Хората, които имат повече калций в диетата си (еквивалент на чаша мляко всеки ден), са с по-нисък риск от развитието на рак на червата. Това се казва в изводите от направеното наскоро голямо проучване в Обединеното кралство, пише BBC Health.

Изследователите анализирали хранителните навици на повече от 500 000 жени над 16-годишна възраст и открили, че тъмните листни зеленчуци, хлябът и млечните продукти без мляко, съдържащи калций, също имат протективен (защитен) ефект.

Те също така са установили, че консумацията на твърде много алкохол и преработени меса има точно обратния ефект – увеличават риска от раковото заболяване.

Специалистите отдавна обясняват, че здравословната и балансирана диета, поддържането на нормално тегло и отказването от цигарите са най-добрите начини човек да сведе до минимум риска от развитието на колоректален рак (на дебелото черво).

Как млякото намалява риска?

Млечните продукти вероятно намаляват значително риска от рак на дебелото черво. До този извод са стигнали учените от Оксфордския университет и Cancer Research UK. Те предполагат, че този благотворен ефект се дължи на калция в млечните и някои немлечни храни.

Снимка: iStock

„Това подчертава потенциалната защитна роля на млечните продукти – до голяма степен благодарение на калция, при развитието на рак на червата“, каза водещият изследовател д-р Керен Папие от Оксфорд.

В хода на проучването зърнената закуска, плодовете, пълнозърнестите храни, някои въглехидрати, фибрите и витамин С също са се оказали добри за поддържането на здравето на червата. В същото време учените са открили, че:

  • пиенето на 20 грама алкохол всеки ден, увеличава риска от този рак с 15%
  • консумацията на преработени меса – като например резен шунка, всеки ден, увеличава риска от този рак с 8%

Снимка: iStock

Експертите обаче уточняват, че рискът при всеки е различен и зависи изцяло от неговия начин на живот, диетата му, навиците му и генетичната предразположеност.

Как действа калцият и къде се съдържа?

Калцият е важен минерал за укрепването на костите и поддържането на зъбите ви здрави, но има все повече доказателства, че той предпазва и от някои видове рак, твърдят от Cancer Research UK.

Най-много калий има в млякото (прясното и киселото) и сиренето. Млечните продукти са един от основните източници на този микроелемент в диетата на голяма част от хората.

Той се съдържа и в други храни – като например соевите и оризовите напитки, хляба, ядките, семената, плодовете (най-вече сушените смокини), къдравото зеле, консервираните сардини и ядковите млека без лактоза.

Британското проучване показва, че калцият може да предпазва от рак на червата, „тъй като е способен да се свързва с жлъчните киселини и свободните мастни киселини в дебелото черво, намалявайки техния потенциално канцерогенен ефект“.

Защо този рак се среща толкова често?

Броят на българските пациенти с диагноза рак на дебелото черво се увеличава постепенно, налице е трайна тенденция той да се диагностицира при все повече млади хора, въпреки че по правило той се открива предимно при по-възрастни пациенти. Според лекарите в основата на заболяването е лошото хранене.

Снимка: iStock

Симптомите на рак на червата включват:

  • промяна в навиците за изхождане, като редуването на разстройство със запек,
  • откриването на кръв в изпражненията,
  • необяснимо отслабване,
  • необяснима умора или задух.

Лекарите съветват хората да отидат на преглед, ако забележат някои от тези оплаквания.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.