Ако се грижите за вашето здраве и сте решили, че сладкишите с допълнителна добавена захар ще бъдат по-скоро изключение в менюто ви, несъмнено ще се докоснете до алтернативен начин да подсладите ежедневието си. Така стигате до въпроса мед или кленов сироп.
Вероятно сте прочели десетки мнения кое от двете е по-полезно, в кое има по-малко захар и кое е с по-малко калории. Едно е сигурно - и медът, и кленовият сироп в качеството си на естествени подсладители, са с много полезни хранителни съставки, но хранителната им композиция се различава.
Пчелите произвеждат мед от нектара на цъфтящи растения или секрециите от или върху живите части на растенията. Производителите го вадят със специална центрофуга (машина, която завърта на бързи обороти пчелните пити, за да се отдели медът от тях) и така отделят мед, восък и пчелен клей. Докато кленовият сироп се получава от дока на кленовите дървета. Събран от тях той се вари до гъста консистенция без да се добавя допълнителна захар.
СРАВНЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Една лъжица мед и кленов сироп съдържат:
И двете се състоят главно от карбохидрати и захар с различни и много малки количества протеин, фибри и мазнини. В една супена лъжица (около 20 грама) мед има малко повече калории, карбохидрати и захари. Но сравнението става по-значимо при по-големи порции. Например, в пет супени лъжици мед, има 82 грама захар, докато в същото количество кленов сироп те са само 60.5 грама.
Различава се и захарният им състав. Медът главно се състои от фруктоза, а кленовият сироп от захароза. В кленовия сироп има почти четири пъти повече калий и значително повече калций, въпреки че за тях се знае, че са сред най-широко разпространените полезни вещества в меда.
Сиропът също така е добър източник на манган и рибофлавин, докато в меда те са в минимален размер. Само в меда обаче има фибри, които имат пребиотични ефекти.
ЗДРАВНИ ПОЛЗИ ОТ МЕДА
Суровият мед е резултат на сложен процес, извършван от пчелите и опрашването от тях на различни цветя и растения. Той е естествен подсладител и има антибактериални ефекти. Медът съдържа витамини, минералите и антиоксидантите, като полифеноли и флавоноиди. Антиоксидантите помагат за поддържането на нивата на вредни съединения, наречени свободни радикали в тялото, предотвратявайки увреждане на клетките и различни болести.
Медът традиционно се използва при възпалено гърло, бронхиална астма и рани - като мехлем за облекчаване на дискомфорта и насърчаване на заздравяването. Някои изследвания показват, че медът може да има пребиотични ефекти. Пребиотиците допринасят за здрави черва, като подхранват полезните бактерии в червата, поддържайки разнообразен чревен микробиом.
Медът е нерафиниран подсладител, който запазва естествените си хранителни вещества, което го прави по-здравословен вариант от рафинираната захар, която няма хранителна стойност.
ЗДРАВНИ ПОЛЗИ ОТ КЛЕНОВИЯ СИРОП
Кленовият сироп се извлича от сока на дървото захарен клен (Acer saccharum). Варенето на сока изпарява водата, концентрирайки захарите в гъст, сладък сироп.
Кленовият сироп има особено висока концентрация на полифеноли в сравнение с други естествени подсладители. Също така съдържа различни витамини, минерали и органични киселини и може да предложи противовъзпалителни, антиоксидантни и потенциално антидиабетни ползи.
В него се открива абсцизова киселина, растителен хормон и органична киселина, която може да подобри инсулиновата чувствителност и да поддържа по-здравословни нива на кръвната захар. Той също така съдържа растителни съединения, известни като феноли, които потенциално могат да помогнат при поддържане на добри нива при диабет.
МИНУСИ И ЗДРАВНИ РИСКОВЕ
И медът, и кленовият сироп имат ползи за здравето, но макар че са естествени подсладители, те са богати източници на захар и трябва да се консумират умерено. И двете могат да съдържат вредни бактерии или замърсители.
1. Мед
Медът носи риск от ботулизъм (сериозна бактериална инфекция, която атакува нервната система) при бебета под 1 година, тъй като в суровия си вид може да съдържа бактерията, причиняваща ботулизъм. След навършване на 1-годишна възраст храносмилателната система обикновено е достатъчно силна, за да се предпази.
Медът също така е с високо съдържание на захари, предимно фруктоза, но не предлага други важни хранителни вещества. Плодовете като ябълките съдържат фруктоза като преобладаваща захар, но също така осигуряват значителни количества витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.
Въпреки че медът има малко по-нисък гликемичен индекс от захарта което означава, че причинява по-малко скок на кръвната захар след консумация той все пак трябва да се използва умерено.
2. Кленов сироп
Въпреки високата концентрация на мощните антиоксиданти полифенолите, кленовият сироп се състои главно от захар и въглехидрати, които могат да надхвърлят ползите. При хранене с много захар и въглехидрати често се стига до диабет, затлъстяване и други заболявания.
Кленовият сироп може да съдържа потенциално опасни вещества, като тежки метали, защото сокът минава през тръба. В него може да има и вредни за здравето микроорганизми.
ВКУСОВЕ И УПОТРЕБА
Кленовият сироп има гладка, гъста консистенция, докато медът може да варира по текстура поради вариациите в неговия захарен състав. В зависимост от времето на годината или неговия флорален източник медът може да варира от рядък и сиропиран до гъст и кристализиран/захаросан.
Фактори като околната среда, сезона и географското местоположение влияят върху вкуса на кленовия сироп. Сиропът се категоризира в степени, които описват наситеността на вкуса и цвета. Степените могат да варират от много светли и сладки до тъмни и по-горчиви с прегорял вкус.
Ароматът на меда е еднакво разнообразен, оформен от различните цветя и растения, от които произхожда. Вкусовите му профили варират от билкови и флорални до сладост, подобна на карамел и меласа.
Въпреки че захарните им състави се различават, медът и кленовият сироп са идеални естествени заместители на рафинираната захар в различни сладкиши. Могат да допълват пикантни ястия, като например се съчетават добре със сирена. Други страхотни идеи са:
- Полейте върху палачинки или гофрети
- Подсладете кисело мляко или извара
- Добавете сладка глазура към сьомга и печени зеленчуци
- Включете в дресинги за салати, сосове за барбекю и др.
КОЙ ПРОДУКТ Е ПО-ЗДРАВОСЛОВЕН
Кленовият сироп има по-благоприятен отговор на инсулина и кръвната захар.
Медът покачва повече кръвната захар, което може да го направи по-неподходящ при хора с диабет.
Минималното използване на мед или кленов сироп в ежедневната диета и балансирането на приема на протеини и въглехидрати може да помогне за намаляване на скоковете на кръвната захар. Несъмнено и двата продукта са по-здравословни алтернативи на захарта в сладкишите, ако все пак искате да похапнете нещо сладичко...
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.