Запекът засяга милиони хора по света и може да причини сериозен дискомфорт в ежедневието. 

Този здравословен проблем се характеризира с редки или затруднени изхождания, твърди изпражнения и чувство за непълно изхождане. 

Въпреки че запекът може да има различни причини, правилната диета при запек играе ключова роля за облекчаване на симптомите и възстановяване на нормалната функция на червата.

Как храната влияе върху лечението на запек

Експертите по диетология от Johns Hopkins Medicine подчертават, че храната е важен фактор при почти всички случаи на запек. Фибрите са основен компонент на храните, които облекчават запека, и на самите изпражнения, като добавят обем и подпомагат нормалното функциониране на червата.

Снимка: Canva

Фибрите осигуряват множество ползи за храносмилането:

  • Поддържат здравословния баланс на бактериите в храносмилателния тракт.
  • Подобряват чревната моторика, координацията на мускулните контракции в червата.
  • Действат като естествен омекотител на изпражненията.

Най-ефективните храни при запек

Богати на фибри плодове

Плодовете с високо съдържание на фибри са сред най-ефективните природни средства срещу запека, отбелязват експертите от Medical News Today.

Киви - 100 г киви съдържат около 2 г фибри и ензима актинидин, който облекчава симптомите в горната част на храносмилателния тракт. Този тропически плод се смята за едно от най-добре поносимите природни средства при запек.

 

 

Сливи - традиционното средство срещу запек не е случайно толкова популярно. В допълнение към фибрите, сливите са богати на естествено срещащия се захарен алкохол сорбитол, който стимулира движението на червата.

Ябълки и круши - тези плодове съдържат високи нива на вода, които могат да помогнат за улесняване на храносмилането и предотвратяване на запека. За най-добри резултати се препоръчва да се консумират сурови.

Грозде - има високо съотношение кожичка към месо и са богати на фибри, както и съдържат много вода, която помага за овлажняване на твърдите изпражнения.

Пробиотични храни за здрави черва

Пробиотиците са полезни бактерии, които могат да помогнат за подобряване на чревното здраве и омекотяване на изпражненията. Изследванията показват, че пробиотиците подобряват запека с 10 до 40%.

Ключови пробиотични храни включват:

  • Кисело мляко и кефир
  • Кисело зеле
  • Темпе
  • Комбуча

Зеленчуци с високо съдържание на фибри

Зеленчуците са богати на неразтворими фибри, които добавят обем към изпражненията и насърчават по-редовните чревни движения. Други растителни съединения също могат да защитят червата и да улеснят храносмилането.

Снимка: Canva

Препоръчителни зеленчуци:

  • Броколи - богати на сулфорафан, който предотвратява свръхрастежа на вредни бактерии.
  • Листни зеленчуци.
  • Варени зеленчуци.

Бобови култури и цели зърна

Бобът, лещата и грахът са богати на фибри, 100 грама консервиран нахут съдържа 6.3 г фибри. Пълнозърнестите продукти, като пълнозърнест хляб, пасти и ориз също са отлични източници на неразтворими фибри.

Хидратацията при лечение на запек

Дехидратацията е обща причина за запек. Когато човек се дехидратира, червата не могат да добавят достатъчно вода към изпражненията. Това води до твърди, сухи изпражнения, които са трудни за преминаване, обясняват гастроентеролозите от Bladder & Bowel Community.

Ефективни течности срещу запек

Топли напитки - хората, които искат бързо облекчение от запека, могат да опитат да пият горещи напитки, особено тези с кофеин като кафе или обикновен чай. Температурата на течността може да ускори храносмилателната моторика.

 

 

Лимонов сок - вода с половин лимон преди лягане и при събуждане, е доказан начин за насърчаване на чревните движения.

Маслиново масло - консумирането на чаена лъжичка маслиново масло(зехтин) сутрин на гладно може да насърчи протичането на изпражненията през червата.

Природни средства за бързо облекчение

Джинджифил

Джинджифилът помага при запек, защото намалява натиска върху долните черва и може да помогне за облекчаване на други симптоми, които често придружават запека, като крампи, подуване и гадене.

Фенел

Естествено слабително, което  има приятен аромат. Можете да добавите печен фенел към топла вода за вкусна вечерна напитка.

Храни, които трябва да избягвате при запек

Храни с високо съдържание на мазнини, които са богати на мазнини и могат да допринесат за запек. Мазнините са трудни за смилане и отнемат много време на тялото за разграждане.

Снимка: Canva

Храни за избягване:

  • Пържени храни.
  • Преработени меса.
  • Комерсиални печени изделия.
  • Сирена (особен виновник за запек).

Важни съвети за диета при запек

Постепенно увеличаване на фибрите

Ако сте свикнали да ядете храни с ниско съдържание на фибри, включването на много фибри наведнъж може да причини стомашно-чревни симптом,  като газове, спазми или подуване. Целта е постепенно да добавите повече храни, богати на фибри.

Достатъчна хидратация

Водата е от съществено значение за помагане на фибрите да вършат магията си. При увеличаване на диетичните фибри е важно във всъщото време да увеличите хидратацията.

Кога да потърсите медицинска помощ

Ако запекът не се подобри след подходящи диетични промени и лечение с лекарства без рецепта, трябва да се консултирате с лекар. Хроничният запек понякога може да сигнализира за основно медицинско състояние.

Лечението на запек чрез правилна диета е ефективен и естествен подход. Включването на храни богати на фибри плодове, зеленчуци, бобови култури, пробиотични продукти и достатъчно течности може значително да подобри симптомите. 

 

 

Помнете, че постепенните промени в диетата са по-ефективни от радикалните, а комбинирането на правилното хранене с физическа активност и добра хидратация осигурява най-добрите резултати при справянето със запека.

При продължителни проблеми не се колебайте да се консултирате с медицински специалист, който може да определи най-подходящия индивидуален план за лечение.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.