За хората, засегнати от проблеми с щитовидната жлеза, разбирането на нейните функции и възможните последствия от нарушенията е от първостепенно значение.
Тази малка ендокринна жлеза контролира жизненоважни процеси, а всяко отклонение в нейната дейност може да има значително влияние върху общото здравословно състояние, често изисквайки медицинско лечение.
Предвид това, проактивните мерки за поддържане на нейното здраве са ключови. Нарастващ брой доказателства сочат, че целенасочените промени в хранителния режим могат да подкрепят на нормалната функция на щитовидната жлеза и управлението на съществуващи състояния, пише онлайн изданието Medical News Today.
Хипотиреоидизъм и връзката му с храненето
Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда в гърлото. Основната ѝ роля е да произвежда хормони, които регулират ключови процеси като метаболизма (енергийния разход на тялото), пулса, телесната температура и дори емоционалното състояние.
Неправилното функциониране на жлезата може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми. Едно от най-честите заболявания, свързани с нея е развиването на хипотиреоидизъм.
Хипотиреоидизмът възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно количество от хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3 – хормон произведен от Т4). Това води до забавяне на метаболитните процеси и появата на симптоми като:
- Постоянна умора.
- Наддаване на тегло.
- Чувствителност към студ.
- Суха кожа.
- Забавено мислене и проблеми с концентрацията.
- Депресивни състояния.
- Нередовен менструален цикъл при жени.
Една от най-честите причини за появата на това състояние е тиреоидитът на Хашимото, автоимунно заболяване, при което имунната система атакува директно щитовидната жлеза.
3 основни хранителни вещества за предпазване на щитовидната жлеза
Макар че медикаментозната терапия е основната форма на лечение, правилният хранителен режим подпомага работата на жлезата, поддържа хормоналния баланс и може да облекчи симптомите. Определени храни предоставят нужните микроелементи:
Йод
Йодът е минерал, който участва директно в синтеза на Т3 и Т4. Организмът не може да го произвежда сам, затова е жизненоважно той да се набавя чрез храна. Недостигът му води до появата на така наречената „гуша“, уголемена щитовидна жлеза и нарушено производство на хормони.
Храни, богати на йод:
- Йодирана сол.
- Морски водорасли.
- Морска риба.
- Млечни продукти.
- Яйца.
Прекомерният прием на йод може да отключи или утежни както хипотиреоидизма, така и хипертиреоидизъм, прекалена активност на жлезата. Затова, ако не сте сигурни как и какво количество йод да консумирате, е препоръчително да се консултирате с медицински експерт.
Селен
Селенът е микроелемент с антиоксидантни свойства, който участва в ензимната реакция, преобразуваща Т4 в Т3. Той също така предпазва жлезата от оксидативен стрес и възпаление.
Храни, богати на селен:
- Бразилски орехи.
- Риба тон.
- Яйца.
- Пуешко месо.
- Кафяв ориз.
Цинк
Цинкът подпомага функцията на ензими, които участват в производството и метаболизма на щитовидните хормони. Неговият дефицит може да влоши състоянието, а допълнителният прием в някои случаи подобрява хормоналния статус.
Храни, богати на цинк:
- Стриди.
- Телешко месо.
- Тиквени семки.
- Кисело мляко.
- Бобови култури.
Клинични проучвания установяват, че комбинация от цинк и селен води до значително подобрение на щитовидните функции особено при жени, страдащи от хипотиреоидизъм.
Храни и съставки, които да се ограничат
Макар много продукти да асистират щитовидната жлеза в производството на нужните хормони, има такива, които пречат на усвояването на медикаменти или на хормоналната регулация:
Гоитрогени (вещества, затрудняващи усвояването на йод)
Гоитрогените са растителни съединения, които потискат преработването на йод от щитовидната жлеза. Приемането им в големи количества и в суров вид, може да доведе до влошаване на хипотиреоидизма. Възможно решение на проблема е вместо да отпаднат от диетата напълно, просто да не се консумират сурови, тъй като термичната обработка, като варене, значително намалява активността им.
Гоитрогенни храни:
- Броколи.
- Кейл (листно зеле).
- Зеле.
- Карфиол.
- Брюкселско зеле.
Соеви продукти
Соевите храни могат да попречат на синтеза на хормони или да намалят ефективността на лекарствата. При прекомерна консумация, особено без достатъчно йод в организма, има риск от влошаване на състоянието.
