Никулден е и всеки днес ще сложи на масата си риба, за да почете празника. Как обаче да изберем подходящата? И трябва ли да се съобразим със здравословното си състояние, когато застанем пред щанда с морски деликатеси? Това попитахме диетолозите.

Хората масово купуват шаран, скумрия или пъстърва, но има и много други риби, чиито качества често пренебрегваме, посочват специалистите по хранене и диететика. За тях морската храна е една от най-здравословните, предоставяща редица ползи за здравето.

Рибата и морските дарове са богати на омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини, витамини и минерали. Тази храна е отличен избор за хората, които се стремят да се хранят балансирано.

Дива сьомга

Сьомгата безспорно е една от най-препоръчваните риби, когато става дума за здравословно хранене. Тя е богата на омега-3 мастни киселини и калций, както и на висококачествени протеини.

За омега-3 мастните киселини се знае, че намаляват риска от сърдечни заболявания, понижават кръвното налягане и триглицеридите, като същевременно имат противовъзпалителни свойства, полезни за хора с артрит. Идеална е за хора, които са на кето диета и се опитват да свалят излишни килограми.

Тук обаче трябва да се има предвид, че най-полезна е дивата сьомга, която е уловена в Аляска. Тя е с ниско съдържание на замърсители.

Дива пъстърва

Безспорно това е една от най-често консумираните от българите риби – наред със скумрията. Тя се нарежда точно след сьомгата по съдържание на омега-3 мастни киселини. Добър източник е също така на калий, селен, фосфор и витамин B6, като същевременно доставя повече от необходимата дневна доза витамин B12.

Има редица научни изследвания, че консумацията на пъстърва намалява сърдечносъдовия риск и понижава вероятността от развитието на депресия при пациентите с болест на Алцхаймер. Също така намалява вероятността от развитието на артрит. Има и важно значение за циркулацията на кръвта, имунитета и хормоналния баланс при жените над 40-годишна възраст.

Снимка: iStock

Скумрия

Скумрията е най-често консумираната риба в България, тъй като се лови в Черно море и се намира лесно на нашия пазар. Тя е приятна за консумация и е много полезна за човека, припомнят диетолозите.

На първо място – тя е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, което я прави идеална за консумация за хора, предразположени към проблеми със сърцето. Съдържа и добри количества протеини, заради което често е включвана в диетите за понижаване на теглото.

Тази риба е и с много високи нива на витамин B12, който е сред най-важните хранителни вещества за нашето здраве, а дефицитът му може да причини анемия. Този витамин е от съществено значение и за нервната система и имунитета, а също така играе важна роля в производството на ДНК. Отличен източник е на селен, желязо и магнезий  – основни минерали с много важни функции в тялото.

Сардини

Сардините са богати на ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) киселини – видове омега-3 мастни киселини, които осигуряват антиоксиданти и поддържат здравето на сърцето. А бонусът е, че са достъпни за повечето хора като цена.

Сардините са малки риби, които попадат в много списъци със суперхрани и то неслучайно. Те са една от много малкото храни с естествено високо съдържание на витамин D и калций. Порция сардини съдържа 33% от дневните нужди на човек от калций, което означава, че тези малки рибки са идеално средство за поддържане на костното здраве, допълват диетолозите.

Снимка: iStock

Херинга

Херингата съдържа повече омега-3 мастни киселини в сравнение със сардините, пъстървата и скумрията. Освен това е отличен източник на витамин D, селен и йод.

Полезна е за хора, които са предразположени към сърдечносъдови заболявания, а протеините в нея я превръщат в добра храна за хората с наднормено тегло. Не на последно място – консумацията на херинга подпомага нервната система, защото в нея се съдържа витамин В12.

Диетолозите я препоръчват на хората в напреднала възраст, защото не е скъпа, достъпна е и много полезна за тяхното здраве. Обикновено се намира консервирана, осолена или пушена, но може да се консумира и прясна.

Снимка: istockphoto.com

Халибут

Тази риба, известна още като камбала или писия, е добър източник на селен – мощен антиоксидант, който намалява възпаленията и оксидативния стрес. Също така е богата на витамин B6, важен за имунната, нервната и чернодробната система.

В рибата има и други важни вещества – като витамините А и Е, тиамин, рибофлавин, никотинова и пантотенова киселини, пиридоксин. Това автоматично я превръща в идеална храна за хората, които искат да имат здрави кости, правилно функционираща щитовидна жлеза, ниски нива на холестерол, както и хубави зъби, коса и нокти. За тази риба е доказано, че предпазва от развитието на ракови заболявания. 

Ето и кои видове риба е добре да се избягват:

  • Тилапия – в нея се съдържат високи нива на замърсители и омега-6 мастни киселини, които увеличават възпалителните процеси в човешкото тяло, вместо да ги намаляват.
  • Акула – богата е на живак, което я прави опасна за бременни жени и деца.
  • Риба тон – въпреки че е богата на витамини B6 и B12, рибата тон съдържа високи нива на живак и затова диетолозите препоръчват консумацията ѝ да се сведе до минимум при децата и жените в детеродна възраст.
  • Пегасус – доказано е, че тя също има високи нива на замърсители.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.