Какви са ползите за здравето от сминдуха: Съвети как да го използваме

Семената на това растение са богат на протеини, фибри и магнезий и помагат при храносмилане, кърмене и висока кръвна захар
Какви са ползите за здравето от сминдуха: Съвети как да го използваме

Сминдухът, известен като Trigonella foenum-graecum, отдавна е ценен заради високото си хранително съдържание. Той предлага уникална комбинация от макронутриенти и минерали, които поддържат ежедневното здраве, става ясно от проучване по темата. 

Авторите подчертават, че семената са особено богати на протеини, магнезий и разтворими фибри, които могат да помогнат за поддържането на мускулите, контрола на кръвната захар и храносмилането.

За какво е полезен сминдухът

Историята на сминдуха пресича множество култури. Някои го ползват като подправка за готвене, други ценят практическата му употреба в ежедневието. Семената му са използвани, както за овкусяване, така и като лечебно растение от египтяни, гърци и римляни. Египетските воини са го ползвали като напитка преди битка.

Днес популярността му нараства, тъй като по-нови открития показват, че тези семена помагат за поддържането на здравината на мускулите. Една от причините е съдържанието на протеини, което помага за поддържането на жизненоважни тъкани за движение или възстановяване след упражнения, пише Earth.com.

Постоянният прием на магнезий е също толкова важен за всеки, който се опитва да остане активен. Семената от сминдух предлагат този минерал в количества, които улесняват достигането на препоръчителната дневна цел.

Изследователите свързват магнезия с основните метаболитни реакции и мускулната релаксация. Тази връзка означава, че тези, които включват сминдух в диетата си, може да забележат по-малко мускулни разтежения по време на натоварени седмици.

Сминдухът е богат на хранителни вещества

Сминдухът съдържа не само протеини и магнезий. В него има вид разтворими фибри, които поддържат балансирана храносмилателна система като регулират чревната перисталтика.

Снимка: Canva

Експертите казват, че семената осигуряват и допълнителни минерали, като желязо и калий, въпреки че магнезият често е на преден план заради ролята си в контрола на мускулите.

Хранителни стойности

Една супена лъжица или 11 грама цели семена от сминдух съдържа 35 калории и няколко хранителни вещества, включително:

  • Фибри: 3 грама
  • Протеини: 3 грама
  • Въглехидрати: 6 грама
  • Мазнини: 1 грам
  • Желязо: 3,72 милиграма – 21% от дневната нужда
  • Манган: 0,137 милиграма – 6% от дневната нужда
  • Магнезий: 21,2 милиграма – 5% дневната нужда

Как се употребява сминдух?

Някои намират семената на сминдуха за трудни за сдъвкване и прекалено ароматни. Препичането им в сух тиган помага да се смекчат по-острите им нотки. Хората, които предпочитат по-меки текстури, могат да ги накиснат за една нощ и да ги смесят в дипове за лесен начин за увеличаване на дневния прием на протеини.

В традиционната българска кухня сминдухът е основна съставка в шарената сол. Продава се и под формата на хранителна добавка. 

Сминдух за мускули и нормално храносмилане

Балансираната диета с много протеини често поддържа мускулната тъкан. Сминдухът е отличен растителен източник, съдържащ аминокиселини, които могат да помогнат за възстановяването на мускулите. Може да бъде добавен към ястия с ориз или супи. Заместването на други подправки със счукани семена от сминдух може да подобри вкуса и същевременно да добави хранителни ползи.

Фибрите в семената от сминдух увеличават чувството за ситост, което може да помогне за управление на размера на порциите на храната. 

Често следва по-спокойно храносмилане, тъй като фибрите са свързани и с постоянен гликемичен отговор. Резултатът е по-стабилна енергия, което е полезно за поддържане на активен режим.

Ежедневни съвети за употреба на сминдух

Смленият сминдух се съчетава добре с маринати или се за овкусяване на месо. Може също така да се добави към вегетариански яхнии, придавайки им фин, пикантен вкус.

Някои предпочитат охладен чай от сминдух, запарен за кратко, за да се подчертае мекия му, ядков вкус. Други пък се спират на кълнове от сминдух в салати или сандвичи, които добавят допълнителна хрупкавост, пълна с витамини.

Умереният дневен прием на сминдух може да допринесе за поддържане на мускулите и храносмилането. Експертите препоръчват постоянна употреба в малки количества.

Помага ли сминдух при кърмене

Сминдухът може да помогне и на жените по време на кърмене. В клинично проучване със 78 кърмещи майки, пиещите чай от семена от сминдух, съобщават за увеличено количество кърма. Бебетата им показват подобрен растеж на теглото, дължината и обиколката на главата в сравнение с кърмени бебета, при които майките не ползват добавката.

Сминдухът подпомага баланса на кръвната захар

Друго скорошно проучване, включващо 62 души с диабет тип 2, показва, че приемът на прах от сминдух два пъти дневно в продължение на два месеца води до намаляване на кръвната захар и индекса на телесна маса.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Експерти смятат, че този ефект се дължи на високото съдържание на разтворими фибри в семената, които могат да забавят усвояването на захарта след хранене. 

Подобрява общото здраве

Честото подуване на корема или други храносмилателни проблеми мотивират много хора да търсят растителни храни, които са по-малко натоварващи. Разтворимите фибри на сминдуха могат да успокоят често срещани проблеми.

Той може да подпомогне микробиотата, която покрива червата, което може да насърчи както усвояването на хранителни вещества, така и комфорта след хранене.

Семената са подходящи и за тези, които следват диети, базирани на бобови растения, тъй като сминдухът принадлежи към същото семейство като лещата и боба.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.