Диетите оказват негативно влияние върху човешкия мозък, пише онлайн изданието Cuidate Plus.

Влиянието е различно при мъжете и при жените, като значение имат и годините (особено периодът около менопаузата). По тази тема внимателен анализ прави неврологът Лорена Бенавенте от Централната университетска болница на Астурия в Испания (HUCA).

Според д-р Бенавенте, хормоналните промени, характерни за перименопаузата (периодът преди настъпването на менопаузата), играят ключова роля за уязвимостта на женския мозък.

Заради рязкото намаляване на нивата на естроген рискът от натрупване на вредни протеини свързани с развитието на болестта на Алцхаймер се увеличава:

„Във връзка с тази уязвимост честотата на болестта на Алцхаймер е по-висока при жените, отколкото при мъжете“, коментира неврологът пред здравната секция на испанския таблоид „Марка“.

Кортизолът, познат и като хормонът на стреса, също оказва значително влияние върху човешкия мозък. Повишените му нива водят до хроничен стрес, ускорено стареене и атрофия на мозъка, намалявайки обема и забавяйки метаболизма на мозъчните клетки.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хроничният стрес може да причини не само деменция, но и сърдечно-съдови заболявания. Този ефект се утежнява от консумацията на храни, които провокират възпаления в човешкия организъм, отслабват имунната система и увеличават уязвимостта на мозъка. Лорена Бенавенте предупреждава, че същите тези храни предизвикват съдови заболявания, които могат да доведат и до инсулт.

Ето защо диета, богата на полезни хранителни вещества е от ключово значение за здравето на човешкия организъм. Подобна диета предоставя необходимите качествени суровини, които осигуряват правилното функциониране на тялото и мозъка, като по този начин намалява риска от заболявания и забавя процесите на стареене.

„И ако качествените хранителни вещества осигуряват подходящите тухли и гориво за изграждането, ремонта и функционирането на строителната площадка, която е нашият организъм и нашето тяло, а следователно и нашият мозък, то некачествената храна може да ни отрови и да накара метаболизма ни да работи бавно, което значи, че ще се разболеем по-лесно“, обяснява д-р Бенавенте пред здравната секция на вестник „Марка“.

Кои са токсичните храни?

С цел предпазване от тежки заболявания е важно да се избягват определени храни, наречени токсично възпалителни. Всяка диета, съдържаща храни, които стимулират възпаление, променят имунитета, т.е. защитните сили.

Това на свой ред води и до така наречения „кортизолов път“, с последващо стареене на мозъка и повишена уязвимост.

Кои групи храни да избягваме?

  • Ултрапреработени храни – съдържат множество добавки, рафинирани захари и консерванти.
  • Трансмазнини – намират се в маргарина, готовите сладкиши и някои индустриално приготвени храни.
  • Пържени храни – особено приготвени в многократно използвана мазнина.
  • Животински мазнини – например червено месо и млечни продукти, когато се консумират в прекомерни количества.
  • Рафинирани захари и изкуствени подсладители –тъй като са вредни за мозъчната функция и метаболизма.
  • Алкохол – въпреки течната си форма, дехидратира организма и съдържа токсични вещества, които увреждат мозъка.

Как да разпознаваме вредните храни?

Д-р Лорена Бенавенте предлага просто, но ефективно решение. Например да се прилага метод на категризиране на храните в група „онези храни“ (с неясно съдържание). Препоръчва да се избягват тези с неясен състав и висока степен на обработка. Ако е невъзможно да се различат основните съставки, най-вероятно храната съдържа множество добавки и консерванти, които са вредни за здравето.

Снимка: iStock

Като пример неврологът казва следното: „Виенските сладкиши, бонбоните, сладките безалкохолни напитки, подсладените десерти, дори и да са домашно приготвени, хамбургерите, пиците, всички предварително приготвени храни, брашното, панираните и пържените храни – всички те са вредни за мозъка ни“.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.