Ако искате да отслабнете по здравословен и устойчив начин, от съществено значение е да получавате адекватни нива на качествени протеини всеки ден, пише сайтът Eat This, Not That.
Консумацията на здравословен протеин помага на човек да се чувства сит за по-дълго време и намалява нивото на хормона на глада – грелин. Това предотвратява преяждането през деня, уточняват специалистите.
Протеинът също така има по-висок TEF (параметър, показващ калоричността на храната) от мазнините или въглехидратите, което означава, че помага на тялото да изгаря повече калории, когато се консумират. Освен това протеинът подпомага изграждането на мускулна маса.
Но въпреки че е добре установено, че приемът на достатъчно протеини е от решаващо значение за здравословното отслабване, неговото качество е от особена важност. Не всяка храна с високо съдържание на протеини наистина подпомага отслабнете.
Има много протеини с ниско качество и оскъдни хранителни вещества, които всъщност могат да провалят усилията на човека да отслабне.
Освен че тяхната консумация причинява умора на вкусовите рецептори, това може също така да лиши тялото от полезни за здравето хранителни вещества, които могат да се добавят чрез качествените протеини.
Ето защо е важно да се знаят разликите, обясняват диетолозите.
Как да изберем здравословен протеин?
Най-добрите храни с високо съдържание на протеини, подходящи за включването им в диета за отслабване, отговарят на определени критерии:
- Ниско съдържание на мазнини: Протеиновите храни с ниско съдържание на мазнини по своята същност са нискокалорични. Тъй като загубата на тегло изисква калориен дефицит (да се изгарят повече калории, отколкото се приемат), консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини подпомагат редукцията на теглото.
- Нискокалорични: Нискокалоричните протеинови храни са същите като нискомаслените или нисковъглехидратните храни. Правилото гласи, че щом в продукта има малко мазнини и въглехидрати, той задължително е беден на калории.
- Богати на белтъчини: Американската агенция FDA твърди, че човек има нужда от 50 грама белтъчини дневно. Най-общо казано: приемът на по-високи количества се определя като диета за отслабване.
Най-добрите източници на протеин са: яйца, боб, кисело мляко, грах, пилешки гърди, риба тон, киноа, сирене Тофу, сьомга, леща, орехи и нискомаслена извара.
Яйцата осигуряват едно наистина добро количество белтъчини – в едно яйце се съдържат около 70 калории и приблизително шест грама качествен протеин. Едно скорошно проучване показва, че изяждането на едно яйце сутрин води до намаляване на апетита през деня и до приема на по-малко калории.
Не е за пренебрегване и факта, че в яйцата се съдържа витамин D – натрупването на мазнини по корема се свързва с недостатъчните нива на този витамин в организма.
Фасулът също е изключително здравословна храна с високо съдържание на протеини, тъй като е богат на фибри и съдържа около 7,5 грама белтъчини (за половин чаша сготвен боб). Комбинацията от протеини и фибри правят боба изключително засищаш и така човек не преяжда.
Едно американско проучване показва, че онези, които обичат да хапват боб, приемат с около 12% по-малко калории от останалите хора.
В топ три на храните с качествени протеини попада и киселото мляко. Специалистите го препоръчват за сутрешна закуска или за междинно похапване.
Една порция кисело мляко съдържа около 15-17 грама белтъчини – в зависимост от марката на продукта и начина му на производство. Ако човек иска да отслабне, трябва да използва продуктите с 2% масленост, твърдят още диетолозите.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.