Учени свързаха прекомерната консумация на соя и яйца с рак на гърдата

Линоловата киселина, която е омега-6 мастна киселина, засилва растежа на ракови клетки чрез свързване с протеин
Светът на здравето
Светът на здравето
Учени свързаха прекомерната консумация на соя и яйца с рак на гърдата

Ново откритие за храни, които може да подпомагат развитието на някои видове рак, включително рак на гърдата, може да доведе до различни диетични и фармацевтични стратегии.

Оказва се, че линоловата киселина засилва растежа на трудния за лечение „тройно отрицателен" подтип рак на гърдата. Тя е омега-6 мастна киселина, намираща се в масла от семена – слънчогледово, маслиново, шафраново, орехово, а също така в соя и соеви продукти, включително в свинско месо и дори яйца. 

Някои ядки и семена също съдържат омега-6 мастната киселина – орехи, шам-фъстък, слънчоглед, кашу, фъстъци, бадеми и други, както и в някои бобови и зърнени храни.

Информацията е от предклинично проучване, публикувано в списание Science

Авторите са открили, че линоловата киселина може да активира основен път на растеж в туморните клетки чрез свързване с протеин, наречен FABP5.

Сравнявайки подтиповете рак на гърдата, екипът наблюдава, че това активиране на пътя на растеж се случва в тройно негативни туморни клетки, където FABP5 е особено изобилен, но не и в други хормонално-чувствителни подтипове.

Това откритие помага за изясняване на връзката между диетичните мазнини и рака и хвърля светлина върху това как да се определи кои пациенти могат да се възползват най-много от конкретни препоръки за хранене по персонализиран начин“, казва главният автор на изследването д-р Джон Бленис, цитиран от MedicalExpress.

Омега-6 линоловата киселина е хранително вещество, което се счита за основно за поддържане на множество телесни процеси. 

Въпреки това, изобилието от тази мазнина в диетите в „западен стил" се е увеличило значително от 50-те години на миналия век, съвпадайки с повишената употреба на масла от семена в пържени и ултра-преработени храни (тип крекери, бисквити и продукти тип бързо хранене).

Това води до опасения, че прекомерният прием на омега-6 може да е едно от обясненията за нарастващите нива на някои заболявания, включително рак на гърдата.

Но десетилетия проучвания са дали смесени и неубедителни резултати и никога не са разкрили биологичен механизъм, свързващ омега-6 с раковите заболявания.

В новото проучване изследователите опитват да разрешат това объркване. Те разглеждат способността на омега-6 мастните киселини – особено линоловата киселина, да управляват важен, чувствителен към хранителни вещества път на растеж, наречен път mTORC1.

Учените откриват, че този специфичен за подтипа ефект възниква, тъй като полиненаситената мастна киселина образува комплекс с FABP5, който се произвежда на високи нива в тройно негативни тумори на гърдата, но не и в други подтипове, което води до сглобяването и активирането на mTORC1 – основен регулатор на клетъчния метаболизъм и растежа на раковите клетки.

Снимка: iStock

Храненето на мишки, които моделират тройно негативен рак на гърдата, с диета с високо съдържание на линолова киселина, повишава нивата на гена FABP5, активирането на комплекса mTORC1 и растежа на тумора. 

Констатациите показват, че линоловата киселина може да има роля при рак на гърдата, в по-конкретен контекст, отколкото се оценяваше преди. Проучването също така се смята за първото, което установява специфичен механизъм, чрез който тази често срещана хранителна съставка влияе върху болестта.

Осветляването на значението на FABP5 в този процес предполага освен това, че той може да бъде добър „биомаркер“ за насочване на по-персонализирани хранителни и терапевтични интервенции за пациенти с тройно негативния рак на гърдата, за който в момента липсва целева терапия.

Откритието е важно, защото свързва специфична хранителна мазнина директно с клетъчния механизъм, който контролира растежа, включително растежа на раковите клетки.

Изясняването как специфичните хранителни вещества влияят върху механизмите за клетъчен растеж на молекулярно ниво е жизненоважно за разбирането на въздействието на храненето върху човешкото здраве.

Как това изследване се свързва с рака, особено рака на гърдата?

Изследването установява, че FABP5 присъства в по-високи количества при определени видове рак, особено тройно негативен рак на гърдата, отколкото при рак на гърдата с положителен рецептор.

Какви са потенциалните последици за пациентите с рак?

Тъй като омега-6 се набавя само чрез диета, ограничаването на приема може да е от полза за пациенти с големи количества FABP5. 

Този подход може да бъде особено подходящ за тройно негативен рак на гърдата, който е по-агресивна форма на рак на гърдата с ограничени възможности за лечение.

Как това изследване може да повлияе на диетичните препоръки?

Балансираният прием на омега-6 и омега-3 мастни киселини вече набира сила в насърчаването на здрав имунитет. Това изследване добавя още едно съображение, особено за превенция и управление на рака.

Снимка: Canva

Важно е да се отбележи, че омега-6 е важна мастна киселина – имаме нужда нея – така че целта би била по-скоро баланс, отколкото пълно елиминиране.

Защо това откритие е особено важно?

Това изследване помага за справяне със значителна празнина в знанията за това как специфични хранителни вещества, особено липиди, влияят върху клетъчния растеж.

То предоставя стъпка по стъпка да бъде разгадано как обикновената хранителна мазнина може да стимулира разпространението на рака. Това в крайна сметка може да доведе до по-персонализирани лечения на рак, които вземат предвид, както лекарствени терапии, така и диетични промени.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.