Когато става въпрос за управление на кръвната захар, всяка храна в менюто има значение. Но какво да правите, когато времето е ограничено, а пресните зеленчуци в хладилника започват да се развалят? 

Отговорът може да се крие в замразяването им. Диетолозите потвърждават, че замразените зеленчуци не само са практична алтернатива на пресните, но могат да бъдат и инструмент за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, пише Eating Well.

Защо замразените зеленчуци са равностойни на пресните

Според експертите по хранене, замразените зеленчуци притежават същата хранителна стойност като пресните, а в някои случаи дори по-голяма. Това се дължи на факта, че те се замразяват в пика на своята зрялост, докато пресните зеленчуци често престояват прекалено дълго в хладилниците, губейки от хранителните си качества.

Снимка: Canva

„Зеленчуците обикновено са с ниско съдържание на въглехидрати, така че те оказват по-малко влияние върху кръвната захар“, обяснява Анет Снайдер, магистър по науките и диетолог. Тя подчертава, че когато по-голямата част от въглехидратите в зеленчуците идват от засищащи фибри, те могат да помогнат за предотвратяване на преяждането и да спомогнат за контролиране на теглото.

Как да избирате правилно

Въпреки че замразените зеленчуци са здравословен избор, не всички опаковки са еднакви. „Замразените зеленчуци могат да съдържат и допълнителни източници на захари, мазнини и натрий“, предупреждава Лена Бакович, магистър по науките и диетолог. Затова винаги четете етикетите внимателно и търсете продукти без добавени съставки.

Идеалният избор са зеленчуци, които съдържат най-малко 3 грама фибри на порция. Ленора Ватаманюк, регистриран диетолог, препоръчва да търсите опаковки, където единствената съставка е самият зеленчук.

Седемте топ зеленчука за стабилна кръвна захар

Зеленчукови миксове

Тези готови комбинации от гъби, лук, чушки и други зеленчуци са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри. Превърнете ги в пълноценно ястие, като добавите пилешко, скариди или друга храна, богата на протеини.

Карфиол

Замразеният карфиол е истински шампион сред зеленчуците за контрол на кръвната захар. Една чаша карфиол съдържа само 5 грама въглехидрати и 3 грама фибри, печеливша комбинация за всеки, който следи нивата на глюкозата си.

Броколи

Това кръстоцветно зеленчуково растение съдържа сулфорафан, химично вещество, което се освобождава при нарязване или смачкване. Според изследванията, сулфорафанът може да подобри чувствителността към инсулина и по този начин да понижи кръвната захар. Ключът е в правилната подготовка и добавянето на подходящи подправки.

Снимка: Canva

Спанак

С впечатляващите си 4,5 грама фибри на чаша при общо 7 грама въглехидрати, спанакът е истинска хранителна бомба. Той може да добави огромно количество хранителни вещества, без да променя вкуса на супи, яхнии и запеканки.

Къдраво зеле (Кейл)

Американската диабетна асоциация препоръчва тъмните, листни зелени зеленчуци като кейл заради ниското им съдържание на калории и въглехидрати. Една чаша кейл съдържа по-малко от 1 грам въглехидрати и е основно съставен от фибри. В допълнение, той е богат на желязо, калций, калий, фолиева киселина и витамини А, С и К.

Брюкселско зеле

Макар и не толкова популярно, брюкселското зеле заслужава място в менюто на всеки, който следи кръвната си захар. Една чаша приготвено от замразено брюкселско зеле съдържа 6 грама фибри и е богато на витамин С. Изпечено с малко зехтин и сол до хрупкавост, то може да се превърне във вкусна гарнитура.

Сладки картофи

Въпреки че имат малко по-висок гликемичен индекс от другите зеленчуци в списъка, сладките картофи компенсират с високото си съдържание на фибри,  около 3 грама на чаша. Те съдържат и магнезий, минерал който може да помогне за подобряване на метаболизма на глюкозата. Американската диабетна асоциация препоръчва консумацията на храни, съдържащи магнезий, тъй като често се наблюдава дефицит на този минерал.

Практични съвети за приготвяне

Замразените зеленчуци могат да се приготвят по множество начини, на пара, печени в фурна или добавени в супи, яхнии и запеканки. Важното е да ги имате винаги под ръка във фризера си. Те са не само удобни, но и гарантират, че винаги ще имате здравословни възможности за ястията си.

Снимка: Canva

Замразените зеленчуци представляват чудесен източник на хранителни вещества за всички, но особено за тези, които следят нивото на кръвната си захар. Фокусирайте се върху избора на зеленчуци с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на въглехидрати. Експериментирайте с нови видове и се насладете на хранителните ползи, които ще получите от разнообразяването на менюто си с тези здравословни алтернативи.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.