Ако сте почитатели на здравословната храна и се чудите с какво да разнообразите менюто си, кейлът е вашия отговор. Този зеленчук не само ще ви засити, но и носи със себе си много ползи за здравето ви.
Не позволявайте липсата му на популярност да ви заблуди, кейлът има много интересна и дългогодишна история. Първоначално придобива известност в Северна Америка през XVI век, след което се разпространява в различни части на САЩ и Канада, а по-късно и в Европа.
В миналото той е използван предимно с лечебна цел, като някои гръцки лекари и ботаници споменават неговите полезни свойства в различни източници. Самият Томас Джеферсън експериментира с него в имението си Монтичело в началото на 1800 г.
С времето кейлът намира все по-широко приложение и в кулинарията. През последните 10 години популярността му рязко нараства и той придобива статус на суперхрана, пише Mayo Clinic.
Какво представлява Кейлът?
Кейлът, още познат като къдраво зеле, е член на семейството Кръстоцветни и принадлежи към вида, наречен Brassica oleracea. Подобно на зелето, броколите и карфиола, има големи, зелени или лилави листа със жилаво централно стъбло.
За да изберете най-добрата връзка кейл (къдраво зеле) на пазара, обърнете внимание на листата. Те трябва да бъдат тъмно зелени, малки до средни по размер, без пожълтели или покафенели участъци. Трябва да са твърди и сухи, а не увехнали и кашави, обяснява good FOOD. Не забравяйте, че колкото по-тъмен е кейлът, толкова повече хранителни вещества има.
Когато купувате кейл, обикновено ще откриете, че се продава цял или предварително нарязан и може да се консумира суров, на пара, сотиран, варен или дори маринован с лимонов сок.
Какви са ползите от яденето на кейл (къдраво зеле)?
Помага за регулирането на теглото: Една чаша кейл има само 20 калории, което го прави идеален съюзник в борбата срещу излишните килограми. Освен ниско съдържание на калории и въглехидрати, той е богат на диетични фибри и протеини, които помагат за потискане на апетита и ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време.
По-здраво сърце: Кейлът (къдраво зеле) има достатъчно мастни киселини и витамин С, необходими за здраво сърце. Богат е на калий и може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт чрез контролиране на повишеното кръвно налягане. Жлъчните киселини в състава му понижават нивата на холестерола в кръвта.
Контролирайте диабета с кейл: Манганът в кейла намалява инсулиновата резистентност, което помага за контролиране на нивото на кръвната захар. В състава на му присъства и сярата, която помага за намаляване на риска от диабет.
Понижава риска от рак: Антиоксидантите, като каротеноиди и флавоноиди, предпазват от различни видове рак.
Подобрява здравето на костите: Кейлът (къдравото зеле) е добър източник на витамин К и калций, които помагат за подобряване на здравето на костите, както и за съсирването на кръвта, а недостигът му се свързва с остеопороза.
Калият, съдържащ се в кейла, също е полезен, защото запазва минералната плътност на костите.
Детоксикация: Сокът или смутито от кейл са чудесен начин да пречистите организма си от всички излишни или вредни вещества. Фибрите в кейла правят това възможно, тъй като насърчават движението на червата и детоксикацията.
Здрава и красива кожа: Включването на кейла (къдраво зеле) в диетата е прекрасен начин за подмладяване на кожата и косата. Това е възможно благодарение на бета-каротина и витамин С в сътава му, които са известни с антиоксидантните си свойства и са от съществено значение за растежа и поддържането на всички телесни тъкани, включително кожата и косата.
Подсилва имунната система: Високото съдържание на витамини C и E, плюс селен и бета-каротин превръщат кейла в чудесен и лесен начин за укрепването на имунната ни система.
Предпазва зрението: Консумацията на 1/2 чаша кейл всеки ден може да намали шансовете ви за развитие на макулна дегенерация (заболяване на ретината, което уврежда зрителния център на окото) с до 40%. Причината за това е, че той съдържа антиоксиданти (лутеин и зеаксантин), които предпазват централната част на ретината
Победете артрита и астмата: В една чаша кейл се съдържат 10% от дневното количество омега-3 мастни киселини. Те помагат в борбата срещу артрит, астма и автоимунни заболявания.
Кога не е безопасно да консумираме Кейл?
Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да внимават с количеството кейл в диетата си, тъй като той е богат на витамин К и може да повлияе на действието на подобни медикаменти.
Кръстоцветните зеленчуци, като кайлът, не се препоръчват при проблеми със щитовидната жлеза. Те могат да затрудни усвояването на йод от организма. Препоръчително е да се консултирате с лекуващия ви лекар, ако желаете да го включите в диетата си.
Кейлът, познат още като къдраво зеле, е чудесен начин да поддържаме здравословен начин на живот и е препоръчителна съставка към вашата диета. Ежедневният му прием подсилва организма и го предпазва от множество заболявания.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.