Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за общественото здраве в съвременния свят.
Всяка година милиони хора по света се сблъскват с инфекции, които стават все по-трудни за лечение поради развитието на резистентни бактериални щамове.
В този контекст всяко ново изследване, което разкрива механизми на бактериалната резистентност, привлича сериозното внимание на медицинската общност, пише Livescience.
Основни резултати от изследването
Ново лабораторно изследване предполага, че кофеинът може да помогне на някои бактерии да се защитят от антибиотици, като намали терапевтичния ефект на лекарствата. Въпреки това експертите подчертават, че все още не е ясно как този ефект може да се прояви при хората, затова любителите на кафето не трябва да паникьосват.
Кафето е една от най-консумираните напитки в света, само в България средно консумираме около 4-5 килограма кафе на човек, годишно. Това прави всяко изследване, свързано с въздействието на кофеина върху здравето, особено актуално за милиони хора.
За E. coli и нейната роля в човешкия организъм
Escherichia coli е бактерия, която естествено обитава дебелото черво на здравите хора и животни. Въпреки че повечето щамове на E. coli са безвредни и дори полезни, някои могат да причинят сериозни заболявания, включително инфекции на пикочните пътища, гастроентерит, менингит и сепсис.
Как работи механизмът
Учените от Университета в Тюбинген, Германия, изследват как обикновената чревна бактерия Escherichia coli (E. coli) реагира на 94 различни химични съединения, включително антибиотици, аспирин и продукти от чревния тракт като вторични жлъчни киселини.
Кофеинът е намалява производството на транспортен протеин, наречен OmpF, който помага на обикновените антибиотици, като ципрофлоксацин и амоксицилин, да проникват в мембраните или вътрешността на бактериалните клетки. Теоретично, с по-малко на брой OmpF протеини, антибиотиците не могат да достигнат целите си в клетките толкова лесно, което ги прави по-неефективни.
Транспортни протеини - ключът към бактериалната защита
Транспортните протеини в бактериалните клетки функционират като специализирани "врати", които контролират какво влиза и излиза от клетката. Учените знаят от десетилетия, че бактериите могат да се защитават, като изпомпват вредни вещества чрез специални транспортни протеини във външните си слоеве. Тази способност помага на бактериите да устояват на ефектите на лекарства, които иначе биха ги убили.
Това, което не е ясно досега, е как точно бактериите променят активността на гените зад тези транспортни протеини в отговор на молекулите, с които се срещат във външната среда.
Резултатите от изследването
Изследването, публикувано в списание PLOS Biology, показа, че много различни химикали могат да предизвикат промени в бактериалните гени, свързани с транспорта, и по този начин потенциално да повлияят на отговора им към антибиотици.
От 94-те тествани вещества, 28 са променили активността на гените, свързани с транспорта в E. coli. Сред веществата с ефект са:
- Кофеин
- Хербицид
- Определени класове антибиотици, като тетрациклини и макролиди
- Лекарства, блокиращи фолиевата киселина
- Салицилати, включително аспирин
Експертни мнения
Д-р Ейприл Хейс, постдокторант изследовател в Университета в Ексетър, която не е участвала в изследването, подчертава: "Има много потенциални променливи, които все още не са изследвани, включително дали ефектът на кофеина ще намали способността на организма да се справи с инфекции."
Професор Андрю Едуардс от Имперския колеж в Лондон също потвърждава, че "няма доказателства от това изследване, че пиенето на кафе ще повлияе на отговора на човека към антибиотици и никой не трябва да променя рутината си."
Експертите подчертават няколко важни фактора, които ограничават практическата значимост на откритията в момента:
- Лабораторни условия срещу реални условия: Изследването е проведено в контролирани лабораторни условия, които може да не отразяват сложността на човешкия организъм.
- Концентрация на кофеина: Не е ясно дали концентрациите на кофеин, използвани в изследването, съответстват на тези, които се достигат в човешкия организъм при нормална консумация на кафе.
- Сложност на имунната система: Човешката имунна система има множество механизми за борба с инфекции, които не са отчетени в лабораторните експерименти.
- Метаболизъм на кофеина: Кофеинът се метаболизира бързо в човешкия организъм, което може да ограничи времето му на въздействие върху бактериите.
Въпреки интересните резултати, експертите подчертават, че в момента остава твърде малко вероятно консумацията на кофеин да доведе до трудно лечима инфекция. Д-р Хейс заключава: "Като цяло това изследване е интересно, но не е причина за безпокойство за консуматорите на кофеин."
Хората, на които са предписани антибиотици, трябва да следват напътствията на лекаря си и инструкциите, които идват с лекарството, без да променят консумацията си на кафе.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.