Риба на Никулден: Защо е универсален „лек” за здравето ни

Експерти обясняват защо рибата на Никулден е повече от традиция. Открийте доказаните ползи на скумрията, сардините и сьомгата за сърцето и мозъка
Риба на Никулден: Защо е универсален „лек” за здравето ни

На Никулден по традиция рибата заема централно място на трапезата. Но зад празничната традиция се крие научно доказана истина – рибата е една от най-здравословните храни, която можем да консумираме редовно.

Актуални изследвания разкриват впечатляващи ползи за сърцето, мозъка и цялостното ни здраве. Редовната консумация на риба намалява риска от инсулт, хронични неврологични заболявания, сред които болест на Алцхаймер, депресия и хронични възпалителни състояния.

Как точно рибата подобрява здравето ни? Коя риба е най-подходяща за различните здравословни нужди? И колко често трябва да я включваме в менюто си? В тази статия ще разгледаме научно обосновани факти и експертни препоръки, които ще ви помогнат да направите информиран избор.

Защо рибата е толкова полезна за здравето

Рибата е изключителен източник на основни хранителни вещества, които организмът ни не може да произведе сам. На първо място, тя е богата на омега-3 мастни киселини – вещества с доказано противовъзпалително и кардиопротективно действие.

Освен омега-3, рибата предоставя:

  • Висококачествени протеини за изграждане и поддържане на мускулна маса
  • Витамин D за здрави кости и имунна система
  • Витамин B12 за нервна система и производство на ДНК
  • Селен, калий, фосфор и магнезий – минерали с множество важни функции

Според проучване на Харвардското училище по обществено здраве, консумацията на мазна риба като сьомга, скумрия и шаран поне два пъти седмично може да намали риска от сърдечносъдови заболявания с 36%.

Тези впечатляващи данни обясняват защо здравните организации по света активно препоръчват включването на риба в седмичното меню.

Ползите от рибата за сърдечното здраве

Омега-3 мастните киселини в рибата имат положително въздействие върху сърдечносъдовата система:

  • Намаляват риска от аритмии (нарушения в сърдечния ритъм)
  • Понижават кръвното налягане при хора с хипертония
  • Редуцират нивата на триглицеридите в кръвта
  • Подобряват кръвообращението и намаляват възпалението

Препоръчва се консумация на риба поне два пъти седмично, като всяка порция трябва да бъде около 100-150 грама. Това количество осигурява оптимална доза омега-3 и други важни нутриенти, според експертите от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

Риба за бременни жени и деца – важни насоки

Консумацията на риба по време на бременност е изключително важна за развитието на бебето. Омега-3 мастните киселини подпомагат формирането на мозъка и нервната система на плода.

Научни изследвания показват, че децата на майки, които консумират поне две порции риба седмично по време на бременността, демонстрират:

  • По-добри когнитивни резултати
  • Подобрени умения за визуално разпознаване
  • По-високи показатели при развитието на речта

Важно е обаче бременните жени да избягват риба с високо съдържание на живак като:

  • Акула
  • Риба меч
  • Някои видове риба тон

Безопасни избори включват сьомга, пъстърва, скумрия, сардини и скариди.

Малките деца също не трябва да консумират риба, която съдържа потенциално високи нива на живак. Децата могат да консумират риба с по-ниско съдържание на живак веднъж или два пъти седмично. Размерът на порцията риба за деца под 2-годишна възраст е 28 грама и се увеличава с възрастта.

Коя риба да изберем на Никулден и през цялата година

Дива сьомга

Сьомгата е безспорен лидер сред препоръчваните риби за здравословно хранене. Тя е изключително богата на омега-3 мастни киселини, калций и висококачествени протеини.

Снимка: iStock

Противовъзпалителните свойства на омега-3 в сьомгата са особено полезни за хора с артрит. Рибата е идеална и за хора на кето диета, които се стремят към понижаване на теглото.

