Авокадото, чесънът и тъмните листни зеленчуци са сред растителните храни, които могат да помогнат за понижаване на повишените нива на ензими в черния дроб. Това е възможно благодарение на високото им съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти, които притежават противовъзпалителни свойства, пише онлайн изданието vnExpress.

Повишените чернодробни ензими могат да са сигнал за увреждане на чернодробните клетки или за нетипична функция на черния дроб. Ако не се лекува, състоянието може да доведе до по-сериозни проблеми като хепатит. Експертите препоръчват консултация с гастроентеролог или хепатолог за навременна интервенция, с която да се предотвратят усложнения.

Кои продукти препоръчват специалистите за по-добро чернодробно здраве?

Добре балансираната и научно обоснована диета играе важна роля в контролирането и намаляването на повишените нива на чернодробните ензими, обяснява д-р Нгуен Ан Дуй Тунг, диетолог в Nutrihome Nutrition Center. Ето пет плода и зеленчука, които могат да подпомогнат здравата функция на черния дроб:

Снимка: Canva

Цитрусови плодове

Портокалите, грейпфрутите, мандарините и лаймът са богати на витамин С и антиоксиданти като бета-каротин, флавоноиди и ликопен. Тези съединения помагат за защитата на чернодробните клетки от възпаление и оксидативен стрес (процес, който уврежда клетките, ускорява преждевременното стареене и повишава риска от сериозни заболявания).

Съдържанието на фибри в цитрусовите плодове допринася за множество процеси:

  • Стимулира естествената детоксикация. 
  • Облекчава натоварването на черния дроб.
  • Подобрява симптомите на мастния черен дроб (известен също като чернодробна стеатоза, е състояние, при което се натрупват излишни мазнини в черния дроб). 
  • Допринася за регулиране на нивата на ензимите.

Авокадо

Богато на омега-3 мастни киселини, авокадото помага за регулиране на холестерола и намаляване на мазнините в черния дроб.

То също така осигурява изобилие от витамин Е, мощен антиоксидант, който предпазва чернодробните клетки от увреждане от свободните радикали (междинни продукти на метаболизма, които могат да допринесат за преждевременното стареене или развиването на хронични заболявания). 

Редовната консумация на авокадо може да помогне за намаляване на нивата на чернодробните ензими и риска от възпаление на черния дроб.

Горски плодове

Горските плодове като боровинки, ягоди, малини, къпини и дори нарът са богати на витамини А, С и Е, както и на полифеноли, естествени съединения с силно антиоксидантно действие. 

Тези хранителни вещества помагат за предотвратяване на клетъчните увреждания, защитават чернодробните клетки и могат да намалят риска от прогресиране на заболявания при хора с чернодробни нарушения.

Чесън

Чесънът съдържа антиоксиданти като алицин, серни съединения и полифеноли, които стимулират разграждането на мазнините в черния дроб и подобряват липидния метаболизъм. 

Хората с повишени ензими, свързани с мастен черен дроб (друго название на състоянието чернодробна стеатоза ), могат да извлекат полза от включването на чесън в ежедневните си хранения или от консумацията на няколко скилидки на ден. 

Тъмнозелени листни зеленчуци

Зеленчуци като спанак, бок чой и сутрешна слава (общото име за различни видове пълзящи растения, които са известни с големите си, фуниевидни цветове) са богати на антиоксиданти като флавоноиди, каротеноиди и сулфорафан, които помагат за защитата на чернодробните клетки от оксидативно увреждане. 

Тези зеленчуци са богати и на фибри, витамин С и фолиева киселина, които подпомагат храносмилането и общата функция на черния дроб. 

Снимка: iStock

Сутрешната слава, в частност, съдържа каротин, витамин С и желязо. Всички те допринасят за намаляване на ензимите и подпомагат имунната система. 

Същевременно кръстоцветните зеленчуци съдържат индолни съединения (естествени вещества, които се съдържат в кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и карфиол), които помагат за предотвратяване и намаляване на мастния черен дроб.

Какво препоръчват експертите освен промяната в диетата?

Препоръчително е да се пият 1,5 до 2 литра вода на ден, освен ако не е наложено ограничение от лекар, за да се подпомогне естествената детоксикация, обяснява д-р Тунг. 

Поддържането на здравословно тегло: Редовните умерени физически упражнения и избягването на прекомерна консумация на захар, наситени мазнини, алкохол и тютюн също са от съществено значение за здравето на черния дроб. 

Ваксинацията срещу хепатитни вируси и сезонни грипове може допълнително да намали риска от усложнения.

Натурални екстракти като Silybum marianum (мариано) и Wasabia също са показали обещаващи резултати в подкрепа на чернодробната функция. Тези растителни продукти помагат за регулиране на активността на Купфер-клетките (имунни клетки, намиращи се в черния дроб) като намаляват възпалението, стимулират детоксикацията и помагат за понижаване нивата на чернодробните ензими.

Поддържането на черния дроб в добро състояние започва с ежедневни избори. Чрез подходяща диета, богата на антиоксиданти и фибри, може да се намали възпалението и да се подобри чернодробната функция.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.