Антибиотиците са едни от най-мощните инструменти в арсенала на съвременната медицина. Те спасяват животи, лекуват сериозни инфекции и дават шанс на организма да се възстанови от състояния, които преди десетилетия биха могли да бъдат фатални. Но както често се случва в медицината, ползите идват с цена. И тази цена понякога се плаща от стомаха.
Може би ви е познато, започвате антибиотик, симптомите на инфекцията започват да изчезват, но в замяна получавате коремни спазми, диария или неприятно подуване. Причината е проста: антибиотиците не правят разлика между „добрите“ и „лошите“ бактерии. Те атакуват всички. Така не само убиват вредните микроби, но и разрушават полезната флора в червата, оставяйки микробиома ви уязвим и изтощен.
Добрата новина е, че храната може да помогне за възстановяването на този баланс. С правилните хранителни избори можем да подкрепим оздравяването на червата, да възстановим чревната флора и да се върнем към нормалното храносмилане.
Ето какво трябва да знаете за коригирането на диетата си след прием на антибиотици:
Как антибиотиците могат да повлияят на чревните ви бактерии
Антибиотиците са лекарства, които се предписват за лечение на много различни видове бактериални инфекции, като синузит, стрептококова ангина, инфекции на пикочните пътища (ИПП), тазови инфекции и бактериална вагиноза (БВ). Те действат, като убиват бактериите и спират тяхното размножаване. Това позволява на антибиотиците да бъдат много полезни, но също така означава, че лекарствата могат неволно да нарушат баланса на бактериите, които нормално живеят в храносмилателната система.
Здравият чревен микробиом съдържа баланс от различни видове бактерии. „Добрите“ микроби помагат да се контролират „лошите“ микроби и резултатът е здрава среда, която функционира правилно. Но антибиотици не са толкова избирателни, което означава, че те не се насочват само към бактериите, които ви разболяват.
„Те унищожават не само бактериите, които причиняват инфекцията, но и много други полезни бактерии“, казва пред SELF д-р Рошини Раджапакса, сертифициран гастроентеролог в NYU Langone. „По този начин те могат да нарушат баланса на чревния ви микробиом.“
Полученият дисбаланс е известен като чревна дисбиоза, която може да възникне и поради други причини, като стрес, диета, продължително възпаление, начин на хранене, употреба на алкохол и други видове лекарства.
„В някои случаи антибиотиците могат да отслабят и чревната бариера, което прави храносмилателната система по-уязвима към възпаления и раздразнения“, допълва пред SELF д-р Мелинда Ринг, сертифициран лекар по вътрешни болести и изпълнителен директор на Центъра за интегративно здраве „Ошер“ в Северозападния университет в Чикаго.
„Антибиотиците с широк спектър на действие, които са насочени към голям брой бактерии, обикновено оказват по-голямо влияние върху здравето на червата в сравнение с по-целенасочените антибиотици“, добавя още д-р Ринг.
Широкоспектърните антибиотици обикновено се използват, когато точната причина за инфекцията не е известна или когато може да са замесени няколко вида бактерии.
Признаци, че антибиотиците нарушават храносмилателната ви система
Някои признаци, че червата ви може да са пострадали от курс на антибиотици, включват:
- Състояние, известно като антибиотик-асоциирана диария.
- Подуване на корема.
- Прекомерно образуване на газове.
- Раздразнен стомах.
- Спазми.
- Други промени в чревните навици, като запек.
Въпреки че всеки от тези симптоми е възможен, приемът на антибиотици не означава автоматично, че ще имате стомашно-чревни проблеми. Изследванията показват, че между 5 и 35% от хората изпитват диария, свързана с антибиотици.
Тежестта на чревните симптоми зависи от няколко фактора, включително вида на антибиотика, който приемате, дозата и продължителността на лечението или честотата на приема, казва д-р Ринг. Но дори ниски дози или кратки курсове на лечение с антибиотици могат да нарушат микробиома при някой пациенти.
Хората с отслабена имунна система и възрастните са по-податливи на тежки усложнения, включително инфекция с Clostridioides difficile (C. diff) – опасно състояние, което може да доведе до възпаление на дебелото черво, повтаряща се диария и дори сепсис.
Какво да ядете, за да възстановите червата си след прием на антибиотици
Ако подозирате, че приемът на антибиотици е причина за стомашно-чревните ви проблеми, някои прости промени в диетата могат да помогнат да се върнете към нормалното състояние.
„Консумирането на правилните храни и избягването на неподходящите може да има голямо значение за възстановяването на здравия микробиом след прием на антибиотици“, обяснява д-р Линда Шиу, сертифициран лекар по вътрешни болести, директор на кулинарната медицина и медицината на начина на живот в Kaiser Permanente, Сан Франциско.
Съществуват няколко групи храни, които могат да подпомогнат чревния микробиом, да намалят възпаленията и да стимулират растежа на полезни бактерии.
Пребиотични храни
Пребиотиците са вид несмилаеми фибри, които „служат като храна за полезните чревни бактерии, като им помагат да растат и да се развиват, след като са били засегнати от антибиотиците“, обяснява д-р Ринг.