Пъстърва

Пъстървата е една от най-консумираните риби в България и се нарежда точно след сьомгата по съдържание на омега-3. Тя е отличен източник на:

  • Калий и селен
  • Фосфор и витамин B6
  • Повече от дневната доза витамин B12

Редовната консумация на пъстърва намалява сърдечносъдовия риск, понижава вероятността от депресия при пациенти с болест на Алцхаймер и подобрява циркулацията на кръвта, имунитета и хормоналния баланс при жените над 40 години.

Скумрия

Скумрията е най-често консумираната риба в България, тъй като е една от най-лесно достъпните у нас. Тя е и изключително полезна:

  • Високо съдържание на омега-3 мастни киселини за здраво сърце
  • Богата на протеини, подходяща за диети за отслабване
  • Много високи нива на витамин B12 – критичен за нервната система и имунитета
  • Отличен източник на селен, желязо и магнезий

Снимка: iStock

Дефицитът на витамин B12 може да причини анемия, затова скумрията е отличен избор за превенция.

Сардини

Сардините са богати на ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) киселини – омега-3 мастни киселини с мощни антиоксидантни свойства. 

Сардините са една от малкото храни с естествено високо съдържание на витамин D и калций. Една порция съдържа 33% от дневните нужди от калций, което ги прави идеални за поддържане на здравето на костната система.

Херинга

Херингата съдържа повече омега-3 мастни киселини в сравнение със сардините, пъстървата и скумрията. Освен това е отличен източник на витамин D, селен и йод.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Диетолозите я препоръчват особено на хората в напреднала възраст, тъй като е достъпна, сравнително евтина и много полезна за тяхното здраве. Обикновено се намира консервирана, осолена или пушена, но може да се консумира и прясна.

Рибата като част от здравословния начин на живот

Редовната консумация на риба не само подкрепя сърдечното здраве, но също така намалява риска от:

  • Инсулт
  • Депресия
  • Хронични неврологични заболявания като болестта на Алцхайме
  • Хронични възпалителни състояния

Включването на риба в седмичното меню поне два пъти е лесен и ефективен начин да направите диетата си по-здравословна и балансирана.

Има ли рискове заради живака в някои видове риба

Ако консумирате прикалено много риба, съдържаща живак, токсинът може да се натрупа в тялото ви. Малко вероятно е живакът да причини някакви здравословни проблеми на повечето възрастни. Но живакът е много вреден за развитието на мозъка и нервната система на неродените бебета и малките деца.

Реално малко количество живак се среща естествено в околната среда. Рибите, които могат да съдържат по-високи нива на живак, включват:

  • Акула
  • Риба меч
  • Кралска скумрия
  • Риба тон

Живакът попада в рибата чрез замърсяване на околната среда и се натрупва в телата им, особено при по-едрите и хищни риби, чрез процес, наречен биоакумулация. 

Някои проучвания показват, че високите нива на омега-3 мастни киселини в кръвта увеличават риска от рак на простатата. Други проучвания обаче сочат, че високите нива на омега-3 мастни киселини могат да предотвратят рака на простатата.

Нито едно от тези проучвания не е категорично и са необходими са още изследвания. 

Рибата на Никулден е не само красива традиция, но и научно обоснован избор за по-добро здраве. Консумацията на две порции риба седмично е достатъчна, за да се възползваме от впечатляващите й ползи за сърцето, мозъка и цялостното благополучие.

При избора на риба, предпочитайте мазни видове като сьомга, скумрия, пъстърва, сардини и херинга, които са богати на омега-3 мастни киселини. Внимавайте с рибата с високо съдържание на живак, особено ако сте бременна.

Консултирайте се винаги с Вашия лекар или диетолог, ако имате специфични здравословни състояния или диетични ограничения.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

—--------------------------------------------------------

Източници

  1. Училище по обществено здраве на Харвардския университет: Риба: Приятел или враг
  2. Mayoclinic (2023): Омега-3 в рибата: Как консумацията на риба помага на сърцето ви
Ключови думи: