Кафето може да намали риска от смърт, но само ако го пиете по този начин

Ново проучване е първото, което изследва как конкретни добавки към кафето влияят на ползите му за здравето
Кафето може да намали риска от смърт, но само ако го пиете по този начин

Кафето е не само любимата ободряваща напитка сутрин, но отдавна е доказана и ползата му за здравето, свързана с намален риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и дори смърт.

Разбира се, всичко зависи от начина на прием, количеството и някои други фактори. Като например, какво добавяте към кафето си. Според най-новото проучване се оказва, че някои добавки намаляват осезаемо ефективността му, съобщава Health.

Една чаша кафе (черно) на ден – 16% по-нисък риск от смъртност 

Учените установяват, че при хората, които пият една до две чаши кафе дневно, рискът от смъртност е с 14% по-нисък в сравнение с хората, които не пият кафе.

Това обаче важи само за тези, които пият кафето си черно или с малко количество сметана, мляко или подсладители. Твърде многото добавки намаляват ползите от кафето за здравето.

Снимка: Pexels

В проучване, публикувано през месец май 2025 година, в The Journal of NutritionФанг Фанг Жанг, доктор по медицина и професор в Училището по хранене Фридман към Университета Тъфтс и екипът й анализират данни от повече от 46 000 възрастни американци в продължение на около 10 години.

Целта на изследването е свързаността с риска от смъртност и навиците на участниците за пиене на кафе.

След периода на проучването, резултатите са следните:

  • Пиенето на една чаша кафе всеки ден е свързано с 16% по-нисък риск от смъртност като цяло.
  • Пиенето на две или три чаши кафе дневно намалява риска от смъртност като цяло със 17%.
  • Пиещите кафе имат 29-33% по-нисък риск от смъртност, по-специално от сърдечни заболявания.

Що се отнася до добавките към кафето, изследователите установяват, че тестваните хора имат 14% по-нисък риск от обща смъртност, ако са пили черно кафе или кафе с „ниско съдържание на добавена захар” и наситени мазнини в сравнение с тези, които не пият кафе. 

Експертният екип определя „ниско съдържание на добавена захар“ и „ниско съдържание на наситени мазнини“ като всяко количество под 5% от препоръчителната дневна стойност.

За около 220 грама напитка това означава:

  • 2,5 грама захар, или около една трета/половин чаена лъжичка захар, сироп или мед
  • 1 грам мазнини или около 5 супени лъжици мляко (2%), 1 супена лъжица сметана

Проучването показва още, че не се наблюдава повишаване на смъртността при хората, които приемат кафето си с повече захар или с по-голяма доза мляко или сметана.

Защо сметаната и захарта намаляват ползите от кафето?

Всяка чаша кафе е пълна с над 100 различни молекули и метаболити – една група от тях, полифенолите, до голяма степен е отговорна за многото ползи за здравето, свързани с кафето.

Полифенолите са антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията и елиминиране на свободните радикали, които иначе биха увредили клетките на тялото.

Така че тази връзка между консумацията на кафе и по-ниския риск от смъртност „е биологично правдоподобна“, казва пред Health д-р Джеймс О'Кийф, кардиолог в Института за сърдечно-съдови заболявания „Сейнт Лукс Мид Америка“. 

Добавянето на повече захар или наситени мазнини към кафето не е задължително да премахва полифенолите или да отменя напълно техните ефекти. По-скоро високата консумация на захар и наситени мазнини като цяло е свързана с по-лоши сърдечно-съдови заболявания и по-висока смъртност.

Извличане на максимума от вашата чаша кафе

Тъй като това е първото проучване, което разглежда ефектите на добавките в кафето върху риска от смъртност, доказателствата все още не са достатъчно силни, за да се направят окончателни препоръки за най-здравословния начин за пиене на кафе, споделят експертите.

Снимка: Pexels

Като общо правило обаче „винаги е разумно да се намали консумацията на захар и наситени мазнини“, добавя Мингянг Сонг, доцент по клинична епидемиология и хранене в Училището по обществено здраве в Харвард.

Черното кафе може да е по-добро, но не сте изложени на повишен риск, защото добавяте малко захар и мляко“, добавят експертите.

Освен добавките, умереността е ключова, когато става въпрос за консумация на кафе, тъй като всички ползи за здравето са склонни да намаляват след около две чаши кафе дневно. Пиенето на по-голямо количество може дори да стане опасно.

Високите дози кофеин могат да бъдат проблематични с тревожност, неравномерен сърдечен ритъм и повишено кръвно налягане“, напомня Джеймс О'Кийф, доктор по медицина и кардиолог в Института за сърдечни заболявания „Сейнт Лукс“.

Най-големите ползи от кафето за здравето

  • Кафето предпазва от депресия и има положителен ефект върху психичното здраве.
  • Кафеените зърна са богати на антиоксиданти, а те са от съществено значение, тъй като могат да предотвратят или забавят някои видове увреждания на клетките на тялото.
  • Кафето може да намали риска от диабет тип 2, което води до високи нива на кръвна глюкоза (кръвна захар).
  • Консумацията на кафе може да предпази от някои видове рак, включително рак на гърдата, колоректален рак, рак на ендометриума и простатата, сърдечни заболявания и болест на Паркинсон.
  • Кафето може да предпазва от деменция.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.