Не толкова популярната бамя може да се окаже ключов зеленчук в борбата с наднорменото тегло.
Това показва ново проучване, публикувано съвсем наскоро в Brain Research, според което добавянето на бамя към храненето може да предпази от дългосрочни метаболитни проблеми, причинени от прекомерно хранене в ранна детска възраст.
В проведени тестове, но с плъхове, а не с хора, добавките с бамя предотвратяват затлъстяването и високата кръвна захар.
Въпреки че по-скоро тя се консумира заради хранителната си стойност, експертите все повече се интересуват от потенциала ѝ за намаляване на риска от хронични заболявания.
Връзката между консумацията на бамя и метаболитните нарушения
Авторите на това ново проучване се стремят да проверят дали включването на бамя в храненето може да предпази от метаболитни нарушения, които започват по време още на детското развитие, пише psypost.org.
Проучването предоставя доказателства за потенциала на този зеленчук като хранителна добавка за намаляване на дългосрочните вреди от прехранването в детска възраст. Само една от последиците е развитие на затлъстяване и инсулинова резистентност в зряла възраст.
Чрез подобряване както на периферната, така и на мозъчната инсулинова чувствителност, намаляване на възпалението и възстановяване на по-здравословен телесен състав, бамята може да служи като полезен компонент на нелекарствени стратегии за борба със затлъстяването.
Повече за бамята
Бамята е цъфтящо растение, известно със своите ядливи семенни шушулки. Култивира се в топъл и тропически климат, като Африка и Южна Азия, но расте добре и у нас.
Понякога наричана „дамски пръст“, бамята се предлага в два цвята - червен и зелен. И двата сорта имат един и същ вкус, а червеният става зелен, когато се сготви.
Биологично класифицирана като плод, бамята обикновено се използва като зеленчук в готвенето. Въпреки че не е една от най-разпространените храни, бамята е пълна с хранителни вещества.
Ето кои са хранителните и здравословни ползи от бамята, според healthline.
Богата на хранителни вещества
Бамята има впечатляващ хранителен профил. Тя е отличен източник на витамини С и К1. Освен това, е с ниско съдържание на калории и въглехидрати и съдържа известно количество протеини и фибри. Много плодове и зеленчуци нямат протеини, което прави бамята донякъде уникална.
Консумацията на достатъчно протеини е свързана с ползи за контрол на теглото, регулиране на кръвната захар, костната структура и мускулната маса. Една чаша (100 грама) сурова бамя съдържа:
- Калории: 33
- Въглехидрати: 7 грама (г)
- Протеини: 2 г
- Мазнини: 0 г
- Фибри: 3 г
- Магнезий: 14% от дневната стойност (ДС)
- Фолат: 15% от ДС
- Витамин А: 5% от ДС
- Витамин С: 26% от ДС
- Витамин К: 26% от ДС
- Витамин В6: 13% от ДС
Съдържа полезни антиоксиданти
Бамята съдържа много антиоксиданти, които са полезни за вашето здраве. Антиоксидантите са съединения в храната, които предпазват от увреждания от вредни молекули, наречени свободни радикали.
Основните антиоксиданти в бамята са полифенолите, включително флавоноиди и изокверцетин, както и витамини А и С. Изследванията показват, че консумацията на храни, богати на полифеноли, може да подобри здравето на сърцето, като намали риска от образуване на кръвни съсиреци и оксидативно увреждане.
Полифенолите могат също да са полезни за здравето на мозъка поради уникалната им способност да предпазват от възпаление. Тези защитни механизми могат да помогнат за защитата на мозъка от симптоми на стареене и да подобрят когнитивните функции, ученето и паметта.
Може да намали риска от сърдечни заболявания
Високите нива на холестерол са свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания. Бамята съдържа гъсто гелообразно вещество, наречено слуз, което може да се свърже с холестерола по време на храносмилането, което води до отделянето му с изпражненията, вместо да се абсорбира в тялото.
Друга възможна полза за сърцето от бамята е съдържанието на полифеноли, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт.
Може да има противоракови свойства
По-стари изследвания установяват, че лектинът в бамята (вид протеин) може да предотврати растежа на раковите клетки с до 63%. Друго изследване открива, че екстрактът от бамя причинява смърт на раковите клетки.
Тези изследвания обаче са проведени в епруветки с концентрирани компоненти на бамята. Необходими са още изследвания върху хора, преди да могат да се направят конкретни заключения.
Може да понижи кръвната захар
Поддържането на здравословни нива на кръвната захар е много важно за цялостното здраве. Постоянно високата кръвна захар може да доведе до преддиабет и диабет тип 2. Изследванията показват, че бамята може да има благоприятен ефект върху гликемичния контрол при хора с преддиабет и диабет тип 2.
Полезна е да се консумира по време на бременност
Фолатът (витамин B9) е важно хранително вещество за жените по време на бременност. Той помага за намаляване на риска от заболявания, които засягат мозъка и гръбначния стълб на развиващия се плод.
Препоръчително е всички жени в детеродна възраст да консумират 400 мкг фолат всеки ден. Бамята е добър източник на фолат, като 1 чаша (100 грама) осигурява 15% от дневните нужди на жената от това хранително вещество.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.