Трите най-популярни билкови чая и ползите им срещу рак и високо кръвно

Чаят от лайка помага при сърдечни заболявания и на жени с предменструален синдром. Вижте как помагат останалите полезни напитки
Трите най-популярни билкови чая и ползите им срещу рак и високо кръвно

Казват, че няма нещо, което не може да бъде поправено с чаша чай и в това има известна доза истина. С исторически корени от Южна и Източна Азия, хора с различна култура от цял свят пият чай от хиляди години. И науката изглежда подкрепя тази практика.

Чаят е втората най-популярна напитка в света, редом с водата. Чаят се получава чрез накисване или запарване на листа и пъпки на чаеното растение Camellia sinensis във вряла вода. 

Редица проучвания показват, че някои видове чай, като например зеленият чай, могат да подсилят имунната система, да се борят с възпаления, да подпомогнат сърдечносъдовото здраве и дори да предотвратят развитието на някои видове рак, пише HarvardHealth.

Какво представлява билковият чай?

Въпреки наименованието, билковият чай всъщност не е „чай", тъй обикновено не съдържа листа или листни пъпки на чаени растения.

Билковите чайове се приготвят от тисани, които са смеси или запарки от сушени плодове, цветя, подправки или билки във вода. Доказано е, че тисаните предлагат лечебни ефекти.

Истината е, че много напитки, продавани като „билков чай" или имащи етикет – „ползи от билковия чай“, не са нищо повече от захарен сок.

Някои билкови чайове имат свойства, благоприятстващи здравето, и се използват като природни средства от векове. Диетолозите ги препоръчват, но в умерени количества и с лекарско одобрение, тъй като те могат да представляват и известен риск за лица с определени здравословни състояния.

Снимка: iStock

Избягвайте билкови чайове, които съдържат добавена захар и други добавки. Билковият чай не трябва да се използва като заместител на медицинското лечение.

Чай от джинджифил

Най-известен като надеждно средство срещу гадене, чаят от джинджифил има пикантен и плътен вкус. Той съдържа антиоксиданта гингерол, който е основното биоактивно съединение за борба с болестите, открито в древния корен от джинджифил. 

Джинджифилът съдържа витамини и минерали, като витамин В3 и В6, желязо, калий и витамин С.

Въпреки липсата на научни изследвания върху чая от джинджифил, има изследвания върху самия джинджифил, тъй като той се използва като билково лекарство за различни здравословни проблеми. 

Доказано е, че той укрепва имунната система и се бори с възпаленията. Редица изследвания на въздействието на джинджифила върху човешкото здраве потвърждава способността му да подпомага лечението на редица заболявания, като стомашно-чревни функции, болка, възпаление, метаболитни синдроми и др.

Внимание заради някои рискове

Джинджифилът може да забави съсирването на кръвта и може да бъде потенциално опасен за хора, които приемат антитромбоцитни лекарства като аспирин или клопидогрел, или антикоагуланти. Също така джинджифилът може да причини допълнително кървене по време и след операция.

Консумацията на джинджифил при бременни трябва да става след лекарско разрешение.

Чай от лайка

Чаят от лайка е нещо повече от успокояваща напитка, която се консумира преди лягане. Лайката е билка, която се взема от цветовете на растителното семейство Asteraceae.

Снимка: Pexels

Хората по света я използват като естествено средство за лечение на редица здравословни състояния от древни времена. 

Лайката съдържа разнообразни биоактивни фитохимикали, по-специално флавоноиди, които функционират като антиоксиданти. Тя съдържа и малки количества минерали и витамини, като калий, калций, каротин и фолат, наред с други хранителни вещества.

Научните изследвания показват няколко възможни ползи от лайката, включително по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания, подпомагане на имунната система и възможна защита срещу някои видове рак. 

Според изследвания чаят от лайка може да помогне и на жени, които страдат от предменструален синдром. Интересно е да се отбележи, че проучванията показват, че лайката може дори да забави свързаната с възрастта загуба на костна маса.

Ако в миналото сте имали тежки алергии – особено към полени, трябва да избягвате лайката, тъй като тя може да бъде кръстосано замърсена с полени от други растения.

Чай от хибискус

Чаят от хибискус (познат още с името каркаде) се приготвя от ярко оцветените цветове на растението хибискус. Най-често срещаните цветове са червено-оранжев, розов, жълт и бял.

Снимка: Pexels

Чашката е частта от растението хибискус, която предпазва цвета. Изсушените чашелистчета се използват в чая от хибискус, който предлага освежаващ, но тръпчив вкус.

Освен че осигурява антиоксидантна сила, чаят от хибискус съдържа малки количества калий, калций, магнезий и други микроелементи.

Чаят от хибискус предлага антивирусни и сърдечносъдови ползи, главно благодарение на антиоксиданта „антоцианини“.

Доказано е, че този билков чай е ефективен срещу някои щамове на птичия грип. Проучване показва, че чаят от хибискус може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Друга интересна полза за сърдечносъдовата система от този билков чай е способността му да спомага за намаляване на нивата на LDL (лошия) холестерол.

Избягвайте да пиете чай от хибискус, ако приемате някои диуретични лекарства, тъй като двете могат да си взаимодействат негативно. Чаят от хибискус може също така да попречи на ефекта на аспирина.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.