Ракът на дебелото черво (колоректален рак) е третият по смъртност в света, според данни на Световната здравна организация (СЗО). Той съставлява около 10% от всички случаи на ракови заболявания. През 2018 г. са отчетени 1,09 милиона нови случая и 551 000 смъртни случая от болестта.
Редовното консумиране на кисело мляко обаче може да намали риска от рак на дебелото черво, предполага ново проучване.
Изследването, публикувано в списанието Gut Microbes, твърди, че хората, които редовно консумират две или повече порции кисело мляко на седмица, имат по-нисък риск от възможност за заболяване от проксимален колоректален рак (виж по-долу за другия вид рак на дебелото черво). И всичко това заради наличието на бифидобактериите.
„Киселото мляко е източник на пробиотици, които могат директно да повлияят на микробиома на червата“, смята д-р Пейтън Беруким, гастроентеролог в Медицинския център Седарс-Синсай в Лос Анджелис, САЩ. „Редовната консумация на кисело мляко може да увеличи популацията от полезни бактерии в червата”, добавя още той пред списание Health.
Проксималният колоректален рак се появява от дясната страна на дебелото черво. Той е по-смъртоносен от дисталния рак на дебелото черво, който произхожда от лявата страна.
Връзката с киселото мляко
Въпреки че бактериите в киселото мляко отдавна са идентифицирани като полезни за здравето, изследователите смятат, че предишни проучвания са поставили под съмнение тяхното въздействие върху рака на дебелото черво. Новото изследване има за цел да изясни тази връзка чрез оценка на дългосрочни данни, събрани от огромен набор от участници.
Учените започват с анализ на информация от две продължителни проучвания от 70-те и 80-те години на миналия век, които проследяват хранителните навици на над 150 000 души, включително техния прием на захар, алкохол, фибри и общи калории, както и консумацията им на кисело мляко като цяло.
Като част от изследването сега учените са събрали тъканни проби, за да идентифицират участниците, които са развили колоректален рак. В крайна сметка авторите на новото проучване са използвали данни от над 132 000 участници.
Изследователите установяват, че сред хората, развили колоректален рак, 31% от случаите са били положителни за бифидобактерии, докато 69% са били отрицателни за бифидобактерии.
Въпреки че редовната консумация на кисело мляко от две порции на седмица или повече не е свързана с по-нисък риск от колоректален рак като цяло, тя е свързана с 20% по-нисък риск от положителен тип бифидобактерии.
Какво са бифидобактериите
Бифидобактериите са група бактерии, наречени пробиотици, които обикновено живеят в червата и стомаха. Те помагат на тялото ви да изпълнява основни функции, като храносмилане и предотвратяване на вредни бактерии.
Няколко проучвания отбелязват, че различни щамове на тези бактерии имат способността да влияят на имунната система. Някои могат да засилят имунитета, като набират бели кръвни клетки, за да се борят с инфекция. Други могат да намалят възпалението чрез набиране на по-малко бели кръвни клетки.
Трябва ли да започнем да ядем повече кисело мляко
Докато проучването е обещаващо, връзката между консумацията на кисело мляко и риска от колоректален рак далеч не е конкретно установена. Все пак е редно да бъдат направени някои важни уточнения.
От една страна, трудно е да се каже дали проучването идентифицира причинно-следствена връзка или просто асоциаци. Също така то разчита на информация за хранителни навици, съобщена от самите участници, което увеличава вероятността от грешки.
Въпреки това все повече изследвания показват, че живите и активни култури в киселото мляко и други ферментирали храни, много от които съдържат пробиотици, могат да повлияят положително на червата.
„Редовната консумация на кисело мляко може да допринесе за балансиран чревен микробиом“, смята Беруким. „Наличието на балансиран микробиом може потенциално да намали възпалението или дисбиозата, за които е известно, че играят роля в развитието на рак на дебелото черво. Това може да е причина да включите богати на пробиотици храни, каквото е киселото мляко, във вашата диета като част от цялостния здравословен начин на живот“, добавя още лекарят.
Не забравяйте, че консумацията на кисело мляко и спазването на даден хранителен режим са само част от възможните фактори за превенция на рак на дебелото черво. Но генетиката, липсата на физическа активност, консумацията на алкохол, теглото, околната среда и др. могат да увеличат риска. Така че намерете баланса, както във физическата активност, така и в начина си на хранене.
Ако все пак решите да увеличите консумацията на кисело мляко, експертите са съгласни с едно нещо – най-добре е да се придържате към чистия му вид.
„Много плодови и овкусени кисели млека съдържат добавени захари, които могат да компенсират ползите за здравето от пробиотиците и други хранителни вещества. Излишната захар може да допринесе за увеличаване на теглото, повишено възпаление и по-висок риск от метаболитни състояния, всички от които са свързани с повишен риск от някои видове рак, включително рак на дебелото черво”, завършва Беруким.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.