Човешкото сърце е неуморим двигател, който работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, без никаква почивка. Дължим на него всяка глътка въздух. Ето защо здравето му е от съществена важност, ако искаме да живеем дълго и продуктивно.
Когато времето започне да се затопля, сърцето започва да се натоварва повече. Ако то не е в добра кондиция, може да ни „изостави“, напомнят кардиолозите с първото по-трайно покачване на градусите.
Живакът в термометрите продължава да нараства и скоро дори хората с напълно здрави сърца ще започнат да се задъхват и да са леко замаяни. Има обаче няколко простички неща, които всеки от нас може да направи, за да запази в добра форма тази най-важна помпа в организма.
На първо място е добре човек да се откаже от нездравословните си навици. Движението също е важно. За предпочитане е да се спортува на открито и то в часовете без силно сънцегреене.
И последно, но не и по значение, е промяната в хранителния режим. Родните диетолози са съставили списък с шест продукта, които се грижат за сърцето през лятото.
Мазните риби
Всички мазни риби (сьомгата, скумрията, пъстървата, шарана и риба тон) са добри източници на омега-3 мастни киселини, за които се предполага, че притежават кардиопротективни свойства и антисъсирващ ефект. Те повишават нивата на добрия холестерол и намаляват риска от внезапен сърдечен удар при пациенти с хронични проблеми.
Мазната риба е добър източник на селен и антиоксиданти, които защитават сърдечносъдовата система. Препоръчително е да се изяждат най-малко две порции риба седмично. Винаги, когато е възможно, човек трябва да избира прясна, а не дълбоко замразена сьомга. Както всеки друг продукт, който престоява във фризерите с месеци, така и рибата губи част от ценните си качества.
Освен това, когато я взимаме от хладилните камери, трябва да знаем, че тя е обработена със сол. Другото нещо, върху което лекарите обръщат внимание, е сьомгата да се обработва леко – за няколко минути на грил тиган. Желателно е също така да се сервира за вечеря, заедно с гарнитура от пресни зеленчуци.
Зелените зеленчуци
Всички знаят, че за да са здрави, трябва да консумират големи количества зеленчуци. Когато обаче говорим конкретно за сърцето, преобладаващата част от менюто на всеки човек трябва да са зелените салати, спанакът, целината и т.н. Те съдържат каротеноиди - вид антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Богати са и на фибри, витамини и минерали.
Доказано е, че 2 порции зеленчуци дневно намаляват с до 25% риска от сърдечносъдови заболявания. А всяка допълнителна порция - с още 17%. Ето защо кардиолозите съветват да прибавяме салата към всяко ястие, ако не можем да се задоволим само с голяма порция зеленолистни зеленчуци.
Червените домати
Червените домати, благодарение на тяхната висока концентрация на калий, също са добър продукт за сърцето. Те са страхотен източник на антиоксиданти, дори когато са обработени. Някои проучвания разкриват, че ликопенът може да бъде полезен за намаляване на нивата на лошия холестерол, а оттам и за предотвратяване на риска от инфаркт на миокарда в най-големите жеги в края на пролетта и през цялото лято.
Редовната консумация на домати може да намали риска от сърдечносъдови заболявания с до 25%. А тяхната ниска калоричност ги прави чудесно допълнение към здравословната диета. Кардиолозите препоръчват да се изяжда поне по една салата от домати на ден. Въпреки че при варене те губят част от витамин С, супата също е добър вариант – особено ако се консумира студена.
Овесените ядки
Има много изследвания, които доказват, че овесът е чудесна храна за намаляване на нивата на лошия холестерол. В него има бета-глюкан (разтворима форма на фибри), който, попадайки в храносмилателния тракт, образува гъст гел. Именно той се свързва с излишния холестерол в червата и го извежда от организма, като не му позволява да премине в кръвоносната система.
Пълнозърнестият овес може също така да подобри контрола на кръвното налягане и да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Лекарите твърдят, че овесената каша е страхотна закуска, особено ако към нея се прибави и шепа пресни горски плодове. Желателно е да се избягват готовите миксове, на чийто етикет пише, че съдържат овес. В тях обикновено има сушени плодове и захар, което не е добре за сърцето.
Горските плодове
Съществуват многобройни проучвания, които показват, че плодовете са полезни за общото здраве и в частност за сърцето. В тях има хранителни вещества като лутеин и бета-каротин, витамин С, полифеноли, калций, калий, магнезий, фолиева киселина и фибри. Лекарите твърдят, че жени, които хапват повече от три порции ягоди и боровинки на седмица, имат 32% по-нисък риск от миокарден инфаркт в сравнение с онези, които консумират по-малко горски плодове.
Добрият ефект върху сърцето се дължи на антиоксидантите, които спомагат за разширяването на кръвоносните съдове и понижаването на кръвното налягане. Освен това консумацията на една чаша плодове на ден може да увеличи нивата на добрия холестерол, което несъмнено е полезно за сърцето. Ето защо кардиолозите съветват през по-топлите месеци да се хапва купичка пресни плодове (боровинки, ягоди, къпини, малини и т.н.) за закуска.
Авокадото
Авокадото се приема от много хора като суперхрана, макар това да не е доказано. То съдържа почти всичко, от което се нуждае сърцето - диетични фибри (разтворими и неразтворими), калий, магнезий, антиоксиданти, витамини С, Е и от група В, каротиноиди и феноли. Освен това той е добър източник на мононенаситени мастни киселини, които понижават лошия холестерол в кръвта и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.
Кардиолозите препоръчват да се добавя по едно добре узряло авокадо към зелената салата за обяд. Пюрето от авокадо пък може да се ползва като „пастет“ за закуска, като се намаже с него филийка пълнозърнест хляб. Добре е обаче да не се забравя, че то е доста калорично, т.е. не бива да се изяжда повече от едно на ден.
Тъмният шоколад
Не се изненадвайте от това, че шоколадът може да бъде здравословен продукт и да се погрижи за сърцето. Доказват го последните изследвания. Според учените ежедневната консумация на 2-3 кубчета черен шоколад (с високо съдържание на какао) може да намали риска от инсулти и инфаркти при хора с хронични сърдечносъдови проблеми.
Освен това какаото спомага за намаляване на кръвното налягане при пациентите с хипертония. Този благотворен ефект върху организма се дължи на флавоноидите и полифенолите. Те са в състояние да предотвратят образуването на съсиреци и по този начин да предпазят сърцето.
Кардиолозите обаче напомнят, че само шоколадите с над 60-70% какао са полезни за здравето, а не млечните, в които има твърде много лоши мазнини и захар. Добре е човек винаги да чете етикета, за да се увери, че продуктът, който смята да изяде, не съдържа палмово масло. Шоколадите с пълнеж също са вредни за сърцето и трябва да се избягват.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.