Много научни изследвания отдавна сочат, че богатият на плодове и зеленчуци хранителен режим може да забави или предотврати развитието на хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми и някои видове рак.
Сред всички зеленчуци обаче, именно спанакът изпъква с изключителен профил от хранителни вещества, които, според специалистите, могат да добавят години към живота ни, пише онлайн изданието Eating Well.
Как спанакът допринася за дълголетието?
По-нисък риск от хронични заболявания
Редовната консумация на тъмнозелени листни зеленчуци може да доведе до по-малка вероятност от развитие на редица хронични състояния, като например сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти и магнезий в спанака, които подпомагат нормалната функция на кръвоносните съдове, регулират нивата на кръвната захар и намаляват възпалителните процеси в организма.
„Спанакът е естествен източник на нитрати, които подпомагат контрола на артериалното налягане“, обяснява диетологът Джейми Надо.
Тя допълва, че комбинацията от бета-каротин, витамин C, флавоноли (растителни съединения с антиоксидантно и противовъзпалително действие, подпомагащи здравето на сърцето и клетките) и други фитохимикали може да понижи риска и от някои ракови заболявания, като рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на простатата. Тези съединения действат като мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и подпомагат защитата на клетките от увреждания и мутации.
„Спанакът изобилства от витамин C и каротеноиди като лутеин и зеаксантин, мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и ограничават възпалението“, допълва Юмо Калинс, регистриран диетолог и спортен нутриционист.
Поддържането на ниски нива на възпаления в тялото е ключово условие за по-дълъг и по-здравословен живот.
Подкрепа за здравето на червата
Все повече проучвания сочат, че състоянието на чревната микрофлора е пряко свързано с общата продължителност и качество на живота.
Една от причините спанакът да е толкова ценен в това отношение е високото му съдържание на фибри. Само една чаша сготвен спанак осигурява над 4 г, което е в пъти повече, отколкото в суровия вариант на продукта. Тези фибри действат като „храна“ за полезните бактерии в червата, подпомагайки тяхното развитие и баланс.
Освен това съдържащите се в листата каротеноиди допълнително стимулират разнообразието на микрофлората, като по този начин укрепват имунната система и намаляват риска от възпалителни процеси.
Защита на мозъка с напредването на възрастта
„Биологичната възраст на мозъка е сред най-силните показатели за дълголетие“, подчертава лицензираният диетолог Маги Мун.
Според нея фолатът, антиоксидантите и другите фитохимикали в спанака играят ключова роля за забавянето на когнитивния спад:
Фолатът (известен още като витамин B9) е необходим за нормалното функциониране на нервната система и участва в синтеза на невротрансмитери, които поддържат концентрацията и паметта.
Антиоксидантите в спанака, като витамин C и бета-каротин, предпазват мозъчните клетки от оксидативен стрес, един от основните фактори за стареенето на мозъка.
Проучване по темата сочи, че хората, които редовно консумират зелени листни зеленчуци, имат по-добра памет и демонстрират по-бавно влошаване на умствените функции.
Как да включим спанака в ежедневното меню?
Диетолозите препоръчват добавянето на тъмнозелени листни зеленчуци към храната поне няколко пъти седмично. За щастие спанакът е изключително универсален и може да се консумира по много начини. Ето няколко, които препоръчват експертите:
- Задушен: Леко сотирайте листата с чесън; добавете яйца или скариди за бърз обяд.
- В смути: Шепа суров спанак обогатява сутрешната напитка с витамини, без да променя вкуса ѝ.
- Като основа на салата: Комбинирайте с чушки или цитруси, богати на витамин C, за по-добро усвояване на желязото.
- В сандвичи: Свежите листа придават цвят и хранителна стойност.
- Замразен спанак: Удобна алтернатива, която запазва хранителния си състав и се добавя лесно към супи и ястия.
Допълнителни съвети от специалистите
Ако искате разнообразие, всички листни зеленчуци, като рукола или кейл, са подходящи алтернативи на спанака, посочва Мун.
Юмо Калинс препоръчва и червените и лилавите зеленчуци, като червено зеле и цвекло:
„Техните беталаини и антоцианини имат силно антиоксидантно и противовъзпалително действие, подпомагащо сърдечно-съдовото и мозъчното здраве“.
За оптимална защита експертите съветват да консумираме поне пет до девет различни зеленчука седмично, за да осигурим пълен спектър от хранителни вещества, свързани с дълголетието.
Редовното добавяне на зеленчуци, особено на спанак, е лесна първа стъпка към по-дълъг живот. Независимо дали е пресен или замразен, този листен зеленчук доставя антиейджинг коктейл от витамини, минерали и фитохимикали, които намаляват възпалението, борят оксидативния стрес и подпомагат превенцията на хронични заболявания.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.