В последните години пробиотиците се превръщат в често обсъждана тема в здравните среди. Те се представят като ключ към доброто храносмилане, силен имунитет и по-доброто настроение. Предизвикват интереса не само на специалистите, но и на потребителите, които търсят лесен път към по-добро здраве.

“Разбирането за ролята на микробиома в човешкия организъм бележи съществен напредък през последните десетилетия,” пише онлайн изданието Cleveland Clinic.

Установява се, че в тялото на всеки човек живеят трилиони микроорганизми, много от които играят важна роля за поддържането на основни физиологични процеси. Именно тук идват пробиотиците в ролята на полезни микроби, които работят в услуга на организма.

 Какво представляват пробиотиците?

Според дефиницията, „пробиотиците са живи микроби, които могат да имат благоприятен ефект върху или в тялото,“ пише Cleveland Clinic. По точно казано, те представляват определени видове бактерии или дрожди, които се приемат с цел подобряване на здравословното състояние чрез въздействие върху микробиома, сложната екосистема от микроорганизми, която обитава различни части от човешкия организъм.

Най-активно те функционират в храносмилателната система, но се срещат и по кожата, в устната кухина, в гениталната област и дори в дихателната система.

Пробиотиците могат да се намерят на пазара в няколко основни типа: обикновено под формата на капсули, таблетки, прахове, течности и дори кремове. Специфичното при тях е, че за разлика от други видове лекарства, които „атакуват“ директно различни здравни проблеми, те могат да се приемат и профилактично.

Снимка: Canva

Тяхната функция е да поддържат баланса между „добрите“ и „лошите“ бактерии в организма. Когато този баланс е нарушен, например след боледуване, прием на антибиотици или продължителен стрес, се създават условия за развитие на патогенни микроорганизми.

Също така пробиотиците допринасят за потискане на вредните микроорганизми и засилват действието на защитните механизми на организма.

При какви обстоятелства се препоръчва употребата на пробиотици и какви са ползите?

Използването на пробиотици най-често се препоръчва при съмнение за дисбиоза: състояние, при което се нарушава нормалният микробен състав на даден участък от тялото, най-често червата. Това може да се случи след лечение с антибиотици, които унищожават както вредните, така и полезните бактерии. В такива случаи пробиотиците се използват за възстановяване на чревната флора и превенция на вторични инфекции, включително гъбични и бактериални.

Те се препоръчват и при чести инфекции на пикочно-половата система, особено при жените, където тя играе ключова роля за предпазване от патогени. Те могат да се използват и при кожни заболявания като атопичен дерматит и акне, както и при проблеми със зъбите и венците.

Пробиотиците не само подпомагат директно здравето на определени органи, но и оказват влияние върху цялостното състояние на организма. Здравият микробиом в червата участва в усвояването на витамини и минерали, производството на ензими и метаболитни продукти като късоверижни мастни киселини, които поддържат чревната стена здрава и намаляват възпаленията.

Също така, някои пробиотични щамове подпомагат имунната система, като активират определени имунни клетки и понижават чувствителността към алергени.

Пробиотиците при болки в стомаха и други стомашно-чревни проблеми: Истина или мит?

Твърдението, че пробиотиците облекчават храносмилателни неразположения, получава подкрепа от редица научни изследвания. Приемът на специфични пробиотични щамове се свързва с намаляване на симптомите при раздразнено дебело черво (IBS), хроничен запек, диария, предизвикана от антибиотици, както и инфекции с Clostridium difficile, потенциално сериозен причинител на чревни възпаления.

Снимка: iStock

Някои пробиотични бактерии стимулират перисталтиката, което подпомага изхождането, докато други ограничават ферментацията на несмлени хранителни остатъци и така намаляват газовете и подуването.

Все пак, реакциите на организма са индивидуални и понякога при започване на пробиотична терапия се наблюдава временно влошаване на симптомите: например повече газове или разстройство. Това се дължи на адаптацията на чревната флора към новите микроорганизми.

Проучвания показват, че ефектът от пробиотиците зависи до голяма степен от вида и количеството на микроорганизмите, съдържащи се в продукта, както и от начина на прием. Има разлика между това дали ги поглъщаме заедно с храна или ги пием на празен стомах. Периодът на приемане също оказва влияние. Затова е препоръчително консултиране със специалист, който може да предложи точния щам за конкретен проблем.

Естествени източници на пробиотици

Освен като хранителни добавки, пробиотиците се съдържат и в редица ферментирали храни. Киселото мляко, особено ако е с „живи и активни култури“, е сред най-достъпните източници.

Кефирът е друг популярен избор, тъй като съдържа разнообразие от бактерии и дрожди, които заедно подпомагат чревната микрофлора. Киселото зеле и корейското кимчи също са богати на пробиотици и са чудесна алтернатива, ако не са минали през термична обработка.

Други източници включват мисо супа (японска традиционна супа), темпе (соев хранителен продукт), комбуча (вид чаена гъба) и някои видове извара и туршии. Подобни продукти носят двойна полза за организма, защото не само предоставят пробиотици, но и осигуряват навлизането на пребиотици, които са храна за полезните бактерии. Това създава благоприятна среда за развитието на здравословен микробиом.

Снимка: Unsplash

Хранителните продукти обаче не винаги осигуряват достатъчно голям брой активни микроорганизми, особено ако са обработвани термично или съхранявани дълго време. В такива случаи добавките могат да предложат по-концентрирана доза, особено когато се търси бърз ефект или се лекува конкретно състояние.

Пробиотиците участват в поддържането на микробния баланс, подпомагат храносмилането, укрепват имунитета и дори могат да повлияят на менталното здраве. От друга страна е важно да се запомни, че те не са универсално решение на всички здравословни проблеми. Въпреки това при разумна употреба могат да се превърнат в съюзник за по- здраво тяло.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.