Хроничният запек не е просто дискомфорт или малък проблем, който се е появил случайно. Хроничният запек е клинично състояние и лекарите считат, че е наличен такъв, ако изхожданията на човек са по-малко от три пъти на седмица.
Ако има само едно изхождане седмично става въпрос за тежка форма на състоянието. Запекът често е съпътстван от болки в корема, газове или подуване, спазми, дори повръщане и др. Освен това състоянието може да причини и значителен психологически стрес.
Безброй са храните и продуктите, които се твърди, че помагат срещу запек. Сушените сливи отдавна са предпочитано средство за справяне със ситуацията, но защо точно те, както и други сушени плодове, отговорите дават експерти пред изданието Health.
Защо точно сушените плодове се свързват със запека?
„Всички сме чували съветите на по-възрастни хора, че „сините сливи могат да ви помогнат да се справите с проблема", но това сякаш не се е базирало на научно обяснение, защото не е имало конкретни проучвания, които действително да проверят дали това е така", казва доктор Саймън Стийнсън, автор на изследването и постдокторант в катедрата по хранителни науки в King's College London.
Повечето от тези изследвания до момента не са включвали хора с хроничен запек.
Така се стига до детайлни изследвания, които обръщат повече внимание върху ролята, която фибрите и сорбитолът – естествено срещаща се захар в плодовете, често използвана като добавен подсладител в бонбони и дъвки, могат да играят при запек.
Хора с хроничен запек, които ядат по около 85 грама сушени сливи, стафиди и сушени кайсии дневно в продължение на един месец, показват наистина учудващи резултати – те имат по-обилни и по-чести изхождания от тези, които са получавали плацебо.
Проучването и резултатите бяха представени на конференция за храносмилателни заболявания през май. Сокът от същите плодове също се оказва полезен, но не толкова, колкото самите сушени плодове.
Сушени плодове = по-добро изхождане
Проучването, което е най-голямото по темата до момента, тества 150 души, диагностицирани с хроничен запек.
Всички те са с по-малко от седем седмични изхождания, както и с малки и твърди изпражнения поне през една четвърт от времето. Участниците са разделени в три равни групи, които консумират:
- 85 грама дневно сини сливи, стафиди и сушени кайсии
- Три порции сок от същите плодове, който има подобно съдържание на калории и сорбитол като сушените плодове
- Плацебо със захарна вода, несъдържаща нито фибри, нито сорбитол, но направена така, че да съответства на вкуса на плодовете
Четири седмици по-късно хората, които ядат сушени плодове, имат средно увеличение на теглото на изпражненията с 21 грама на ден, базирано на седемдневно събиране на проби, в сравнение със средно увеличение от 1,6 грама на ден на теглото на изпражненията в групата на плацебо.
Теглото на изпражненията е начин за измерване на съдържанието на фибри и течности.
„По-голямото тегло на изпражненията при хора със запек обикновено означава, че те имат по-ефективно изхождане“, казва д-р Линда Нгуен, директор на клиниката на Центъра за храносмилателно здраве на Станфорд.
Резултатите показват, че представителите на двете групи – приемащи сушените плодове, както и плодовите сокове, имат средно с 1,3 повече пълни спонтанни изхождания на седмица от останалите.
Консумиращите сушени плодове съобщават за цялостно подобрено качество на живот в сравнение с останалите, както и за липса на значителни странични ефекти. Тези, приемащи плодовите сокове, споделят за увеличено къркорене на червата – вероятно поради по-високото съдържание на захар в соковете.
Защо сушените плодове могат да облекчат запека?
Учените все още изучават как плодовете влияят на чревния микробиом, но се смята, че връзката конкретно на сушените плодове с облекчаването на запека се дължи отчасти на високото им съдържание на фибри и сорбитол.
Сорбитолът привлича вода в червата, което улеснява изхождането на изпражненията. Фибрите също абсорбират вода и добавят обем в храносмилателния тракт, което помага за омекотяване на изпражненията и насърчаване на по-лесното изхождане.
Ако говорим за наличие на фибри, може да ги получите от:
- Плодове (ябълки, круши, горски плодове)
- Зеленчуци (броколи, моркови, спанак, брюкселско зеле)
- Пълнозърнестите храни (овес, кафяв ориз, пълнозърнест хляб)
- Бобови растения (леща, боб, нахут)
- Ядки и семена (ленено семе, бадеми)
- Авокадо
- Сладки картофи
„Важното е да запомните, че сокът често не съдържа фибри, което е може би по-важният компонент за здравето и благополучието“, напомнят експертите.
И не на последно място, соковете имат високо съдържание на захар.
Внимавайте – прекаляване води до диария
Може да увеличите приема на сушени плодове, като ги включите във всяко едно хранене през деня.
Но не забравяйте, че колкото и полезни да са фибрите – прекомерното количество може да причини диария или други храносмилателни нарушения.
Докато прекаляването със сушени плодове може да доведе до скокове на кръвната захар, защото е възможно някои от тях да съдържат допълнителни захари, т.е. да не са естествено сушени.
Ако имате сериозен запек, който не се повлиява от временна промяна в храненето, забелязвате кръв в изпражненията, загуба на тегло, гадене или повръщане, консултирайте се с лекар.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.