доц. Холшер и нейните колеги било в лабораторията. Те анализирали как четири различни вида мед – от детелина, от люцерна, от елда и от портокалов цвят, влияят върху жизнеспособността на пробиотиците при консумацията на киселото мляко с щама Bifidobacterium animalis.
След това изследователите тествали ефектите на меда при консумацията на кисело мляко от хора. Така установили, че киселото мляко с мед от детелина има най-висок процент на оцелели пробиотици в червата.
„Причините за уникалната ефективност на меда от детелина вероятно са многобройни. Например количеството глюкоза в този мед е най-високо. Глюкозата може да е служила като източник на енергия за пробиотичните бактерии“, отбеляза доц. Холшер и допълва, че в този мед има също така по-малко количество ензими и антиоксиданти, които „помагат на пробиотиците да оживеят в суровата среда в тънките черва“.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.