Пълномасленото мляко е продукт със запазена цялостна масленост. За да се счита за „пълномаслено", то трябва да съдържа най-малко 3,25% млечни мазнини от теглото си. Ако те са по-малко, млякото минава в графата „обезмаслено”.
Дълго време този вид мляко бе отричано заради по-високия си маслен процент, наситени мазнини и калории. Последни проучвания обаче поставят под сериозна въпросителна подобен поглед върху цялостната картина.
Една от причините е, че пълномасленото мляко е с високо съдържание на протеини, калций и витамин В12. Пиенето му може да подобри приема на важни хранителни вещества, да защити и заздрави костите, да намали риска от заболявания и да подпомогне за контролиране на теглото, пише списание Health.
Ползите от пълномасленото мляко
Може да намали риска от заболявания
Приемът на пълномаслено мляко може да намали риска от някои заболявания. Пиенето на 1 чаша мляко дневно – включително пълномаслено – е свързано с по-нисък риск от сърдечни проблеми, инсулт, метаболитен синдром, високо кръвно налягане, затлъстяване, колоректален рак и остеопороза (слаби и чупливи кости).
Хранителните вещества в млякото могат да предпазят от тези състояния. Например, калцият може да предпази от колоректален рак, като се свърже с потенциално вредни вещества в червата, каквито са жлъчните киселини, не позволявайки им да увредят лигавицата на червата и да предизвикат развитие на рак.
Съдържа полезни мастни киселини
Пълномасленото мляко съдържа над 400 мастни киселини, много от които помагат за по-добро здраве. Изследванията показват, че получените от мляко мастни киселини, като C15:0 (пентадеканова киселина) и C17:0 (хептадеканова киселина), могат да намалят възпаления, да стимулират възстановяването на клетките и да намалят нивата на липидите в кръвта.
Пълномасленото краве мляко съдържа по-високи нива на омега-3 мастни киселини и конюгирана линолова киселина (намалява риска от атеросклероза).
Заздравява костите
Пълномасленото мляко е отличен източник на хранителни вещества, необходими за здрави кости. Една чаша мляко покрива 23% от дневната стойност за калций – минерал от съществено значение за минерализацията на костите. Млякото също така осигурява протеини, фосфор и магнезий, всички от които играят важна роля за скелета ни. Обогатеното пълномаслено мляко е добър източник на витамин D, който е необходим за усвояването на калций.
Може да помогне за контрол на теглото
Въпреки че пълномасленото мляко е по-калорично от нискомаслените млечни продукти, проучванията показват, че пиенето му може да подпомогне контрола на теглото. Скорошно проучване установи, че приемът на пълномаслено мляко е свързан с по-ниско телесно тегло, по-малък размер на талията и намален риск от затлъстяване, особено при децата.
Пълномасленото мляко забавя храносмилането, увеличава чувството за ситост и заместване на калориите от подсладените напитки.
Хранителни стойности на пълномаслено мляко
Млякото е отличен източник на хранителни вещества. Осигурява въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Една чаша пълномаслено мляко съдържа:
- Калории: 149
- Въглехидрати: 11,3 грама
- Общо мазнини: 7,81 грама
- Наситени мазнини: 4,54 грама
- Ненаситени мазнини: 1,68 грама
- Холестерол: 29,3 милиграма
- Белтъчини: 7.98 грама
- Витамин B12: 1,32 микрограма, 55% от дневната стойност
- Рибофлавин (B2): 0,33 милиграма, 25,9% от от дневната стойност
- Калций: 300 милиграма, 23% от от дневната стойност
- Фосфор: 246 милиграма, 19,68% от от дневната стойност
- Цинк: 1 милиграм, 9% от от дневната стойност
Колко протеин има в пълномасленото мляко?
Пълномасленото мляко е пълноценен източник на протеини (малко под 8 грама на чаша). А протеинът осигурява аминокиселините, необходими за изграждането на мускулите, имунната функция, създаването на хормони и невротрансмитери и много други важни процеси.
Млякото е пълноценен източник на белтъчини, който осигурява всичките девет незаменими аминокиселини, които могат да се набавят само чрез храната. Млечният протеин се състои от около 80% казеин и 20% суроватъчни протеини, като и двата са ефективни за изграждането на мускулите.
Витамини и минерали
Пълномасленото мляко е добър източник на калций. В допълнение към поддържането на здравето на костите, калцият е необходим за функционирането на нервите и мускулите, секрецията на хормони, разширяването на кръвоносните съдове и др.
Една чаша пълномаслено мляко осигурява над 50% от необходимата дневна доза витамин В12, който участва в неврологичната функция, метаболизма, производството на червени кръвни клетки и др. Млякото също така съдържа много други витамини и минерали, включително цинк.
Рискове от пълномаслено мляко
Въпреки че пълномасленото мляко е питателно и осигурява няколко ползи за здравето, то има някои недостатъци. Например, някои доказателства сочат, че високата му консумация е свързана с по-голям риск от рак на простатата, болест на Паркинсон и акне.
Кравето мляко също е с високо съдържание на лактоза – вид захар, която причинява храносмилателни проблеми при много хора. Ако имате непоносимост към лактоза, трябва да избягвате млякото или да изберете такова без лактоза.
Пълномасленото мляко е с много по-високо съдържание на наситени мазнини и холестерол в сравнение с нискомаслените млечни продукти.
Докато храните с по-високо съдържание на мазнини обикновено не са проблем за повечето хора, тези с определени здравословни проблеми са принудени да се придържат към млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.
Млякото също така не е подходящо за хора, които следват определени диетични модели, като веган или палео диети.
Съвети за консумация на пълномаслено мляко
Пълномасленото мляко има по-плътна текстура и по-кремообразен вкус. Ето няколко идеи как да му се насладите:
- Добавете пълномаслено мляко към смутита и протеинови шейкове.
- Пийте пълномаслено мляко за лека закуска след тренировка.
- Използвайте го за закуска със зърнени храни и овесени ядки.
- Използвайте пълномаслено мляко, когато печете сладкиши, пайове и бисквити.
- Добавете малко пълномаслено мляко към сутрешното си кафе или чай.
- Използвайте го в супи и сосове за допълнителна кремообразност.
Когато пазарувате пълномаслено мляко, най-добре е да избягвате подсладените със захар, като различните видове плодови или шоколадови млека. Те съдържат прекалено много добавена захар и така нарушават полезните свойства на млякото.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.