Зимата определено е сезонът на червеното греяно вино. То може да се похвали с много полезни за здравето качества, пише немското издание Focus.
Известно е, че тази напитка сама по себе си има антибaĸтepиaлни и aнтиceптични свойства. Малцина обаче знаят, че в топъл вариант тя е много полезна при психическа и физическа преумора.
Не е случайно, че по площадите на повечето големи европейски столици, включително и в София, масово предлагат греяно вино през зимата. Благодарение на подправките, които се използват при неговото приготвяне, полезните му свойства се увеличават.
Важно е обаче да се знае, че подобно на лекарствата, и с тази напитка не бива да се прекалява. Или както казват нашите баби: „Всичко трябва да е с мяра“.
Другото важно правило е, че виното трябва само да се сгрее леко, а не да се оставя да заври. Най-добре е човек да използва полусухо вино. Докато се затопля, в него се добавят канела, карамфил, кора от лимон, анасон, мед и джинджифил. Малко по-нетрадиционна напитката става, ако в нея се сложи черен или бял пипер, дафинов лист, парченца ябълка, стафиди и орехи. Всичко зависи от конкретния вкус.
Добре е да се знае обаче, че греяното вино се пие горещо – като чай, и то във висока порцеланова чаша, в която бавно да изстива. Ако чашата е стъклена и прозрачна, човек може да се любува на цвета на напитката. За съжаление обаче на повечето коледни базари тя се предлага в картонена чаша.
Предпазва от болестта на Алцхаймер
На първо място то засилва паметта и се бори с болестта на Алцхаймер. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира в храни като червеното грозде, виното, малините и тъмния шоколад. За него се знае, че действа благоприятно върху паметта.
Група изследователи са установили, че ресвератролът намалява негативното влияние на вредните молекули, проникващи в мозъчната тъкан. По този начин се предотвратява опасността от развитието на болестта на Алцхаймер.
Понижава нивата на лошия холестерол
Някои медици твърдят, че топлото вино понижава нивата на лош холестерол в кръвта. Едно испанско проучване показва, че темпранийо – сорт червено грозде, от който се правят някои червени вина, всъщност може да има положителен ефект върху кръвоносните съдове, като ги почиства от холестерола.
Изследователите са открили, че здравите участници в изследването, които са изпивали по три чаши греяно вино седмично, са понижили нивата на лошия си холестерол с 9%, а онези с висок холестерол – с 12%.
В този смисъл може да се каже, че греяното вино предпазва и сърцето от увреждане.
Намалява риска от нежелано съсирване на кръвта
Полифенолите, открити в червеното вино, помагат да се поддържа доброто състояние на кръвоносните съдове и да се намали риска от нежелано съсирване на кръвта. Проф. Джон Фолц, който е специализирал сърдечносъдова медицина в Университета на Уисконсин-Медисън, съобщава, че те са почти толкова ефективни, колкото хапчетата за сърце.
Неврологът доц. Наталия Рост от университета в Харвард пък твърди, че ако човек пие по една чаша вино на ден, рискът от инфаркт може да бъде по-нисък. Въпреки това тя предупреждава, че ако човек започва да пие повече от две питиета на ден, рискът се увеличава много рязко.
Действа противовъзпалително и „гони“ вирусите
Най-ценното качество но греяното вино е неговото противовирусно действие. Тази напитка действа като натурален антибиотик в тялото, засилва имунитета и предпазва организма от болести. А ако вече сте хванали някой грипен вирус, напитката може да замени прахчетата, разтворени в топла вода и препълнени с вредни съставки.
Проучване от 2010 г., публикувано в американски вестник по епидемиология, проведено сред 4000 преподаватели в пет испански университета, показва, че участниците, пиещи по няколко чаши греяно вино седмично, са били с 40% по-малко предразположени към развитие на настинка.
Това вино действа и противовъзпалително. При консумацията му се възстановява нормалната функция на тъканите и се успокояват леките артритни болки. Благотворното действие на виното се дължи отново на ресвератрола, който се съдържа в червеното грозде.
Греяното вино е полезно и за костите
Ортопедите твърдят, че топлото червено вино е полезно за костите. Те се позовават на научен доклад, публикуван в американското списание по епидемиология, който показва, че жените, които пият между една и три чаши вино седмично, са имали по-голяма костна минерална плътност, измерена в тазобедрената област, отколкото въздържателките или пиещите по-голямо количество.
Действа детоксикиращо след преяждане
Помага също така за детоксикацията на тялото след коледно-новогодишното преяждане и препиване. Червеното вино прочиства организма от натрупаните в тялото отпадъчни продукти, получени при разграждането на хранителните продукти, алкохола и лекарствата. Особено добър ефект има върху черния дроб и бъбреците индийското орехче, което се добавя в греяната напитка.
Действа добре и при запек. Карамфилът в греяното вино се използва при запек, твърдят медиците. Те обясняват, че активните съставки в карамфила могат да увеличат подвижността на червата, както и подобряване на храносмилането чрез увеличаване на стомашно-чревните ензими.
Намалява риска от развитието на диабет
Смята се също така, че намалява риска от диабет. Проучване, направено от учени в Канада през 2009 г., показва, че всички вина могат да намалят риска от развитието на метаболитни заболявания с до 13%. Оттогава до сега изследователите се опитват да открият точния механизъм, по който това се случва.
Забавя стареенето на кожата на лицето
И последно, но не по значение, греяното вино се грижи и за кожата. Индийският диетолог Аншул Жайбхарат твърди, че тази напитка е наистина добро за кожата на лицето и в действителност предотвратява стареенето ѝ.
Червеното вино е пълно с антиоксиданти като флавоноид, ресвератрол и танин, които помагат в борбата с бръчките. Освен да се пие, то може да се използва като маска за кожата. Втрива се в кожата, оставя се да престои 10 минути и след това се измива с хладка вода.
Как да си приготвим този елексир?
Греяното вино е много популярно в Европа. В Германия се нарича Glühwein, във Франция - Vin chaud, а в Италия - Vin brulé. Идеално за изненада на любим човек, защото не е скъпо за приготвяне, а освен това изпълва въздуха с приятен аромат, който не оставя никой безразличен.
Има много различни рецепти и методи за приготвяне на греяно вино. Някои хора първо загряват виното, после добавят подправките. Други първо поставят захарта и подправките в малко количество вода и след като поврят заедно няколко минути, добавят виното. Трети пък слагат всички подправки в марля и заедно със захарта се добавят във виното, загряват го за няколко минути, а преди сервиране ги вадят (нещо като винен чай).
Без значение кой от вариантите ще изберете, за да си приготвите полезната напитка, вие задължително трябва да разполагате с бутилка червено вино, един портокал, две пръчици канела, пет пъпки карамфил, половин чаена лъжичка индийско орехче на прах, една трета чаша захар и една четвърт чаша бренди или ликьор.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.