В днешно време, безглутеновото хранене се превръща в една от най-популярните хранителни тенденции. Това се случва въпреки факта, че само малък процент от хората страдат от медицински състояния, които налагат елиминиране на глутен. Все повече хора избират да го изключат от менюто си водени от убеждението, че това ще подобри храносмилането, ще увеличи енергията или ще допринесе за по-финна фигура, пише онлайн изданието на National Geographic.
Вследствие на това, глобалният пазар на безглутенови храни расте с бързи темпове. Всъщност, данни прогнозират, че до 2032 г. той ще достине стойност от над 14 млрд. долара. Именно тук възниква въпроса: дали безглутеновата диета е отговора на всичките проблеми свързани с нездравословното хранене. Или тази тенденция се оказва поредната хранителен мит?
Какво представлява глутенът и трябва ли да го избягвате?
Глутенът е естествен протеин, който се съдържа в повечето зърнени култури като пшеницата, ръжта и ечемика. Той е ключов продукт в приготвянето на голяма част от всички тестени изделия. Причината е способността му да придава структура и еластичност на тестото както и активното му участие в оформянето на вкуса и текстурата на печивата. Освен това, глутенът осигурява и повечето хранителни вещества, които се съдържат в печивата.
„Пшеницата е основният източник на глутен, който предоставя фибри, желязо, витамини от група B и растителни протеини. Тя може да бъде част от балансирана и сърдечно-здравословна диета“,посочва диетологът Мелинда Денис от Celiac Center към болница Beth Israel Deaconess в Бостън.
Медицинските експерти твърдят, че избягването на глутен е необходимо само в няколко конкретни случая:
- При целиакия, автоимунно заболяване, при което глутенът уврежда тънките черва.
- При нецелиакична глутенова чувствителност (NCGS), която предизвиква симптоми като подуване и умора.
- При алергия към пшеница. В този случай стриктното избягване на глутен не е необходимо. Достатъчно е пшеницата да бъде изключена от диетата.
- При някои форми на синдром на раздразненото черво (IBS), където ограничаването на глутена може да облекчи симптомите.
За всички останали хора глутенът не причинява проблеми и не носи заплаха за здравето.
Защо глутенът има лоша репотация?
Около десетилетие репутацията на глутена претърпява сериозен спад. Производителите на храни започват масово да използват етикета „без глутен“ като маркетингов инструмент, дори върху продукти, които така или иначе не съдържат глутен. Това подвежда потребителите и създава усещането, че глутенът е вредна съставка, подобно на оцветителите или консервантите.
„Това е страничен ефект от маркетинга,“ казва Жанел Смит, диетолог с целиакия. „Изразът „без глутен“ се възприема като по-здравословно, но всъщност означава само липса на един конкретен протеин.“
Паралелно с това се разпространяват твърдения, че безглутеновото хранене намалява възпаленията, повишава спортните постижения и облекчава симптоми при различни автоимунни състояния. Проведени изследвания обаче не откриват достатъчно научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.
Интересен е и фактът, че много хора, които вярват, че имат непоносимост към глутен, всъщност реагират не на самия глутен, а на фруктаните, вид ферментиращи въглехидрати, които също се срещат в пшеницата. Тези вещества могат да причинят подуване, газове и други стомашно-чревни симптоми, но не са свързани с глутеновата чувствителност или целиакията.
Какви са рисковете от безглутенова диета?
Макар, че много хора приемат безглутеновата диета за по-здравословна, науката доказва обратното.
Безглутеновият хляб съдържа по-малко протеин и повече мазнини в сравнение с обикновения. Освен това алтернативни продукти, които не съдържат протеина, често са с по-високо съдържание на захари и калории, твърдят експертите.
Причината е липсата на фибри, желязо, високото съдържание на сол и наситени мазнини, твърди анализ от 2021 г.
Това може да доведе до проблеми с функцията на червата, контрола на кръвната захар и усещането за ситост, тъй като фибрите са жизненоважни за тези процеси.
Експертни изследвания стигат до заключението, че консумацията на комерсиални безглутенови продукти не носи осезаеми ползи за здравето в сравнение със стандартните варианти.
В стремежа си да заместят глутена, производителите залагат и на рафинирани нишестета като тапиока, картофено нишесте и оризово брашно. Те придават текстура, но също не носят реална хранителна стойност.
Освен това, безглутеновите храни обикновено не са богати на витамини и минерали, както обикновените зърнени продукти. Това води до рискове от дефицити, особено на фолиева киселина и желязо, обяснява Смит.
Много хора вярват, че изключването на глутен ще помогне за отслабване. Това е само мит. Безглутеновите заместители често са по-калорични и включват повече мазнини. В резултат, такива продукти могат да доведат до напълняване, особено при липса на физическа активност, твърди д-р Киърън Кели, гастроентеролог и медицински директор на Celiac Center към болница Beth Israel Deaconess в Бостън.
Ако все пак се налага елиминирането на глутен е препоръчително да се наблегне на Средиземноморския стил на хранене. Това е режим, богат на фибри, пълнозърнести безглутенови култури, зеленчуци и полезни мазнини. Той е добро решение за постигането на балансирано хранене и избягването на хранителни дефицити.
Глутенът не представлява опасност за повечето хора и не е препоръчително да се избягва, освен при ясно диагностицирани медицински състояния.
Въпреки популярността на безглутеновите продукти и диети, това не означава, че непременно са по-здравословни.
Те често са по-бедни на фибри и полезни вещества и съдържат по-високо количество мазнини, захари и калории.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.