В последните години пробиотиците се превръщат в често обсъждана тема в здравните среди. Те се представят като ключ към доброто храносмилане, силен имунитет и по-доброто настроение. Предизвикват интереса не само на специалистите, но и на потребителите, които търсят лесен път към по-добро здраве.
“Разбирането за ролята на микробиома в човешкия организъм бележи съществен напредък през последните десетилетия,” пише онлайн изданието Cleveland Clinic.
Установява се, че в тялото на всеки човек живеят трилиони микроорганизми, много от които играят важна роля за поддържането на основни физиологични процеси. Именно тук идват пробиотиците в ролята на полезни микроби, които работят в услуга на организма.
Какво представляват пробиотиците?
Според дефиницията, „пробиотиците са живи микроби, които могат да имат благоприятен ефект върху или в тялото,“ пише Cleveland Clinic. По точно казано, те представляват определени видове бактерии или дрожди, които се приемат с цел подобряване на здравословното състояние чрез въздействие върху микробиома, сложната екосистема от микроорганизми, която обитава различни части от човешкия организъм.
Най-активно те функционират в храносмилателната система, но се срещат и по кожата, в устната кухина, в гениталната област и дори в дихателната система.
Пробиотиците могат да се намерят на пазара в няколко основни типа: обикновено под формата на капсули, таблетки, прахове, течности и дори кремове. Специфичното при тях е, че за разлика от други видове лекарства, които „атакуват“ директно различни здравни проблеми, те могат да се приемат и профилактично.
Тяхната функция е да поддържат баланса между „добрите“ и „лошите“ бактерии в организма. Когато този баланс е нарушен, например след боледуване, прием на антибиотици или продължителен стрес, се създават условия за развитие на патогенни микроорганизми.
Също така пробиотиците допринасят за потискане на вредните микроорганизми и засилват действието на защитните механизми на организма.
При какви обстоятелства се препоръчва употребата на пробиотици и какви са ползите?
Използването на пробиотици най-често се препоръчва при съмнение за дисбиоза: състояние, при което се нарушава нормалният микробен състав на даден участък от тялото, най-често червата. Това може да се случи след лечение с антибиотици, които унищожават както вредните, така и полезните бактерии. В такива случаи пробиотиците се използват за възстановяване на чревната флора и превенция на вторични инфекции, включително гъбични и бактериални.
Те се препоръчват и при чести инфекции на пикочно-половата система, особено при жените, където тя играе ключова роля за предпазване от патогени. Те могат да се използват и при кожни заболявания като атопичен дерматит и акне, както и при проблеми със зъбите и венците.
Пробиотиците не само подпомагат директно здравето на определени органи, но и оказват влияние върху цялостното състояние на организма. Здравият микробиом в червата участва в усвояването на витамини и минерали, производството на ензими и метаболитни продукти като късоверижни мастни киселини, които поддържат чревната стена здрава и намаляват възпаленията.
Също така, някои пробиотични щамове подпомагат имунната система, като активират определени имунни клетки и понижават чувствителността към алергени.
Пробиотиците при болки в стомаха и други стомашно-чревни проблеми: Истина или мит?
Твърдението, че пробиотиците облекчават храносмилателни неразположения, получава подкрепа от редица научни изследвания. Приемът на специфични пробиотични щамове се свързва с намаляване на симптомите при раздразнено дебело черво (IBS), хроничен запек, диария, предизвикана от антибиотици, както и инфекции с Clostridium difficile, потенциално сериозен причинител на чревни възпаления.
Някои пробиотични бактерии стимулират перисталтиката, което подпомага изхождането, докато други ограничават ферментацията на несмлени хранителни остатъци и така намаляват газовете и подуването.
Все пак, реакциите на организма са индивидуални и понякога при започване на пробиотична терапия се наблюдава временно влошаване на симптомите: например повече газове или разстройство. Това се дължи на адаптацията на чревната флора към новите микроорганизми.
Проучвания показват, че ефектът от пробиотиците зависи до голяма степен от вида и количеството на микроорганизмите, съдържащи се в продукта, както и от начина на прием. Има разлика между това дали ги поглъщаме заедно с храна или ги пием на празен стомах. Периодът на приемане също оказва влияние. Затова е препоръчително консултиране със специалист, който може да предложи точния щам за конкретен проблем.
Естествени източници на пробиотици
Освен като хранителни добавки, пробиотиците се съдържат и в редица ферментирали храни. Киселото мляко, особено ако е с „живи и активни култури“, е сред най-достъпните източници.
Кефирът е друг популярен избор, тъй като съдържа разнообразие от бактерии и дрожди, които заедно подпомагат чревната микрофлора. Киселото зеле и корейското кимчи също са богати на пробиотици и са чудесна алтернатива, ако не са минали през термична обработка.
Други източници включват мисо супа (японска традиционна супа), темпе (соев хранителен продукт), комбуча (вид чаена гъба) и някои видове извара и туршии. Подобни продукти носят двойна полза за организма, защото не само предоставят пробиотици, но и осигуряват навлизането на пребиотици, които са храна за полезните бактерии. Това създава благоприятна среда за развитието на здравословен микробиом.
Хранителните продукти обаче не винаги осигуряват достатъчно голям брой активни микроорганизми, особено ако са обработвани термично или съхранявани дълго време. В такива случаи добавките могат да предложат по-концентрирана доза, особено когато се търси бърз ефект или се лекува конкретно състояние.
Пробиотиците участват в поддържането на микробния баланс, подпомагат храносмилането, укрепват имунитета и дори могат да повлияят на менталното здраве. От друга страна е важно да се запомни, че те не са универсално решение на всички здравословни проблеми. Въпреки това при разумна употреба могат да се превърнат в съюзник за по- здраво тяло.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.