Чесънът отдавна е ценен не само като кулинарна съставка, но и като популярно природно средство със значителни ползи за здравето.

Все повече научни изследвания сочат, че редовната му консумация може да има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, пише онлайн изданието TOI. Основната причина се крие в съдържащите се в него биоактивни съединения, особено алицинът, който се образува при смачкване или нарязване на пресен чесън.

Специалистите обясняват, че тези вещества могат да допринесат за понижаване на кръвното налягане, подобряване на липидния профил и намаляване на възпалителните процеси, все фактори, които играят ключова роля в поддържането на здраво сърце. 

Когато чесънът се комбинира с балансирана диета и лека физическа активност има потенциала да се превърне в естествен съюзник в профилактиката на сърдечното състояние.

Как се грижи за сърцето?

Понижава кръвното налягане

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за инфаркти и инсулти. Проучванията сочат, че екстрактът от отлежал чесън може значително да намали систоличното (горната граница) и диастоличното (долна граница) кръвно налягане, особено при хора с хипертония. Дневният прием на 600-1200 mg екстракт от отлежал чесън може да бъде толкова ефективен, колкото и някои стандартни лекарства.

Освен това консумацията на чесън, особено суров или под формата на добавка, помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на притока на кръв.

Снимка: Canva

Намалява LDL холестерола

Чесънът може да помогне за намаляване на общия холестерол и по-специално за намаляване на нивата на LDL (лошия холестерол), като същевременно потенциално увеличава HDL (добрия холестерол). 

Това двойно действие помага за поддържане на артериите чисти и намалява риска от натрупване на плаки. 

Също така, добавянето на смачкан суров чесън към храната или консумирането на добавки с чесън може да подобри липидния профил за период от няколко седмици.

Предотвратява образуването на плаки

Чесънът понижава нивата на хомоцистеина, аминокиселина, свързана с увреждането на артериите. 

Алицинът и другите серни съединения в чесъна помагат за предотвратяване на втвърдяването на артериите (атеросклероза), като намаляват оксидативния стрес и възпалението. 

Това означава, че редовният прием на чесън подпомага гъвкавостта на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на опасни съсиреци или плакови отлагания.

Намалява съсирването на кръвта

Чесънът действа като естествено средство за разреждане на кръвта, като намалява агрегацията на тромбоцитите (пречи на слепването на тромбоцитите). Този антисъсирващ ефект подпомага по-гладкото протичане на кръвта и намалява риска от инфаркти и инсулти. 

Маслата, наситени с чесън, или суровият чесън в храната могат да бъдат особено полезни и за поддържане на оптимално кръвообращение, особено за хората, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.

Какви други ползи носи за здравето? 

Чесънът всъщност е суперхрана за бъбреците. Ефектите от употребата на чесън, като намаляването на възпаленията, понижаването на  кръвното налягане и контрола на нивата на холестерол, са ключови фактори за поддържането на здравето на бъбреците. 

Освен това експертите препоръчват да се готви с чесън, вместо със сол, тъй като чесънът придава вкус без да причинява натриево претоварване на в организма. 

Органосерните съединения, като алицина, стимулират производството на хематопоетичните стволови клетки, които са от съществено значение за здравето на кръвта и имунната система.

Снимка: Canva

Как можете да добавите чесън към диетата си?

Редовното приемане на чесън е важно, тъй като малки количества, приемани често, могат да помогнат за защита на сърцето с течение на времето. 

Най-лесният начин за добавяне на чесън към ежедневните ястия е като се добавят няколко нарязани на едро скилидки суров чесън в салати, супи или пържени ястия. 

Друга опция е да се приготви чеснов чай, като се накиснат смачкани скилидки в гореща вода. 

Като алтернатива може да се опитат добавки с отлежал чесън, ако суровият е  твърде силен. 

Чесънът се утвърждава не само като вкусна добавка към храната, но и като естествен съюзник за поддържане на сърдечното здраве. Благодарение на своите биоактивни съединения, той подпомага кръвообращението, регулира кръвното налягане и намалява възпаленията. Редовната му консумация в умерени количества може да бъде ценна част от профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.