Какво е феноменът „десертен стомах” и как може да се преборите с него

Научната обосновка се крие в мозъчни неврони, които регулират усещанията за глад, жажда, сънливост и ситост
Какво е феноменът „десертен стомах” и как може да се преборите с него

Познато ли ви е чувството, когато въпреки поредното преяждане с огромна порция храна, ако някой спомене за десерт, сте готови да го погълнете без проблеми. 

Сякаш имате повече от един стомах и докато единият казва: „Натъпках се“, друга част от него се е в готовност за поредния подвиг с десерта.

Оказва се, че може да има научна причина защо това се случва. Нарича се „десертен стомах". Учени може би вече имат отговор какво причинява „десертния стомах”, а причината може да е изненадваща, пише Yahoo.

Какво причинява десертния стомах?

Десертният стомах, обяснен накратко с желание за сладкиши след обилно хранене, може би все пак не започва от стомаха ви. Експерти установяват, че всъщност всичко започва от мозъка.

Скорошно проучване на Института за изследване на метаболизма „Макс Планк" в Германия изследва влиянието на консумацията на захар, когато вече сме сити. Резултатите посочват POMC невроните, разположени в хипоталамуса (мозъчната област, която регулира хормоните и управлява усещания като глад, жажда, сънливост и ситост), като основни за това явление.

По-конкретно те откриват, че тези неврони играят двойна роля. Те ни помагат да се чувстваме сити, когато сме се нахранили достатъчно, но парадоксът е, че същевременно сигнализират за желание за сладки лакомства след това, което може да доведе до преяждане. 

„Изследванията показват, че същите неврони, които са отговорни за сигнализирането на ситост, предизвикват и желание за сладко“, казва д-р Брита Райерсон, семеен лекар и специалист по медицина на затлъстяването, пред Yahoo.

Изглежда, че дори само мисълта за сладкиши или виждането им може да активира тези неврони, освобождавайки химикал, наречен бета-ендорфин, който предизвиква чувство на удоволствие.

От еволюционна гледна точка това е логично: Захарта се среща рядко в природата, но осигурява бърза енергия. Мозъкът е програмиран да контролира приема на захар, когато тя е налична”, обяснява Хенинг Фензелау, ръководител на изследователската група в Института за изследване на метаболизма “Макс Планк".

Това желание за десерт, дори когато сме сити, е изключително явление и включва комбинация от фактори“, допълва още д-р Райерсон. „Захарта по естествен начин осигурява бърз енергиен тласък. Така че този стремеж да консумираме захар, дори когато сме сити, може да е бил изгоден за оцеляването на човечеството."

Как да се справите с десертния стомах

Ако след обилно хранене, десертният стомах отново е ваш гост, ето няколко креативни начина да се справите с този допълнителен глад:

Заменете някои видове сладкиши

Ако мозъкът ви изисква захар, няма проблем да му се отдадете – в умерени количества. Парченце черен шоколад може да бъде засищащ сладкиш, който също така дава на тялото ви тласък от антиоксиданти. Дори купа пресни плодове или добавяне на мед в кисело или прясно мляко може да ви даде удовлетворяващия сладък вкус, за който тялото ви жадува.

Дъвчете дъвка

Дъвченето на дъвка може да помогне за ограничаване на желанието за още храна и да ви помогне да се почувствате удовлетворени. Данните показват, че наглед простото дъвчене на дъвка в продължение на 45 минути може да помогне за потискане на желанието за храна.

Това се получава отчасти благодарение на движението на дъвката, което сигнализира на мозъка ви за усещане за ситост. Проучванията показват също, че дъвченето на дъвка стимулира освобождаването на определени хормони, свързани с контрола на апетита, което я прави просто и ефективно средство за справяне с глада.

Все пак опитайте да контролирате удоволствията

Сервирайте си минимална порция, например малка топка сладолед или сорбе, и се съсредоточете върху това да се наслаждавате на всяка хапка. Бавното хранене помага за засилване на удоволствието и сигнализира на мозъка, че сте доволни от по-малко. Ако вечеряте с други хора, опитайте да споделите десерта с някои от тях, за да можете да се насладите на сладкото, но без да прекалявате.

Пригответе печивата вкъщи

Печенето вкъщи е идеална възможност да задоволите желанието си за сладко и същевременно да направите по-здравословен избор. Например можете да се уверите, че лакомството ви не съдържа високофруктозен царевичен сироп, и да добавите богати на хранителни вещества храни като плодове и ядки. 

Експериментирайте с рецепти, като сами може да изберете какво да включите в тях. Дори да добавите мед или друг вид подсладител, ще бъдете съвсем наясно какво сте сложили в сладкиша си. По този начин ще избягате от нездравословните захари, мазнини и други, които се съдържат в повечето купени и пакетирани сладкиши.

Десертният стомах може да е труден за пренебрегване понякога, но с добър избор и малко мозъчна хитрост можете да постигнете сладък баланс. Просто опитайте да балансирате храненето, включително и при десертите.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.