През последните години се забелязва една устойчива тенденция да се храним все по-здравословно и внимателно да подхождаме към подбора на продукти. И в това няма нищо лошо.

Проблемът е, че често правим грешки при тяхното комбиниране. Специалистите обясняват, че организмът ни е сложна система и за да разгражда правилно консумираните от нас храни, трябва да му помогнем.

Едва ли някой се замисля, когато се храни, дали организмът му понася определени комбинации от храни и пред какви предизвикателства е поставена храносмилателната му система. Затова пък всички масово се оплакват от подуване, чувство за тежест в корема и газове.

Неприятните симптоми често са продукт на нашето незнание или несъобразяване с препоръките на лекарите. А те са категорични, че разделянето на някои продукти могат съществено да подобрят здравословното ни състояние.

Ананас с кисело мляко

Купичка с кисело мляко и тропически плодове изглежда като добра идея за закуска. Но не всички привърженици на здравословното хранене знаят, че тази комбинация сериозно вреди на тялото им. Специалистите твърдят, че ананасът съдържа бромелаин, а този ензим, в комбинация с млечни продукти, може да доведе до отделянето на токсини при разграждането им в червата. Естествено всичко това натоварва черния дроб и води до подуване на корема.

Картофки с месо

Пържолата с гарнитура от пържени картофки е една традиционна комбинация за нашата трапеза. Общоприето е мнението, че картофите са зеленчуци, които са идеална добавка към животинските протеини. В действителност обаче изобщо не е така.

Снимка: Getty Images

За смилането на тези два продукта се изискват различни видове храносмилателни ензими, обясняват лекарите. Смесването на двата продукта води до по-дългото разграждане на храната в стомаха и червата. А именно този процес създава усещането за тежест.

Краставици и домати

Още една класическа за родните ширини салата, но със съставки, които са напълно несъвместими. Специалистите обясняват, че краставицата е алкален зеленчук, а доматът – киселинен. И докато в стомаха се освобождава киселина, с чиято помощ се смилат краставиците, доматите си „бродят” из червата ни, без организмът да е в състояние да усвои ценните витамини и минерали, съдържащи се в тях. Ето защо, след като сме изяли любимата си салата, често ефектът е подут корем и отделяне на газове.

Алкохол с кафе

Комбинирането на кафе с алкохол е едно от най-вредните неща. А мнозина прибягват до кофеиновата напитка в края на вечерята или парти с много алкохол. Има обаче едно изследване, извършено от група американски учени, което ясно показва, че кофеинът само маскира ефекта от алкохола. Чашата с кафе ще повиши жизнеността на тялото в продължение на шест часа, но през цялото време то ще е дехидратирано след консумацията на алкохол. Или иначе казано, вместо човек да си гарантира добър сън след партито, той няма да може да заспи, ще ходи до тоалетна през 20-30 минути и всичко това ще е комбинирано с неприятно сърцебиене.

Бургери и бира

Едва ли има мъж, който да не обича бургери с бира. Това също е една популярна комбинация. И за нещастие – вредна за организма. Хранейки се по този начин, човек нанася удар по черния дроб и бъбреците си. Докато организмът се стреми да извлече полезните съставки от бирата и да неутрализира вредните, мазният бургер забавя процесите в черния дроб. Неприятните последици в този случай отново са свързани с тежест и подуване на корема. А след тях се появява и т.нар. киселинен рефлукс.

Вино и десерт

Няма млада жена, която да не обича да се поглези с приятелки в края на работния ден с чаша вино и парче торта. Това обаче не остава без последици за организма, коментират лекарите.

Снимка: Getty Images

Виното стимулира производството на инсулин и насърчава ускоряването на смилаемостта на захарите, което води до увеличаване на мастните натрупвания в черния дроб. Ето защо, ако няма никаква сила на света, която да ви откаже от виното, то най-добре би било да го съчетаете с някакви сирена, вместо със сладкиш.

Тази статия има информативен характер и не замества професионалната медицинска консултация.