Знаете ли, че след определена възраст тялото ни започва да произвежда по-малко колаген? Този важен протеин е от съществено значение не само за младежкия вид на кожата ни, но и за здравето на ставите, костите и съединителната тъкан. С напредването на възрастта и под влиянието на фактори като стрес, замърсяване и нездравословен начин на живот, нивата на колаген намаляват, което може да доведе до бръчки, отпусната кожа, болки в ставите и намалена подвижност. 

Като решение на този проблем козметичната индустрия предлага различни хранителни добавки,  ампули и серуми, с които да подпомогнем тялото в производството на колаген. Много от тези продукти са скъпи, но има алтернатива на тях, която можем да приготвим у дома със същия ефект. 

Приготвянето на домашен колаген се препоръчва като средство не само от народната медицина, но и от съвременната наука, която все по-често насочва вниманието си към хранителните източници като форма на подпомагане на организма за по-доброто му функциониране, пише онлайн изданието City Magazine.

В свят, пренаситен със скъпи козметични продукти, една обикновена купа бульон се превръща в неочакван съюзник на кожата, ставите и цялостното благосъстояние.

Всичко в една чаша: Наистина ли действа домашният колаген?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и е основен градивен елемент на кожата, сухожилията, ставите, хрущялите и костите. С времето естественият му синтез отслабва, а външните фактори като стрес, слънце и нездравословно хранене ускоряват този процес. В резултат се появяват бръчки, суха кожа, болки в ставите и усещане за отпадналост.

Един от най-ефективните начини да се компенсира този спад е чрез редовен прием на колаген, който можем да си приготвим у дома под формата на костен бульон. 

Снимка: Canva

Той съдържа естествени форми на колаген тип I, II и III, които се освобождават при продължително готвене на кости, съединителни тъкани и хрущяли. По време на термичната обработка се отделят и други полезни вещества като хиалуронова киселина, глюкозамин, калций, магнезий и фосфор, всички от които подпомагат регенерацията и укрепването на тъканите.

При редовен прием колагенът се натрупва и подобрява еластичността на кожата, като намалява признаците на стареене, твърди изследване, публикувано в списание Advances in Therapy (2024). Причината се крие в това, че за разлика от синтетичните добавки домашно приготвеният бульон съдържа хидролизирани форми на колаген, които организмът може да усвои по-ефективно и пълноценно.

Рецепта за домашен колаген

Приготвянето на колагенов бульон е просто, но изисква време и търпение. Дългото готвене е ключово, тъй като именно то позволява на всички ценни вещества да се освободят от костите и тъканите.

Необходими продукти:

  • 1 голяма говежда кост с малко месо (може да се заменят с няколко пилешки бутчета, които също са богати на колаген).
  • 3 моркова.
  • 3 корена магданоз.
  • 1 корен целина.
  • 2 големи глави лук.
  • 2 скилидки чесън.
  • 2 дафинови листа.
  • 1 клонка розмарин.
  • Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

  • Поставете костта (по възможност разрязана, за да се вижда костният мозък) в голяма тенджера или уред за бавно готвене. Залейте с вода, така че да покрие всички съставки.
  • Варете на слаб огън поне 10 часа (или до 24 часа, ако използвате уред за бавно готвене). Дългото варене помага да се извлекат най-много хранителни вещества от костите и тъканите.
  • Към края на варене, добавете всички зеленчуци и подправки. Оставете да ври още 4 часа.
  • Прецедете бульона. Ако желаете, извадете костния мозък от костите и го добавете обратно в течността за допълнителна хранителна стойност.
  • Изсипете готовия бульон в стъклени буркани и съхранявайте в хладилник до 5 дни или замразете за по-дълго съхранение.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Как да консумирате домашния колаген правилно?

За оптимален ефект се препоръчва прием на 100 до 200 мл бульон дневно. Най-добре е това да се случва сутрин или вечер, когато храносмилателната система е спокойна и абсорбцията на хранителни вещества е най-ефективна.

Бульонът трябва да се затопля леко преди консумация, но да не се вари повторно, тъй като високите температури могат да разрушат чувствителни аминокиселини.

Може да се консумира като напитка или да служи като основа за супи, ризото или дори здравословни сосове. Вкусът му позволява да бъде адаптиран  чрез добавяне на мисо паста, джинджифил или куркума.Какви резултати ще усетите и кога ще започнат да се проявяват?

Редовната консумация на домашен колаген няма моментален ефект, но след няколко седмици могат се наблюдават осезаеми и видими подобрения: По-сияйна и еластична кожа.

  • По-добра подвижност и по-малко болки в ставите.
  • По-здрава коса и нокти.
  • По-добро общо състояние и храносмилане, тъй като желатинът в супата има благоприятен ефект върху чревната лигавица.

Костният бульон, като източник на естествен колаген, предлага устойчив и ефективен подход за поддържане на здравето на кожата, косата, ставите и съединителните тъкани в организма. 

Снимка: Canva

В контекста на съвременните козметични продукти, често обещаващи бързи, но нетрайни резултати, костният бульон предоставя достъпна и изпитана алтернатива. Редовната му консумация може да допринесе за цялостното вътрешно и външно благосъстояние на тялото.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.