Уасаби, или японски хрян, е кръстоцветен зеленчук, който расте естествено покрай коритата на планинските речни долини в Япония.

Добре познатата уасаби паста се получава чрез настъргване на стъблото на растението. В резултат компонентите му се разграждат почти веднага и се получава пастообразна субстанция. 

Известно с острия си вкус и яркозеления си цвят, уасаби е основна подправка за суши, сашими и други популярни ястия в японската кухня.

Експертите, подкрепени от клинични изследвания, анализират как някои съединения в този зеленчук, включително изотиоцианатите (ИТК), отговорни за острия му вкус, могат да осигурят редица ползи за здравето, пише онлайн изданието Healthline.

4 потенциални ползи за здравето от приема на уасаби.

Антибактериално действие

Изотиоцианатите (ИТК), биологично активни съединения, които се образуват от серни вещества, наречени глюкозинолати, съдържащи се в растения от семейство кръстоцветни, са основният клас активни съединения в уасаби и са отговорни за повечето от ползите за здравето на растението, включително за антибактериалното му действие.

Хранителни заболявания

Хранителното заболяване, известно още като хранително отравяне, е инфекция или дразнене на храносмилателната система, причинено от храни или напитки, които съдържат патогени, като вируси, бактерии и паразити. Най-добрият начин за предотвратяване на хранително отравяне е като храните се съхраняват, готвят, почистват и обработват правилно.

Снимка: Canva

Някои билки и подправки като солта могат да намалят развитието на патогените, които причиняват хранително отравяне.

Доказано е, че екстрактът от уасаби има антибактериално действие срещу Escherichia coli O157:H7 и Staphylococcus aureus, две от най-често срещаните бактерии, които причиняват хранителни отравяния.

Антибактериално действие срещу H. pylori

  1. pylori е бактерия, която инфектира стомаха и тънките черва.

Тя е основната причина за пептични язви и може да причини рак на стомаха и възпаление на стомашната лигавица.

Макар почти 50% от населението на света да е заразено, повечето хора няма да развият тези проблеми. Това прави метода на разпространение и ефектите от бактерията неясни, въпреки че изследователите смятат, че контактът с храна и вода, замърсени с фекалии, може да стои зад проблема.

Предварителни проучвания в епруветки и върху животни показват, че уасаби също може да помогне за лечението на пептични язви, причинени от H. pylori.

Макар и данните да са обнадеждаващи, учените подчертават, че са необходими повече изследвания по темата.

Противовъзпалителни свойства

Уасаби може да има мощни противовъзпалителни свойства.

Възпалението е отговор на имунната система срещу инфекции, наранявания и токсини, като замърсен въздух или цигарен дим, в опит да защити и излекува тялото. Когато възпалението стане неконтролируемо и хронично, то може да допринесе за няколко възпалителни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет и рак.

Проучванията в епруветки с животински клетки показват, че ИТК в уасаби потискат клетките и ензимите, които насърчават възпалението, включително циклооксигеназа-2 (COX-2) и възпалителни цитокини като интерлевкини и тумор некротизиращ фактор (TNF).

Противоракови свойства

Естествените съединения, наречени изотиоцианати, които се съдържат в уасаби, са изследвани за техните потенциални противоракови свойства.

Тези съединения, извлечени от корена на уасаби, могат значително да помогнат в борбата с акриламида. Това е вредно вещество, което се образува в храните, когато се готвят на висока температура, например при пържене, печене или препичане.

Акриламидът се образува по време на т.нар. реакция на Майяр. Може би не знаете името ѝ, но сте виждали резултатите ѝ всеки път, когато хлябът придобие златиста коричка, пържените картофки станат хрупкави и златисти, или месото се зачерви при печене. Тази реакция дава на храната специфичен вкус, аромат и цвят.

Снимка: Canva

Проучванията показват, че съединенията от уасаби могат да потиснат образуването на акриламид с до 90% по време на тази реакция.

Съединението се счита за карцерогено и опасно при продължителен прием. Някои проучвания свързват приема на акриламид с някои видове рак, като рак на бъбреците, ендометриума (вътрешната обвивка на матката) и яйчниците.

Допълнително някои анализатори отбелязват, че по-високият прием на кръстоцветни зеленчуци като уасаби може да намали риска от появата на няколко вида рак, като рак на белия дроб, гърдата, простатата и пикочния мехур.

Други кръстоцветни зеленчуци включват рукола, броколи, брюкселско зеле, карфиол, зеле и ружа.

По-здрави кости

Експертите, подкрепени от клинични изследвания, твърдят, че уасабито може да играе роля за здравето на костите.

Съединението в уасабито, наречено р-хидроксицинамова киселина (HCA), увеличава образуването на костна тъкан и намалява разграждането ѝ.

Изследователите предполагат, че HCA може да помогне за лечението на остеопороза, заболяване, при което костите стават слаби и чупливи. Необходими са обаче изследвания върху хора, за да се потвърди тази потенциална полза.

Как да добавите уасабито към диетата си?

Голяма част от продуктите с уасаби, които се предлагат на международния пазар, не съдържат истинско уасаби. Анализите показват, че уасабито на прах и паста, което се продава извън Азия, често е смес от хрян, горчица, царевично нишесте и зелен оцветител.

Някои от тези продукти или не съдържат растението уасаби изобщо, или включват само нискокачествени негови части. Причината за това е, че хрянът принадлежи към същото растително семейство като уасабито и споделя сходна лютивост и аромат, което го прави лесен и икономичен заместител.

Научни данни показват, че и двете растения съдържат сравними количества изотиоцианати (ITCs). При уасабито съдържанието им варира между 971 и 4 357 mg/kg, докато при хряна стойностите са между 682 и 4 091 mg/kg, значително по-малко количество отколкото при уасабито.

Въпреки това поради по-ниската си цена и по-лесното отглеждане хрянът остава често използван заместител на оригиналното растение в състава на много продукти. За да се избегне заблуда при покупка специалистите съветват етикетите и описанията на продуктите да се четат внимателно.

Снимка: Canva

Има няколко начина да включите уасабито в диетата си:

  • Може да се консумира като добавка към суши.
  • Подходяща съставка към супи с фиде (нудли).
  • Може да се използва като подправка за месо и зеленчуци на скара.
  • Уасаби е подходяща добавка към дресинги за салати, маринати и сосове.
  • Чудесно е за овкусяване на печени зеленчуци.

Уасаби е не просто пикантна подправка, а растение със значителен потенциал за здравето. Химичните съединения в състава му притежават антибактериални, противовъзпалителни и противоракови свойства. Растението е богато и на киселини, които могат да подпомогнат здравето на костите и мозъка. Комбинацията от вкусови качества и биологично активни вещества превръща уасабито в ценен елемент както в кулинарията, така и в сферата на здравословното хранене.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.