Броят изхожданията обикновено намалява с възрастта. Медиците обясняват, че 95% от възрастните имат между 3 и 21 изхождания на седмица и това се счита за нормално. Най-честият модел е едно изхождане на ден, но той се среща при по-малко от 50% от хората.
Лекарите считат за запек състояние, при което изхожданията са по-малко от три седмично. При едно на седмица те говорят за тежка форма на заболяването. Въпреки това, противно на общоприетото схващане, няма доказателства, че се натрупват „токсини“, когато човек не се изхожда редовно.
Запекът често е придружен от коремни болки, подуване, спазми, гадене, повръщане и т.н. Обикновено той изисква незабавна оценка и взимане на мерки за своевременно изхождане.
За целта в аптеката има много медикаменти, но лекарите предлагат по-скоро промяна в начина на хранене. Ето част от плодовете и зеленчуците, които ще ви помогнат:
Ягоди и къпини
Ягодите, къпините, боровинките и малините, които притежават малки семенца в месестата си част, стимулират чревната перисталтика и предпазват от запек. Освен това тези плодове са добър източник на фибри. Например в една чаша пресни ягоди има 2,9 грама фибри. Същото количество боровинки пък осигурява 3,6 грама, къпините – 7,8 грама, а малините – 8 грама.
Фибрите са от съществено значение за здравословното храносмилане, тъй като те подпомагат движението на смляната в стомаха храна към тънките черва, а след това и към дебелото черво, където се събират отпадъчните вещества. Според медиците човек трябва да приема около 15 грама фибри дневно, за да не страда от запек.
Досега се смяташе, че жените трябва да приемат между 21 и 25 грама фибри на ден, а мъжете – между 30 и 38 грама. Сега обаче семейните лекари препоръчват да се ядат поне две купички с пресни сезонни плодове – като десерт към основното ястие или като междинна закуска. Те, освен че ще внесат фибри в тялото, ще му осигурят и витамини, вода и куп други полезни хранителни елементи.
Освен това тези плодове са с ниско съдържание на калории. Така че, ако човек иска да отслабне, не бива да ги пренебрегва. Още повече че те са богати и на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и остаряване. Един от най-добрите начини за яденето им е да се смесят с кисело мляко и овесени трици. Могат също така да се разбият и в блендер, за да се превърнат в здравословен нектар.
Сини сливи
Онова, което нашите баби са използвали за лечение на запека, днес отново е считано за едно от най-ефективните средства за бързо изхождане. Естествено, става дума за сушените сини сливи. Достатъчно е човек да изяде 2-4 такива сливи, за да ускори изтласкването на смляната от стомаха храна към дебелото черво.
Има едно проучване, по време на което участниците получавали всеки ден по няколко сини сливи или фибри. Медиците проследили движението на червата на участниците в продължение на една седмица. Така те открили, че онези, които изяждали по няколко сливи, имали по-добри показатели и се изхождали редовно в сравнение с приемащите фибри.
Изследването доказало, че сушените сливи са по-ефективни от фибрите, които се продават в аптеката. Особено ако става дума за лечението на лека или умерена констипация (медицинският термин за запек). Ето защо медиците препоръчват да се използват сушени сливи като първа възможност за справяне със запека.
Въпросът е обаче дали и пресните действат по този начин? Когато човек яде сушени сини сливи, доставя в организма си повече влакнини, отколкото при консумацията на прясна слива, отговарят лекарите. Освен това тези плодове съдържат и много витамини и полезни за тялото хранителни вещества. Със сушените плодове обаче трябва да се внимава, защото са по-богати на фруктова захар.
Зелени ябълки
Има причина, поради която хората използват фразата: „Една ябълка на ден държи доктора далеч“. Всъщност тези плодове отдавна се считат за суперхрана, която има благотворно въздействие върху тялото. Една от най-забележителните ползи е свързана с храносмилателната система. Или иначе казано, ябълките й помагат да функционира правилно.
Заедно с облекчаването на запека, леко киселите плодове са способни също така да притъпят симптомите на диария. Това се дължи на факта, че фибрите в зелените ябълки се раздуват в червата и така леко уплътняват изпражненията. Или иначе казано, те хем изтласкват смените хранителни продукти към дебелото черво при запек, хем ги втвърдяват при диария.
Говорейки за влакнините в ябълките, трябва да се спомене и това, че те съдържат пектин, който се свързва с мазнините в храносмилателния тракт (включително с холестерола) и стимулира тяхното елиминиране. Освен че съдържат високо количество разтворими фибри, ябълките се борят с възпаленията и повишават енергията. И тъй като липсата на физическа активност е сред основните причини за запек, увеличаването на енергията може да помогне на човек с подобен проблем да стане по-активен и така да подобри дейността на храносмилателната си система.
Ябълките са идеална закуска през цялата година. Хапването на един плод през горещите летни месеци е изключително освежаващо. През студените зимни дни пък печените плодове, поръсени с канела и овкусени с мед, зареждат с енергия. Препоръките на лекарите са да се избират такива, които не са обработвани с химикали, за да могат да се ядат с кората.
Леща
Добавянето на шепа сварена леща към пилешката пържола в чинията е един от сигурните начини човек да избегне запека. Тази зърнена култура е добър източник на неразтворими фибри, които подобряват храносмилането. Освен че предотвратява запека, лещата е в състояние да се справи и с разстройството. Заедно с влакнините това вариво е пълно с ценни витамини и минерали, които помагат на тялото да функционира правилно.
Лещата е идеална храна за всички хора, без значение какъв диетичен режим спазват. Най-често се включва в списъка на продуктите за отслабване, защото съдържа бавни въглехидрати и ниски нива на гликемичен индекс. Освен това може да подпомогне регулирането на кръвната захар.
От лещата могат да бъдат сготвени страхотни ястия. Тя подлежи на лесна обработка, става въпрос само за варене, докато омекне до желаната нежност. Съхранява се в продължение на няколко дни, така че могат да се приготвят по-големи количества.
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е част от семейството на кръстоцветните зеленчуци. Богато е на фибри. Има високо съдържание на вода, както и ценни витамини и минерали. Всичко това е от полза за храносмилането. Освен това стимулира имунната система и има противоракови свойства.
Чрез по-честото хапване на брюкселско зеле човек не само ще подпомогне в краткосрочен план здравето на стомашно-чревния си тракт, но и в дългосрочен план ще реши голяма част от проблеми като висок холестерол, затлъстяване и т.н.
Вкусен начин за приготвяне на брюкселското зеле е да се задуши в тиганче с малко зехтин. Но човек може и да го изпече за около 30 минути във фурна, загрята на около 170 градуса. Зеленчукът е идеална гарнитура към всяка пържола или риба на скара.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.