Печено месо, шоколадов десерт и алкохол – няма човек, който да не преяде по Коледа. Проблемът е, че това често води до стомашни проблеми. Има обаче пет трика, които ще подействат добре на вашия стомах, пише немското издание Focus.
Храносмилателните органи са сериозно натоварени по време на коледните празници – комбинацията от храна с високо съдържание на мазнини и липсата на движение може да подейства зле на стомаха и червата.
Възможните неприятни последици включват както киселини, така и подуване на корема, болки в стомаха и засилен метеоризъм.
И така, как можете да направите празниците по-спокоен период за вашето храносмилане?
Ето пет полезни трика, систематизирани и препоръчани от гастроентеролозите в Германия:
Вслушвайте се в храносмилателната си система
Когато планирате менюто си за празниците, трябва буквално да се вслушате в червата си. „Ако миналата година не сте успели да се справите с печената гъска на баба си, може да е полезно да се „консултирате с червата си“ при планирането на тазгодишната трапеза и да потърсите някаква по-лека алтернатива на гъската“, казва гастроентерологът проф. Томас фон Хан.
Планирането на менюто е верният път към здравето на червата. „Стомашно-чревните оплаквания често имат психологически компонент, например стреса. Затова е препоръчително да помислите предварително и за това как можете да направите Коледата възможно най-спокойна“, обяснява още проф. Томас фон Хан.
Хранете се редовно и не пропускайте закуската
През празниците се редят големи трапеза с обилни количества храна. Може да ви се стори добра идея да пропуснете закуската или друго хранене. Мая Займер от Хамбург обаче съветва да не го правите. „Ако не закусите, храносмилателната ви система ще бездейства сутринта, а когато преядете вечерта – тя ще се натовари изведнъж“, казва диетоложката.
За да не се претоварва стомахът, по-добрият избор е редовното похапване през целия ден. „Идеалната закуска е нещо, което се смила лесно – като например овесена каша или кисело мляко с плодове“, казва още Займер.
Дъвчете бавно, за да облекчите работата на стомаха
Добре сдъвканата храна е наполовина усвоено – можете да се възползвате от това правило и през празничния сезон. Ако дъвчете добре, ще се храните по-бавно. „Тогава стомахът получава храната на по-малки порции. Така той може да се справи по-добре с приетата храна, отколкото ако се напълни с големи количества за кратко време“, казва проф. Томас фон Хан.
Доброто дъвчене може също така да ви помогне да оставите вилицата и ножа в правилния момент. Както обяснява диетологът Займер, чувството за ситост настъпва след около 20 минути от началото на храненето. Всеки, който през това време е погълнал бързо храната си, отдавна е достигнал до чувството за ситост.
Помогнете на червата си с упражнения и масажи
Трудно е да не преяждате по време на празниците. Ако стомахът ви вече се е подул от хранене, една разходка около блока може да ви се отрази добре. „Разходките насърчават перисталтиката, т.е. движението на червата, чрез което се пренася храната, която трябва да се усвои“, казва Займер.
Лекото масажиране на корема с ментово масло, може да има подобен ефект върху храносмилането. Ако наистина ви мързи да се разходите, тогава легнете по гръб и започнете да дишате като издувате корема, след това издишайте като „гълтате“ корема си. Това според лекарите действа като вътрешен масаж на червата.
Пропуснете алкохола и го заменете с вода
Питате се: „Мога ли да изпия още една чаша вино?“. Диетолозите отговарят: „По-добре не“. „Комбинацията от алкохол и пълен стомах е натоварваща за храносмилането“, казва проф. Томас фон Хан.
Алкохолът води до отпускане на мускулите на стомаха, така че храната остава там по-дълго, т.е. той изтласква смляната храна към червата много по-бавно. По тази причина лекарите съветва да не се употребява алкохол по време на храненето. Вместо това може да се пие вода.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.