Всяка захар ли е лоша? И коя шокира организма, тласкайки го към диабет

Има огромна разлика между начина на приемане на захари за последващите рискове от диабетно състояние
Всяка захар ли е лоша? И коя шокира организма, тласкайки го към диабет

Всеобщото мнение, подкрепено и с факти, е, че сладкото често е свързано с повишен риск от развитие на диабет тип 2. Ново проучване обаче показва, че връзката между захарта и това заболяване е с много повече нюанси, отколкото може да си представим.

Докато захарите, консумирани в подсладени напитки, значително увеличават риска от развитие на диабет тип 2, захарите, консумирани в храни, не го правят.

Всъщност, те дори могат да имат лек защитен ефект срещу развитието на състоянието, показва съвсем ново проучване на екип изследователи от университета Бригъм Йънг в Юта, в сътрудничество с колеги от университет в Падерборн и университет във Фрайбург.

Учените включват в анализа си резултатите от 29 проучвания, проведени в Европа, Съединените щати, Азия, Австралия и Латинска Америка. 

Как захарта влияе върху риска от диабет

Това проучване потвърждава предишни изследвания, установявайки, че консумацията на подсладени със захар напитки, като безалкохолни, спортни и енергийни напитки, е тясно свързана с развитието на диабет тип 2.

Мета-анализът установява, че за всяка дневна порция от 350 мл подсладена със захар напитка рискът от диабет се увеличава с 25%.

Мнозина считат плодовия сок за здравословна алтернатива на подобни напитки заради факта, че съдържа по-малко потенциално вредни добавки. Въпреки това обаче, той все още съдържа значително количество захар. С всяка порция плодов сок рискът от диабет се увеличава с 5% сочат още данните на проучването.

Снимка: iStock

Някои може да се изненадат от следния факт относно връзката или по-скоро липсата на такава между консумираната захар във или със храни и риска от развитие на диабет.

Изследователите установяват, че приемът на 20 грама захари на ден има обратна връзка с риска от развитие на диабет тип 2. Това предполага, че консумацията на захар всъщност може да направи човек по-малко склонен да развие диабет.

Има значение как приемаме захарите

„Не бяхме изненадани от резултатите от мета-проучването, казва водещият автор Карън Дела Корте, доктор, доцент по хранене, диететика и хранителни науки в университета Бригъм Йънг.

Нашата хипотеза беше оформена от нововъзникващи изследвания върху гликемичния отговор, чернодробния метаболизъм и концепцията за хранителната матрица. Тя се основаваше на идеята, че въздействието на захарта зависи от начина, по който се доставя – не само колко ядете, но и какво още добавяте с нея“, допълва тя.

Това, което ни изненада, беше колко последователно се проявяваха вредните връзки със сладките напитки при толкова много различни групи от населението – и че този повишен риск е очевиден дори само при една порция на ден. Това показва, че наистина няма безопасна долна граница, когато става въпрос за сладки напитки", казва още Дела Корте.

Снимка: Pexels

Екипът от специалисти добавя, че умереният прием на захари в твърди храни не само не е вреден, но дори може да бъде полезен по отношение на риска от диабет. 

Разликата между пиенето и яденето на захар

Когато консумираме захари в напитки, те попадат в тялото ни по много по-различен начин, отколкото когато се приемат с храна.

Дела Корте обяснява защо е така: „Когато захарта е разтворена в течност, тя бързо залива организма и тази бърза доставка претоварва способността на организма да я преработва по здравословен начин.“

Една от основните причини е, че сладките напитки доставят големи количества захар бързо и без нито един от компонентите, които обикновено забавят храносмилането, като фибри, протеини или мазнини. А именно тези хранителни вещества обикновено придружават захарите, когато се консумират.

Течните захари се усвояват бързо, което води до резки скокове на кръвната захар и инсулинови реакции“, добавя Мишел Рутенщайн, диетолог по превантивна кардиология и експерт по сърдечно здраве.

„По този начин организмът ни се претоварва от течни захари, особено от фруктозата, която се съдържа в сладките напитки и така лесно можем да си представим пътя към захарния диабет”, добавя експертът.

Как сладките напитки увеличават риска от диабет

Когато черният дроб е „ударен” от внезапна, висока доза фруктоза, той не може да се справи. Когато е претоварен, той пренасочва повече от излишната фруктоза към производството на мазнини – процес, известен като „de novo lipogenesis“ (синтез на мастни киселини). Това натрупване на мазнини в черния дроб може да попречи на инсулиновата сигнализация и да допринесе за метаболитна дисфункция, което води до повишен риск от диабет тип 2.

Снимка: Pexels

Когато захарите се консумират като съставка в храни или се консумират с храни, те се абсорбират по-бавно и лесно от организма.

Всяка захар ли е лоша?

Проучването ясно показва, че избягването на подсладени със захар напитки е разумна предпазна мярка, която трябва да се предприеме, за да се избегне диабет тип 2. То обаче също така ясно подкрепя идеята, че захарта има място дори в здравословното хранене.

Един момент, който бих искала да подчертая, е, че това проучване оспорва идеята, че „всяка захар е лоша“. Нашите резултати показват, че здравните ефекти на захарта зависят силно от начина, по който тя се консумира. Това отваря вратата към различни нюанси при храненето, които се фокусират върху качеството на въглехидратите, а не само върху количеството“, коментира още д-р Карън Дела Корте.

Поради тази причина лекарите често не подкрепят диети с много ниско съдържание на въглехидрати, тъй като различни изследвания показват, че те често са свързани с високи нива на LDL и могат да причинят бързо развитие на образуването на плаки в артериите.

Също така, фокусът при съветите на експертите е свързан с начина, по който пациентите да избират въглехидратите разумно, т.е. да ги комбинират с фибри, протеини и здравословни мазнини, за да забавят усвояването на захарта и да подкрепят цялостното здраве.

„Става въпрос за баланс и качество, а не просто за пълно изключване на захарта“, завършват специалистите.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.