Когато чревните бактерии ферментират тези фибри, те произвеждат късоверижни мастни киселини, които подобряват здравето на червата, като подхранват клетките на чревната лигавица, подпомагат здравата чревна бариера и производството на слуз, намалявайки възпалението.
Някои богати на пребиотици храни включват: горски плодове, аспержи, ябълки, чесън, лук, праз, листа от глухарче, корен от цикория, цели овесени ядки и зелени банани.
Пробиотични храни
Пробиотиците са живи микроорганизми, които са полезни за здравето на червата, като подпомагат храносмилането и имунната функция, възстановяват баланса на чревния микробиом и попълват запасите от здрави чревни бактерии. „Специфични щамове, като Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii, са особено ефективни за намаляване на храносмилателните проблеми, свързани с антибиотиците“, казва д-р Ринг.
Много ферментирали храни са богати на пробиотици. Някои варианти, които можете да опитате, включват кимчи, мисо, кисело зеле, кисело мляко с живи култури, комбуча и кефир.
Други богати на фибри храни
Въпреки че всички пребиотични храни се считат за фибри, не всички източници на фибри са пребиотични. Те са важни, защото осигуряват на добрите бактерии хранителните вещества, от които се нуждаят, за да се развиват, но другите видове фибри помагат за поддържането на червата в добра форма по други начини, като например чрез увеличаване на обема на изпражненията и подпомагане на тяхното преминаване през стомашно-чревния тракт.
„Фибрите подпомагат храносмилането, като подхранват полезните бактерии, насърчават редовното изхождане и помагат за намаляване на подуването и дискомфорта“, казва д-р Ринг.
Ключът е включването на фибри в диетата. Стремете се към голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Неотдавнашно изследване публикувано в списание Nature Microbiology показва връзка между консумацията на широк спектър от растения и наличието на много полезни бактерии в червата. В същото време други изследвания показват, че диета, бедна на фибри, всъщност може да влоши негативното въздействие на антибиотиците върху микробиома, както и да забави възстановяването.
Ако имате диария, понякога богатите на фибри храни (особено тези, които съдържат неразтворими фибри) могат да я влошат. Важно е да въвеждате повече фибри в диетата си постепенно и с много вода, за да увеличите шансовете те да помогнат на симптомите ви, вместо да ги влошат.
Помислете дали да не опитате пълнозърнести храни като овес, киноа и кафяв ориз; бобови растения като леща, боб и нахут; ядки; семена; плодове като ябълки, банани и горски плодове, както и зеленчуци като броколи, моркови и зеленолистни.
Омега-3 мастни киселини
Изследванията показват, че храните, богати на омега-3 мастни киселини, могат да помогнат в борбата с възпаленията, да поддържат здрав чревен микробиом и да насърчават цялостното здраве на храносмилателната система.
Храни богати на омега-3 мастни киселини са: мазна риба като сьомга, сардини, скумрия и риба тон, както и ленено семе, семена от чиа и орехи.
Има ли храни, които трябва да избягвате?
Всички тези съвети за това какво да ядете може да ви накарат да се запитате дали има храни, които трябва да избягвате, ако червата ви се чувстват зле по време на или след лечение с антибиотици. Д-р Шиу препоръчва да се избягват рафинираните и добавените захари, ултрапреработените храни, изкуствените подсладители и алкохолът.
„Всички те са възпалителни, а възпалението намалява способността за възстановяване на полезните чревни бактерии по няколко начина, включително нарушаване на чревната бариера, което води до т.нар. пропускливи черва и насърчава растежа на вредните бактерии“, казва д-р Шиу. Захарта също така намалява производството на тези полезни късоверижни мастни киселини, които споменахме по-рано, добавя тя.
Пробиотичните хранителни добавки?
Някои лекари могат да препоръчат да приемате пробиотици, които често се препоръчват по време или след антибиотично лечение, с идеята да подпомогнат възстановяването на полезните чревни бактерии. Някои проучвания показват, че определени щамове, като Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii, могат да намалят риска от антибиотик-асоциирана диария, особено при хора с повишен риск от усложнения като C. diff.
Но не всички експерти са съгласни. Изследванията са противоречиви, а някои данни дори показват, че добавките могат да забавят естественото възстановяване на микробиома. Освен това, повечето продукти съдържат само няколко щама бактерии и не са строго регулирани, което поставя под въпрос тяхната ефективност и надеждност.
Затова за повечето хора по-добрият избор е балансирано хранене с пробиотични и пребиотични храни. Ако обмисляте добавка, добре е да се консултирате с лекар.
Приемът на антибиотици може да навреди на стомаха, но с малко внимание към храненето, добавяйки пребиотици, пробиотици, фибри и противовъзпалителни храни, и избягвайки вредните, можете да помогнете на микробиома си да се възстанови.
Червата са сложна екосистема, която заслужава грижа. Но с подходящата диета и търпение, те могат отново да работят гладко и да подкрепят цялостното ви здраве.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.