Сладките картофи: Намаляват риска от рак и помагат за здравето на очите

Консумацията им е от полза за кръвното налягане, но хората с бъбречни проблеми нека внимават заради наличието на калий
Сладките картофи: Намаляват риска от рак и помагат за здравето на очите

Богатото разнообразие на видове картофи ни поставя и пред сериозна дилема - кой да изберем за нашето меню, обикновения бял картоф, червен картоф, сладък или лилав картоф. Всъщност, има над 2000 сортови разновидности, а това го прави сред най-широко произвежданите култури в света, след пшеница, ориз и царевица.

В тази статия на MedicalNewsToday са разгледани хранителната стойност и възможните ползи за здравето на сладките картофи. Също така най-важните съвети за консумацията на сладките картофи като част от ежедневното меню, но и някои рискове за здравето.

Сладките картофи са добър източник на фибри, калий, витамини и други важни хранителни вещества. Съществуват различни ползи за здравето, сред които подобряване на инсулиновата чувствителност при хора с Диабет тип 2, подобряване на храносмилането и намаляване на възпаленията.

Ползи от сладкия картоф

Сладките картофи могат да предложат различни ползи за здравето. Ето някои от начините, по които те могат да бъдат полезни за здравето на човека:

Подобряване на инсулиновата чувствителност при диабет

В едно проучване от 2008 г. изследователите установяват, че екстракт от сладък картоф с бяла кожа подобрява инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2.

 

Снимка: iStock

По-рано, през 2000 г., лабораторни плъхове са консумирали в продължение на 8 седмици или сладки картофи с бяла кожа, или инсулинов сенсибилизатор, наречен троглитазон. Нивата на инсулинова резистентност се подобряват при тези, които консумират сладък картоф.

Необходими са обаче още проучвания при хора, за да се потвърдят тези ползи.

Фибрите в сладките картофи също са важни. Проучванията са установили, че хората, които консумират повече фибри, изглежда имат по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Поддържане на здравословни нива на кръвното налягане

Американската сърдечна асоциация (AHA) насърчава хората да избягват консумацията на храни, които съдържат големи количества добавена сол, и вместо това да консумират повече храни, богати на калий, за да поддържат здрава сърдечносъдова система.

Снимка: iStock

Порция от 124 г пюре от сладки картофи осигурява 259 милиграма (mg) калий, или около 5% от дневните нужди за възрастен човек. Настоящите насоки препоръчват възрастните да консумират 4700 mg калий на ден.

Намаляване на риска от рак

Сладките картофи са отличен източник на бета-каротин. Това е растителен пигмент, който действа като мощен антиоксидант в организма. Бета-каротинът е и провитамин. Организмът го превръща в активната форма на витамин А.

Антиоксидантите могат да спомогнат за намаляване на риска от различни видове рак, включително рак на простатата и рак на белия дроб.

Подобряване на храносмилането

Съдържанието на фибри в сладките картофи може да помогне за предотвратяване на запек и да насърчи редовността за здрав храносмилателен тракт. Освен това многобройни проучвания свързват високия прием на фибри с намален риск от рак на дебелото черво.

Защита на здравето на очите

Както бе споменато по-горе, сладките картофи са добър източник на провитамин А под формата на бета-каротин.

След 18-годишна възраст се препоръчва прием на 700 mg витамин А дневно за жените и 900 mg дневно за мъжете. Витамин А е важен за опазване здравето на очите. Един печен сладък картоф с обелката ще осигури около 1403 mcg витамин А, или 561% от дневната нужда на човек.

Повишаване на имунитета

Една порция от 124 г сладки картофи осигурява 12,8 mg витамин С. Настоящите препоръки са дневен прием от 75 mg витамин С за възрастни жени и 90 mg за възрастни мъже.

Снимка: flickr.com, by Artizone

Човек, който консумира малко или никакъв витамин C, може да развие скорбут. Много от симптомите на скорбут са резултат от тъканни проблеми, дължащи се на нарушено производство на колаген.

Намаляване на възпаленията

Проучване върху гризачи от 2017 г. показва, че екстракт от лилав сладък картоф може да помогне за намаляване на риска от възпаления и затлъстяване.

Сладките картофи съдържат холин - хранително вещество, което подпомага движението на мускулите, ученето и паметта. Той също така поддържа нервната система.

Съвети

Когато купувате и готвите сладки картофи, е важно да проверите дали картофите са твърди и с гладка обелка.

Освен това винаги ги съхранявайте на хладно и сухо място за не повече от 3-5 седмици.

Съвети за готвене

Печете сладките картофи, за да подчертаете естествения им вкус, и ги консумирайте без гарнитури. Сладките картофи имат естествено сладък и кремообразен вкус.

Лесен начин за приготвяне е да ги изпечете увити в алуминиево фолио и да ги хвърлите на жар и барбекю.

Хората, които не планират да ядат обелките, могат да поставят картофите във въглищата, без да ги увиват във фолио.

Снимка: Thinkstock

Спокойно може да изпечете сладките картофи и нарязани във фурна.

За да приготвите сладък картоф още по-бързо, набодете го с вилица, увийте го в хартиена кърпа и го сложете в микровълнова фурна на висока температура, докато омекне.

Добавете ги и като гарнитура:

  • Поръсете го с канела, кимион или къри на прах
  • Добавете лъжица нискомаслена извара или гръцко кисело мляко, както и капка зехтин
  • Може да направите салата от печени сладки картофи
  • Варении и след това пасирани, сладките картофи дори могат да се превърнат в основа на сладкиш (след добавяне на какао и останалите продукти)

Рискове

Сладките картофи съдържат калий. Високият прием на калий може да не е подходящ за хора, които приемат бета-блокери. Лекарите често ги предписват при сърдечни заболявания, а те могат да предизвикат повишаване на нивата на калий в кръвта.

Хората с бъбречни проблеми също трябва да внимават колко калий консумират. 

Друг риск, който трябва да се има предвид, е, че някои плодове и зеленчуци са податливи на замърсяване с пестициди. През 2019 г. сладките картофи са класирани на 31-во място.

Купуването на органични продукти или отглеждането им в домашни условия са най-добрите начини да сведете до минимум риска от замърсяване.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.