Една от традициите на Велики четвъртък е да се боядисат великденските яйца. Освен че яйцата са евтин и изключително добър източник на протеини, изискват адекватни грижи и внимание, за да бъдат безопасни за консумация.
Има два начина, при които яденето на негодни яйца могат да ви разболеят. Яйцата могат или да се развалят, или да се заразят с болест, предавана по хранителен път.
Развалените яйца обикновено имат специфична по-влажна миризма и необичаен цвят или текстура, но е трудно да се открие заразено яйце. Ако се чувствате зле – имате стомашни проблеми, температура, имате диария и повръщане, може да сте консумирали развалени яйца.
Според данни на Националната медицинска библиотека на САЩ, когато развиете хранително отравяне, например от яйца, симптомите често започват в рамките на два до шест часа след консумация на засегнатата храна.
Как да проверите дали едно яйце е развалено
Много хора казват, че можете да разберете дали едно яйце е лошо, ако го поставите във вода и то изплува. Въпреки че това е добър начин за тестване на възрастта на едно яйце, т.нар. плуване не означава непременно, че то се разваля.
Ако все пак не се доверите на този начин, счупете яйцето и вижте в какво състояние е. Лесно може да забележите какъв цвят има и дали има кисела миризма. Прясното яйце няма миризма, но лошото яйце мирише на сяра. Ако помиришете нещо, най-вероятно яйцето вече не е добро.
Цветът на яйцата
Свикнали сте да виждате жълт жълтък и прозрачен белтък. Има варианти на цвят, които са безопасни, и други, които не са, съобщава WebMD:
- Червено петно върху жълтъка – Това се нарича също кърваво петно и се случва по време на овулацията на пилето, произвеждайки жълтъка. Червено петно се появява, когато кръвоносен съд около жълтъка се спука. Яйцата с червено петно са безопасни за консумация.
- Мътен яйчен белтък – Мътността е индикация, че вашето яйце е много прясно. Високите нива на въглероден диоксид причиняват мътност, когато яйцето е снесено. С времето облачността се изчиства. Тези яйца са безопасни за консумация.
- Бели струни в яйчния белтък – Това се нарича още халаза. Той поддържа яйчния жълтък на място върху яйчния белтък. По-видните бели струни показват, че имате много прясно яйце. Белите нишки не трябва да се отстраняват преди готвене.
- По-ярък или по-тъмен жълтък – Това, което една кокошка яде, влияе върху цвета на жълтъка. Ако кокошките се хранят с пшеница и ечемик, жълтъкът е по-блед. Ако кокошката се храни със зелени растения и царевица, жълтъкът е по-тъмен. Кокошките, които се хранят с пшеница и ечемик, дават яйца с по-светъл цвят на жълтъците. Кокошките, хранени със зелени растения, царевица и люцерна, произвеждат яйца с по-тъмен цвят на жълтъците. Цветът на жълтъка не показва свежест или здраве на майката.
- Зелен пръстен около сварения жълтък – Ако готвите яйце с черупката, ако е твърдо сварено, жълтъкът може да стане зелен от преваряване. Сярата и желязото реагират на топлината, превръщайки жълтъка в леко зелен. Яйцата все още са безопасни за консумация.
- Яйчен белтък, който не е бял – Ако яйчният белтък не е бистър или мътно бял, това може да е лошо. Ако вашият яйчен белтък има зелен или преливащ вид, той може да съдържа вредни бактерии. Може да не е безопасно за консумация. Ако забележите, че цветът е изчезнал, помиришете яйцето. Винаги е добре да бъдете внимателни и да изхвърлите яйца, които може да са лоши.
Рискове от консумация на лоши яйца
Най-честата болест, пренасяна с храни, която засяга яйцата, е салмонелата. Зародишът салмонела може да попадне в яйцето през пукнатини в черупката, където се размножава и произвежда токсин, който ви дава симптоми, наподобяващи стомашен грип: треска, диария, повръщане и стомашни спазми.
Ако едно яйце е лошо, симптомите на заболяването се появяват в рамките на шест до 48 часа и могат да включват:
- Диария
- Стомашни болки и спазми
- Треска
- Повръщане
Симптомите след консумация на замърсено яйце може да продължат между 4 и 7 дни. В повечето случаи симптомите изчезват сами.
Съвети как най-добре да съхранявате яйцата
Както суровите, така и варените яйца могат да се развалят. Съхранявайте суровите яйца в хладилник през цялото време и проверявайте срока на годност на опаковката. Когато счупите яйцето, ако има силна миризма или белтъкът е придобил синьо-зелен цвят, хвърлете го.
След като сварите яйца, изяжте ги в рамките на седем дни или ги изхвърлете.
Не дръжте ястия с варени яйца повече от един ден, преди да ги изядете или да ги изхвърлите.
Съхранявайте яйцата в картонената им кутия, за да сте сигурни, че няма да се счупят. Картонената кутия също помага на вашите яйца да запазят влагата. Освен това предпазва яйцата ви от други миризми в хладилника ви.
Поставете яйцата на гърба на рафта, за да осигурите по-стабилна температура. Ако са близо до вратата на хладилника, която се отваря и затваря често, това може да повлияе на температурата им.
Ако извадите яйца и не ги използвате, охладете отново в рамките на 2 часа. Ако яйцата ви останат навън по-дълго, изхвърлете ги.
Алергия към яйцата
Алергията към яйца е често срещан тип хранителна алергия. тя може да бъде фатална. Ако имате симптоми на тежка алергична реакция, като подуване на гърлото, обадете се на спешна помощ.
Алергията към яйца е втората най-често срещана хранителна алергия при децата, съобщава Clevelandclinic. Лекарите изчисляват, че около 2% от децата са алергични към яйца, така че това все още е относително рядко. Въпреки това, около половината от децата ще развият поносимост към яйца до 5-годишна възраст и до 70% ще надраснат алергията си към яйца до 16-годишна възраст.
Как да се справите с алергията към яйцата
Ако вие или вашето дете имате алергия към яйца, единственият начин да предотвратите реакция е да избягвате яйца и всякакви продукти, които съдържат яйца. Администрацията по храните и лекарствата на Съединените щати (FDA) изисква от всички производители на храни ясно да изброяват всички обичайни хранителни алергени върху етикетите на храните.
Много деца надрастват алергията си към яйца, така че вашето дете може да не се нуждае от лечение. Ако детето ви не надрасне алергията си, говорете с алерголог за лечения за десенсибилизация на храни, включително орална имунотерапия (OIT).
Превенция
Най-добрият начин да предотвратите алергична реакция към яйца е да избягвате храни, напитки, лекарства и всякакви други продукти, които съдържат яйца или яйчен протеин.
Проверете етикетите на съставките на всички пакетирани храни. Ако не сте сигурни дали даден продукт съдържа яйца, избягвайте го.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.