Българите сме известни с това, че обичаме да консервираме зеленчуци, особено зеле, и какви ли не още видове туршии.

Ако си мислите, че тази традиция в кулинарията е вече остаряла и тотално безмислена, абсолютно грешите. Ферментиралите зеленчуци съществуват от дълбока древност и хората са се научили да ги приготвят не само заради техния уникален вкус, но и заради множеството им ползи за здравето. 

Туршията, като един от най-популярните ферментирали продукти, е истински съюзник за здравето, пише онлайн изданието Good Food.

Ето шест причини да я включим в диетата си:

Защо да ядем ферментирали зеленчуци?

Според специалисти туршиите съдържат значително количество омега-3 мастни киселини. Те подобряват зрението и повишават концентрацията, подсилват имунитета, а също така имат противовъзпалителен ефект. Освен това е естествен пробиотик, който подпомага чревната перисталтика, бори се с гъбични инфекции и подсилва храносмилателната система.

Също така редица изследвания показват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини, отколкото суровите. Има се предвид домашно приготвените зимнини. А тези, в които има чесън, са изключително подходящи в борбата с настинките.

По-лесни за храносмилане

Млечно-киселата ферментация, която се случва при приготвянето на туршия, подпомага храносмилателната система. 

Млечнокиселите бактерии помагат на храната да се смели и усвои по лесно, разграждайки сложните молекули и намалявайки въглехидратите. Това прави ферментиралите зеленчуци по-лесни за усвояване и намаляват дискомфорта, свързан с храносмилането. 

Например, киселото зеле е много лесно по-смилаемо от суровото и предизвиква по-малко подуване.

Туршията е богата на хранителни вещества

Ферментацията повишава хранителната стойност на зеленчуците. Микроорганизмите, участващи в процеса, генерират витамини като витамин C, витамини от група B (включително B12) и витамин K. 

Освен това, ферментиралите зеленчуци запазват ензимите и антиоксидантите си, което ги прави истински енергийни храни. Лактоферментацията също така увеличава усвояемостта на минерали като желязо и цинк.

Туршията подсилва имунитета

Консумацията на туршия подпомага здравето на нашата микробиота — съвкупността от микроорганизми в храносмилателната система, съобщава Harvard Medical School. 

Снимка: iStock

 

Ферментиралите храни са източник на пробиотици, които укрепват имунната система, намаляват възпаленията и подобряват цялостното здраве. Те подпомагат на добрите бактерии в тялото, което може да доведе до по-добро усвояване на хранителните вещества и намаляване на храносмилателните проблеми.

Естествен и безопасен метод за консервиране

Млечно-киселата ферментация е безопасен начин за запазване на храната. Киселата среда, създадена от млечнокиселите бактерии, предотвратява развитието на нежелани микроорганизми като ешерихия коли, салмонела и други. Това означава, че туршията може да се съхранява дълго време без риск за здравето, като запазва своите полезни свойства.

Богата на омега-3 мастни киселини

Трушията съдържа значително количество омега-3 мастни киселини. Те са известни с това, че подобряват зрението, повишават концентрацията и имат противовъзпалителен ефект. Омега-3 мастните киселини също така подпомагат имунната система и храносмилането, правейки трушията ценен елемент в диетата ни.

Ферментацията придава на зеленчуците кисел и богат вкус, който може да обогати всяко ястие. Трушията е подходяща за различни диети - тя е вегетарианска, сурова, без глутен и минимално обработена.

Лесно може да бъде приготвена у дома с няколко прости съставки: зеленчуци, сол и вода. 

Включването на туршията в ежедневното меню е отличен начин да се възползваме от нейните многобройни ползи за здравето. Тя не само укрепва имунната система и подобрява храносмилането, но и добавя вкус и разнообразие към храната ни. 

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.