Има хранителни продукти, които разполагат с естествени антибактериални свойства. Към тях в студените месеци се насочват почти всички, които биха искали да избегнат приема на антибиотици.
Но дали това, с което се храним, е толкова безопасно, колкото си мислим? И кога трябва да включим тези продукти в менюто си, за да извлечем максимална полза от тях?
Има едно изследване, според което един на всеки 10 души получава странични ефекти при прием на антибиотици, а един на 15 души е алергичен към тези медикаменти.
„Обикновено на тази група лекарства реагира най-често храносмилателната система“, обяснява общопрактикуващият лекар Момчил Чолашки. Ето защо специалистът съветва заедно с тях да се приемат и пробиотици, които съхраняват полезните чревни бактерии.
Предвид проблемите, които антибиотиците създават, учените решили да открият кои храни имат подобни на тяхното действие, но без да вредят на стомаха или на друг орган в тялото.
Факт е, че хората са използвали някои от тях хилядолетия наред, но досега никой не ги е проучвал. Днес обаче има обещаващи резултати от десетки медицински изследвания и продължават да се трупат нови.
С непрекъснатото увеличаване на резистентните към антибиотиците учените още по-упорито ще търсят изход в природата.
Затова човек не бива да се изненадва, че в голяма част от медикаментите на пазара вече има изцяло естествени вещества. Но за онези, които биха си спестили дори т.нар. хранителни добавки, специалистите са изготвили списък със седем продукта, които ще ги спасят от различни възпаления.
Чесън
Превантивната и лечебна сила на чесъна е добре позната от хилядолетия. Днес обаче редица проучвания установиха, че този твърде лют и миризлив зеленчук може да бъде ефективен срещу много форми на бактерии, включително салмонела и Ешерихия коли.
В момента учените проверяват дали той може да се използва при лечението на туберкулоза, тъй като заболяването е устойчиво на много лекарства.
Пчелен мед
Този продукт се е използвал като мехлем, който помага на раните да заздравеят, още от времето на Аристотел. Древните елини и римляни са извличали с негова помощ инфекциите от тъканите. Едва днес обаче учените са установили, че пчелният мед е полезен при лечението на хронични рани, изгаряния, язви, спазми и кожни проблеми.
Например резултатите от някои проучвания показват, че т.нар. медени превръзки могат да помогнат за по-бързото излекуване на някои рани. Антибактериалните ефекти на този натурален продукт се дължат на водородния прекис, който се съдържа в него.
Известно е също така, че най-популярният мед – мановият, отстранява бактериите от раната, въпреки че има по-ниско съдържание на водороден прекис. Той е способен да се справи с приблизително 60 вида вируси и бактерии.
Джинджифил
Странният на пръв поглед корен е доста лют и не е по вкуса на много хора. Преди десетина година обаче научната общност откри, че джинджифилът е невероятен естествен антибиотик. Няколко проучвания, включително последното, което е от 2017 г., показват способността на лютия и безформен корен да елиминира голям брой бактерии.
Ето защо специалистите го препоръчват през зимата, когато върху вирусната инфекция често се наслагва и бактериална. Но това не е единственото му предназначение. В момента учените се опитват да докажат, че джинджифилът е идеално средство за борба с т.нар. морска болест (проявяваща се най-често с гадене) и за понижаване на кръвната захар при диабетиците.
Ехинацея
Има сведения, че индианците в Америка, както и други древни лечители са използвали ехинацеята в продължение на стотици години за лечение на белодробни инфекции и кожни рани. Затова изследователите решили да проверят доколко това растение може да е ефективно в борбата с болестите.
Техните проучвания показали, че екстракт от Echinacea purpurea може да убие много различни видове бактерии, включително стафилококите и стрептококите. Те са отговорни за възпаленията в гърлото, синдрома на токсичния шок и некротизиращия фасциит.
Карамфил
Подправката е пълна с антиоксиданти и затова е част от кухнята на много народи в Азия и Северна Европа. Карамфилът традиционно се използва при различни стоматологични процедури, защото успокоява болката в зъбите и венците.
Последните изследвания обаче са установили, че екстрактът от тази подправка може да бъде ефективен срещу много различни видове бактерии, включително Ешерихия коли.
Риган
Някои смятат, че риганът засилва имунната система и действа като антиоксидант. Той има също така противовъзпалителни свойства. Изследователите обаче тепърва проверяват дали това растение действа като естествен „антибиотик“.
Все пак някои проучвания вече показват, че риганът е сред най-ефективните антибактериални препарати, особено ако се използва под формата на етерично масло за масаж.
Важно е обаче да знаете:
- Само защото нещо е посочено като естествено и натурално, то не е задължително безопасно.
- Количествата и концентрациите на активните съставки варират в различните хранителни добавки, затова човек трябва да прочете внимателно етикета на закупения от него продукт.
- Похапването на чесън е нещо безопасно, но когато този зеленчук се приема под формата на добавки с висока концентрация, това може да увеличи риска от нежелано кървене. Това може да бъде опасно за хора, които подлежат на някаква хирургическа намеса например.
- Концентрациите на чесъна също така могат да намалят полезността на лекарствата за лечение на ХИВ.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.