Примери за соеви храни:
- Тофу.
- Соево мляко.
- Едамаме (зелена соя).
- Мисо.
- Соев сос.
Глутен
Глутенът представлява белтък, съдържащ се в определени зърнени култури. При хора с генетична предразположеност, той може да предизвика автоимунна реакция и се свързва с повишен риск от тиреоидит на Хашимото (предвестник на хипотиреоидизма). Дори без диагностицирана целиакия (непоносимост към глутен), някои пациенти се подобряват след изключването му от диетата им.
Глутенови храни:
- Пшеница.
- Ръж.
- Ечемик.
- Обикновен овес.
Обработени храни и захар
Ултрапреработените храни и напитки (УПХ), богати на добавена захар, усилват възпаленията и водят до допълнително наддаване на тегло, което е често срещан проблем при хипотиреоидизъм.
Няколко примера за подобни храни:
- Сладкиши.
- Газирани напитки.
- Индустриални закуски.
- Бърза храна.
Намаляването им подобрява контрола върху теглото и метаболитното здраве.
Прием на медикаменти и взаимодействие с храни
Лечението на хипотиреоидизма изисква намесата на медикаменти под формата на заместителна терапия с хормони, която изисква строг режим, за да бъде ефективна. Лекарствата се приемат сутрин на празен стомах , поне 30–60 минути преди хранене или поне 3–4 часа след последното хранене вечер.
Има някои хранителни продукти, които затрудняват усвояването на лекарствата и експертите препоръчват да се избягват. Примери за подобни храни са следните:
- Мляко или калциеви добавки.
- Желязо.
- Соя.
- Храни с високо съдържание на фибри.
- Антиациди (лекарства против киселини) и инхибитори на стомашната киселина.
Спазването на интервал от поне 4 часа между тези вещества и медикаментите увеличава ефективността на лечението.
Примерна седмична диета при хипотиреоидизъм
Хранителният режим при хипотиреоидизъм трябва да бъде балансиран. Това означава, че менюто трябва да включва пълноценни протеини, полезни мазнини, разнообразни зеленчуци и въглехидрати с нисък гликемичен индекс.
Ето как може да изглежда примерното седмично меню според Medical News Today:
Понеделник:
– Закуска: яйца на очи със сьомга и зеленчуци
– Обяд: салата със скариди, листни зеленчуци и зехтин
– Вечеря: задушени сезонни зеленчуци с кафяв ориз и пуешко месо
Вторник:
– Закуска: кисело мляко с пресни плодове и смлени ядки
– Обяд: салата с пилешко месо, авокадо и тиквени семки
– Вечеря: печена сьомга със задушен броколи и сладък картоф
Сряда:
– Закуска: омлет с тиквички и пресен босилек
– Обяд: бобена супа с чесън и зехтин
– Вечеря: скариди, сотирани със спанак и поднесени в царевична тортила
Четвъртък:
– Закуска: протеинов шейк с бадемово мляко и семена от чиа
– Обяд: карфиол, приготвен на фурна с пуешко месо и салса от домати
– Вечеря: печено пилешко филе с гарнитура от киноа и зелена салата
Петък:
– Закуска: яйца с авокадо и домат
– Обяд: салата с риба тон, варени яйца и каперси
– Вечеря: телешко филе със сладък картоф и сотирани гъби
Събота:
– Закуска: кокосово кисело мляко с плодове и ленено семе
– Обяд: пуешки бургер без хляб, поднесен със салата от зеле
– Вечеря: кюфтета от раци с гарнитура от задушени зеленчуци
Неделя:
– Закуска: фритата с броколи, чушки и магданоз
– Обяд: киноа с нахут, печени зеленчуци и таханов дресинг
– Вечеря: скариди с чушки, лук и парчета ананас, приготвени на тиган
Контрол на теглото при хипотиреоидизъм
Забавеният метаболизъм затруднява отслабването. Диета с високо съдържание на фибри, протеини и минимално обработени продукти подпомага контрола на апетита и регулацията на метаболизма. Освен това, комбинацията с редовната физическа активност подпомага енергийния разход и подобрява съня.
Правилното хранене играе ключова роля в овладяването на хипотиреоидизма, като подпомага функцията на щитовидната жлеза и облекчава симптомите. Балансираната диета, съобразена с индивидуалните нужди на човек, може да подобри качеството на живот.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.