Скорошно изследване показва, че консумацията на растителни храни може да има благоприятен ефект върху сърдечното здраве. Въпреки това не всички храни на растителна основа се считат за здравословни. Проучването установява, че тези храни могат да бъдат също толкова вредни за сърцето, колкото и техните алтернативи на животинска основа, пише онлайн изданието Medical News Today.
Авторите анализират как различните видове растителни продукти - здравословни (натурални) и нездравословни (ултрапреработени) - влияят върху три основни показателя за състоянието на сърцето.
При много хора, които отказват да се хранят с продукти от животински произход по морални причини, потенциалните здравни преимущества на растителната диета могат да се възприемат като бонус или дори като заслужена награда
Какво казва проучването?
Изследването е проведено през 1999-2004 г. , от изследователи от университета „Джон Хопкинс“. Анализирани са данни от 7 708 участници в Националното изследване на здравето и храненето (NHANES). Изискване за всички доброволци е да са на поне 20 години и да нямат установена диагноза за сърдечно заболяване
По време на един от етапите, всички участници са подложени на интервюта, в които дават отчет за консумираната от тях храна през последните 24 часа. В допълнение, са им взети и кръвни проби, за да се измерят необходимите биологични показатели.
Биомаркерите са сърдечен тропонин Т, сърдечен тропонин I и N-терминален про-В-тип натриуретичен пептид. Тропонините са показатели за измерване на увреждане на сърдечния мускул, което е признак за инфаркт на миокарда или сърдечен удар. Пептидът е маркер за отчитане на сърдечна недостатъчност.
До 50% от хората без видима анамнеза за сърдечни проблеми имат субклинични (недостатъчно изразени за диагноза симптоми) нива на тропонини. Въпреки че това не предизвиква непосредствена загриженост, може да се тълкува като предупреждение бъдещи проблеми.
Специалистите използват базата данни MyPyramid Equivalents 2.0 на Министерството на земеделието на САЩ, за да подредят всяка отчетена храна в една от трите категории:
- Здравословни храни на растителна основа: цели храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести, бобови, ядки и семена.
- Нездравословни храни на растителна основа: предимно преработени растителни продукти като рафинирани зърна, захарни изделия и вегански алтернативи на месо
- Храни на животинска основа.
Анализът показва, че придържането към здравословна веганска диета намалява с 49% шансовете за повишени нива на сърдечен тропонин I.
При хората, спазващи нездравословна растителна диета, вероятността за повишени нива на сърдечен тропонин I е била с 65% по-голяма.
По-здравословно ли е месото от растителен произход в сравнение с животинските продукти?
Много растителни диети могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания благодарение на хранителния си профил. Фактори като ниско съдържание на наситени мазнини, високо съдържание на фибри, високо съдържание на калий, магнезий, калций и антиоксиданти допринасят за доброто сърдечно здраве. Не всички вегански храни обаче предоставят тези предимства.
„Храните на растителна основа не са задължително по-здравословни от тези на животинска“, казва Мишел Рутенщайн, специализиран диетолог в областта на сърдечните заболявания.
Заместителите на месото често се оказват най-нездравословния компонент във веганските режими. Целта да се имитира вкуса на месото води до използването на много подправки с високи нива на натрий, основен фактор за хипертония, обяснява д-р Джейн Морган, кардиолог в Hello Heart.
“Обикновените пилешки гърди могат да имат 70 mg натрий [в четири унции пилешко месо], докато един преработен растителен бургер може да има 400-600 mg натрий!", допълва Морган.
Освен високото количество подправки, “фалшивото” месо е наситено и с мазнини, най-често от кокосово масло. Това може да доведе до повишаване на LDL („лошия“) холестерол и риска от сърдечни заболявания.
"Кокосовото или палмовото масло често се добавят за текстура. Всъщност някои бургери на растителна основа могат да имат сходно количество наситени мазнини (6-8 грама) като говеждия пастет", казва Морган.
Проблемът с преработените храни, независимо от източника
Истинската опасност за сърцето се дължи на степента на преработване на храните независимо от произхода на продукта, твърди Морган.
Освен, че отнема полезните компоненти на естествените храни, обработката често включва и добавянето на съставки като метилцелулоза, модифицирани нишестета, карагенан и гуми, които могат да предизвикат възпаление или чревни проблеми, влияещи на микробиома.
Как изглежда здравословното хранене на растителна основа?
За да се постигне здравословен вегански режим е препоръчително да се увеличи приемът на хранителни вещества, които защитават сърцето. Постигането на подобна диета изисква внимание към няколко ключови фактора:
Внимавайте при избора на месни алтернативи - търсете храни с ниско съдържание на наситени мазнини и натрий, с минимално количество добавки и консерванти. Избирайте пълноценни хранителни съставки, които са богати на протеини, фибри и фитонутриенти, за да постигнете целите си, като боб, бобови растения, тофу и темпе.
Четете етикетите внимателно - дългите списъци с “естествени ароматизатори” са първият признак, че продукта е вреден.
Подбирайте безсолни или леко осолени продукти - хипернатриемията (високи нива на натрий) може да доведе до дехидратация, повишено кръвно налягане и в тежки случаи, бъбречна недостатъчност.
Избягвайте кокосовото или палмовото масло - търсете масла като зехтин, авокадо или рапица.
Търсете храни богати на фибри - намаляват холестерола.
Изборът между здравословна и нездравословна растителна диета е решаващ за сърдечното здраве. Качеството на веганските продукти и степента на преработка определят дали са вредни или полезни за сърцето.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.