Когато мислим за здравето си, често разделяме грижата за мозъка от тази за сърцето. В действителност обаче тези два жизненоважни органа са дълбоко свързани. Мозъкът се нуждае от постоянен приток на кислород в кръвта, която сърцето изпомпва, за да функционира правилно. 

При инсулт този процес се нарушава, когато артерия водеща до мозъка или намираща се в него, се запушва или разкъсва. В резултат на това притокът на кислород се прекъсва, а засегнатите мозъчни клетки започват да умират, което води до често трайни последици.

Инсултът е третата водеща причина за смърт в Европейския съюз през 2021 г., след сърдечните заболявания и същевременно основна причина за инвалидност. 

До голяма степен той може да бъдат предотвратен. Един от най-ефективните начини за това е чрез храненето. Здравословната диета, която подпомага сърдечното здраве, е важен инструмент в намаляването на риска от инсулт. 

Един от основните хранителни компоненти, които специалистите препоръчват да се ограничат, са добавените захари, пише Eating Well.

Как захарта увеличава риска от инсулт

Захарта предизвиква хронично възпаление

Прекомерната консумация на добавени захари може да предизвика верижна реакция от неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система. Един от които е развитието на хронично възпаление. 

Снимка: Canva

Изследване, публикувано в Frontiers in Immunology, посочва прекомерния прием на захар като съучастник в този процес. Според регистрирания диетолог Роксана Ехсани, хроничното възпаление може да увреди кръвоносните съдове, да доведе до натрупване на плаки, стесняване и втвърдяване на артериите, всичко това увеличава вероятността от инсулт. Освен това възпалението може да повлияе и на други органи, предизвиквайки освобождаване на вредни вещества, които достигат до мозъка, повишават риска и възпрепятстват възстановяването след инсулт.

Повишаване на кръвната захар и увреждане на съдовете

Друг сериозен ефект от захарта е способността ѝ да повишава кръвната захар. При чест прием на сладки храни организмът е подложен на сериозни колебания в нивото на глюкозата

Това напрежение може да увреди стените на кръвоносните съдове и да улесни образуването на съсиреци, които достигат до мозъка. Диетолози подчертават, че редовните скокове в кръвната захар, особено при диета, богата на добавени захари, са директен път към повишен риск от инсулт. 

Изследванията сочат, че дори увеличение от едва 5% на калориите, идващи от добавена захар, е свързано с 10% по-висок риск от инсулт. Подсладените напитки са особено рискови в това отношение.

Комбинацията от захар и вредни мазнини

Захарта рядко идва сама. Повечето храни с високо съдържание на добавена захар са едновременно и богати на наситени мазнини. Примери за това са десерти, сладкиши, тестени изделия и готови закуски. 

Този тип продукти повишават LDL холестерола, известен като „лошия“ холестерол. Натрупването на LDL води до плака в артериите, която стеснява кръвния поток и повишава риска от инсулт, обяснява Патриша Колеса, диетилог.

Колко захар е безопасно да консумираме

Хранителните насоки на няколко страни от ЕС препоръчват по-малко от 10% от дневния енергиен прием да се получава от захар. Насоките препоръчват ограничаване на консумацията на захар от храни и напитки; някои от тях препоръчват да се предпочитат алтернативи с ниско съдържание на захар или без захар.

Снимка: Canva

Причината често не е в прекомерна консумация на сладки напитки, а в  „скрити захари“, които се намират в зърнени закуски, ароматизирани млека, сосове и дори в продукти, рекламирани като „диетични“ или „здравословни“.

Хранителни вещества, които подкрепят сърдечното здраве

Фибри: естествено оръжие срещу холестерола

Фибрите играят важна роля за поддържане на сърдечно-съдовото здраве. Те спомагат за свързване и изхвърляне на LDL холестерола от организма, като по този начин намаляват риска от натрупване на плака в артериите, обясняват диетолози. Особено полезни са разтворимите фибри, които се съдържат в пълнозърнести храни като овес и ечемик.

Омега-3 мастни киселини: мазнини с противовъзпалително действие

Омега-3 мастните киселини притежават доказан противовъзпалителен ефект и могат да понижат триглицеридите, още един рисков фактор за инсулт. Те също така благоприятстват за поддържането на стабилно кръвно налягане. Въпреки техните ползи, повечето хора не приемат достатъчно от тях. Най-добрите източници са мазните риби като сьомга, скумрия, херинга, аншоа и сардини.

Снимка: Canva

Калият балансира на натрия

Калият е важен минерал, който помага да се неутрализира действието на натрия и така допринася за регулиране на кръвното налягане. Това го прави важен съюзник в превенцията на инсулт. Сред добрите източници на калий са авокадото, сьомгата, бобовите растения и тъмнозелените зеленчуци.

Ограничаването на натрия: контрол над кръвното налягане

Прекомерният прием на натрий е един от основните фактори за високо кръвно налягане. Тъй като най-голямото количество сол идва от пакетирани и ресторантски храни, ключова стъпка е четенето на етикети и избягването на храни с високо съдържание на натрий, дори ако на пръв поглед не изглеждат солени.

Консумацията на твърде много добавена захар може да предизвика хронично възпаление, висока кръвна захар и дори покачване на холестерола, което повишава риск от инсулт. 

Тези ефекти се натрупват и компрометират здравето на сърцето и мозъка. Ограничаването на захарта обаче не означава край на удоволствието от храната. 

Малки, устойчиви промени, като замяна на подсладените напитки с вода или чай, включване на пълнозърнести храни в менюто и намаляване на сладките закуски, могат да имат дългосрочен ефект. 

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.